کلایمر چیست؟ انواع و کاربردهای آن در ساختمان

کلایمرها در واقع از تجهیزات مهمی هستند که برای کار در فضاهای محیطی که سازه‌های بلند در آن قرار دارد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
انتشار: 1402/04/26
اخبار بروزرسانی: 1402/06/26
کلایمر چیست؟ انواع و کاربردهای آن در ساختمان

در سازه‌هایی که ارتفاع بلندی دارند، مثل ساختمان‌های مرتفع، سدها، پل‌ها، مخازن نفت، سیلوها و... یکی از چالش‌هایی که افراد با آن مواجه هستند، دسترسی به ارتفاع در این سازه‌ها است. به منظور حل این مشکل شاهد ایجاد دستگاه بالابری به اسم کلایمر یا به انگلیسی Climber هستیم. کلایمرها در واقع از تجهیزات مهمی هستند که برای کار در فضاهای محیطی که سازه‌های بلند در آن قرار دارد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در واقع اگر نمی‌دانید که کلایمر چیست باید گفت که این دستگاه‌ها جایگزین مناسبی هستند که به جای داربست‌های ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند. تفاوت مهمی که بین انواع کلایمر با داربست‌های ساختمانی دارد، این است که استفاده از آن باعث می‌شود تا بتوانید با سرعت قابل توجهی به ارتفاع در سازه‌های مورد نظر خود دسترسی پیدا کرده و همچنین با هزینه پایین‌تری بتوانید از آن استفاده کنید.

به منظور معرفی کامل این دستگاه و پاسخ به این که کلایمر چیست با ما در وب سایت آهنگر همراه باشید تا در این زمینه توضیحات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم.

کلایمر چیست؟

کلایمر در واقع نوعی داربست معلق است که در کشور با اسامی چون بالابر نما، قندوله و... نامیده می‌شود. این دستگاه دارای یک سبد با طولی بین 2 تا 6 متر بوده که می‌توانید از آن برای انجام کارهایی چون تمیزکاری، تعمیرات نما ساختمان، بالا بردن مصالح به ارتفاع، جابه‌جایی تجهیزات و... استفاده کنید.

به خاطر ویژگی‌هایی که کلایمر دارد، بسیاری از افراد به جای داربست‌های ساختمانی از این دسته از تجهیزات استفاده می‌کنند. از نظر ظاهری و فنی، این محصول به شکلی است که با استفاده از موتورهای وینچی که با سیم بکسل مخصوص به پایه‌های نگهدارنده وصل هستند، می‌توان آن را حرکت داد. همچنین برای افزایش ایمنی این دسته از محصولات، در کلایمرها ترمزهای اضطراری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد تا در صورت نیاز بتوانید آن را متوقف کنید.

به دلیل اهمیت این محصول، پیشنهاد ما این است که اگر قصد ساخت سازه‌هایی با ارتفاع بالا را دارید، در کنار عواملی چون قیمت آهن، قیمت میلگرد، قیمت تجهیزات و... نیز باید قیمت این دسته از تجهیزات را در نظر بگیرید.

 انواع کلایمر

 

انواع کلایمر

در صورتی که قصد دارید تا اقدام به خرید انواع کلایمر کنید، گزینه‌های مختلفی پیش روی شما وجود دارد. شرکت‌های تولید کننده این دسته از محصولات، کلایمرها را بر اساس نوع کاربری، ضریب امنیت، ظرفیت و... در انواع مختلفی تولید می‌کنند. یکی از روش‌های تفکیک انواع کلایمر بر اساس نحوه حرکت آن است. بر این اساس می‌توان آن را به مدل‌های مختلف طبقه بندی کرد:

کلایمر با حرکت عمودی

یکی از انواع کلایمر، محصولاتی هستند که حرکت عمودی دارند. این دسته از تجهیزات در واقع به شکلی هستند که تنها می‌توان آن‌ها را در سازه‌ها به شکل عمودی بالا و پایین برد.

کلایمر با حرکت عمودی - افقی

یکی از انواع کلایمرهای حرفه ای و پیشرفته، محصولاتی هستند که حرکت عمودی – افقی دارند. این کلایمرها به شکلی هستند که به منظور استفاده از آن باید ریلی در بالای سازه قرار بگیرد و از این طریق امکان حرکت جانبی برای کلایمر نیز فراهم می‌شود.

شما می‌توانید بر اساس نیاز خود، اقدام به خرید کلایمر با شیوه حرکت مناسب کرده و از آن استفاده کنید. البته نباید از این موضوع غافل شوید که کلایمرهایی که حرکت عمودی - افقی دارند، قیمت بالاتری نسبت به کلایمرهای عمودی دارد.

شیوه دیگری که بر اساس آن می‌توان اقدام به طبقه بندی انواع کلایمر کرد، بر اساس نوع موتور مورد استفاده در این دسته از محصولات است. بر این اساس می‌توان کلایمرها را به صورت زیر، دسته بندی کرد:

کلایمر دستی یا مکانیکی

کلایمرهای مکانیکی که به آن کلایمر دستی نیز می‌گویند، یکی از ساده‌ترین انواع کلایمرهای موجود در بازار است. در واقع این کلایمرها جایگزین مناسب و ارزان قیمتی برای داربست‌ها محسوب می‌شود. طراحی این دستگاه‌ها به شکلی است که فرآیند حرکت سبد آن باید با نیروی دست صورت گیرد.

در این نوع از کلایمرها نیاز است تا کارگران از طریق چرخاندن وینچی که به سیم‌های نگهدارنده بالابر متصل است، اقدام به جابه‌جایی و حرکت آن کند. به دلیل طراحی و ساختاری که این کلایمرها دارد، این محصول امکان حرکت افقی به سمت چپ و راست ندارد.

به خاطر سختی کار با این کلایمرها، در ساختمان‌هایی که ارتفاع آن بالا است، معمولاً از این کلایمرها استفاده نمی‌شود. کلایمرهای مکانیکی معمولاً برای جا به جایی نفرات کاربرد داشته ولی سرعت پایین‌تری نسبت به مدل برقی آن دارد.

کلایمر برقی

نوع دیگری از کلایمرها که می‌توانید از آن استفاده کنید، محصولات برقی هستند. طراحی این دسته از کلایمرها به شکلی است که با کمک سیستم الکترو موتور باید از آن استفاده کرد. به خاطر ویژگی‌های این محصول، معمولاً از آن در ساختمان‌هایی که ارتفاع بالایی دارند استفاده می‌شود.

در کلایمرهای برقی شاهد سیستم موتور هستیم که باعث می‌شود تا فرآیند بالا و پایین بردن سبد انجام شود. این نوع کلایمر یک جعبه فرمان و دکمه‌های مختلف برای کنترل دستگاه دارد که باعث می‌شود تا کار با آن راحت‌تر از کلایمر مکانیکی باشد و بتوانید فرآیند هدایت آن را در جهت‌های مختلف انجام دهید.

کاربردهای کلایمر در ساختمان

 

کاربردهای کلایمر در ساختمان

دستگاه‌های کلایمر کاربردهای مختلفی در ساختمان سازی دارد و این موضوع باعث محبوبیت این دستگاه‌ها شده است. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که کاربرد کلایمر چیست باید گفت که یکی از مهم‌ترین کاربردهای این دستگاه، نگهداری از نمای ساختمان و تمیز نگه داشتن نمای برج‌ها و سازه‌هایی با ارتفاع بالا است.

پیش از ایجاد دستگاه‌های کلایمر انجام این فرآیندها موضوعات چالشی بودند، این در حالی است که حالا با استفاده از کلایمرها می‌توان این فرآیند را به سادگی و با هزینه کم انجام داد. علاوه بر این مسئله، از مهم‌ترین کاربردهای این دستگاه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دسترسی به نمای ساختمان‌های بلند
  • تعمیر و نگهداری سازه‌های بلند
  • نصب کامپوزیت پنل
  • بازسازی نمای سازه‌های بلند
  • نقاشی بر روی سازه‌ها
  • کمک به کارگران برای دسترسی به بخش‌های مختلف
  •  جا به جایی تجهیزات کوچک برای تعمیرات نمای ساختمان

این موارد تنها برخی از کاربردهای انواع کلایمر در ساختمان‌ها است.

نحوه نصب کلایمر

به دلیل ساختاری که کلایمرها دارد، شما می‌توانید بدون محدودیتی خاصی اقدام به نصب آن در ساختمان‌ها و سازه‌های بلند کنید. برای نصب این دستگاه‌ها نیاز است تا اقدام به نصب سبد به همراه وزنه‌های متعادل، تیر یا بازوی مربوط به آویز، ستون، خرک تعادل یا تکیه گاه، بکسل‌های ضد خیز و... کنید.

همچنین در صورتی که از کلایمرهای ریلی استفاده کنید، باید در هنگام نصب، اقدام به قرار دادن ریل بر روی سقف کنید. همچنین در گام بعدی نصب باید اقدام به قرار دادن جعبه برق، ترمزهای اضطراری، کابل جمع کن، سیستم سنکرونیزور، کابل برق و... کنید.

همچنین به منظور نصب باید به نوع موتور و الکتروگیربکس مورد استفاده نیز توجه داشته باشید و آن را بر اساس کاربرد خود انتخاب کنید. البته به خاطر چالش‌هایی که فرآیند نصب کلایمرها دارند، پیشنهاد ما این است که فرآیند نصب دستگاه کلایمر را به کارشناسان با تجربه و خبره بسپارید.

مزایا و معایب استفاده از کلایمر

کلایمرها مثل هر دستگاه و تجهیزاتی دارای مزایا و معایب خاصی هستند. از مهم‌ترین مزایا این دستگاه‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کمک به تامین امنیت جانی افراد شاغل در پروژه
  • سرعت بالا نصب و راه اندازی کلایمر
  • راحتی استفاده از کلایمر
  • کمک به انجام فعالیت‌های اجرایی با سرعت بالاتر
  • جا به جایی بین طبقات در کمترین زمان ممکن
  • جلوگیری از سقوط نیروها و وسایل همراه آن‌ها

در کنار مزایا این دسته از دستگاه‌ها، اگر بخواهیم شما را با معایب استفاده از انواع کلایمر آشنا کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پوشش سطح کم در مسیر افقی
  • عدم امکان اجرای عملیات های سنگین ساختمانی
  • نیاز به دانش تخصصی برای نصب، به خصوص در مدل‌های پیشرفته

حرف آخر

در این مطلب از وب سایت آهنگر به این سوال پاسخ دادیم که کلایمر چیست و چه انواعی دارد. بررسی موارد گفته شده در این مطلب به شما کمک می‌کند تا بتوانید از این دستگاه‌ها در سازه‌هایی که ارتفاع بسیار زیادی دارند استفاده کرده و به جای داربست با کمک انواع کلایمر، کارهای اجرایی را با کمترین چالش در ارتفاع بالا انجام دهید.

ارسال نظر جدید