در این مقاله درباره اینکه پلی کربنات چیست و چه کاربردهایی دارد، صحبت خواهیم کرد. پروفیل پلی کربنات (Polycarbonate) جزو دسته پلیمرهای ترموپلاستیک بوده و در صنایع قالبسازی و تغییرات حرارتی کاربرد دارد. این نوع پلاستیکها بهصورت گستردهای در صنایع شیمیایی نوین کاربرد دارند. این محصول، سختترین ماده شفاف شناختهشده در جهان تا به امروز است که به همین دلیل، ورق پلی کربنات میتواند جایگزین مناسبی برای شیشه در بخشهای مختلف ساختمانی باشد.
پلی کربنات چیست؟
در سال ۱۹۵۳ برای اولین بار رزین پلی کربنات ساخته شد و در سال ۱۹۵۸ به تولید انبوه رسید. ورقهای پلی کربنات نیز در سال ۱۹۶۸ تولید و تجاریسازی شدند. تنوع ساختاری ورقهای پلی کربنات امکان استفاده از آن را بر روی هر نوع سازه و در کنار هر نوع مصالح ساختمانی بهراحتی فراهم نموده است و کاربردهای وسیعی را ایجاد میکند.
در جواب به این سؤال که پلی کربنات چیست باید گفت پلی کربنات ورقی سبک، مقاوم در برابر ضربه با تنوع رنگ بالاست که سبب میشود این محصول قابلیت سایهپذیری و عبور نور متغیری داشته باشد. عبور نور در پلی کربنات بهتناسب رنگ آن میتواند چیزی بین ۳۵ تا ۸۲ درصد باشد.
ورق پلی کربنات ورقی نشکن و انعطافپذیر بوده و در برابر کشش و خمش مقاومت بسیار بالایی دارد. همچنین این ورقها عایق حرارتی بسیار خوبی هستند که میتوانند در صرفهجویی و ممانعت از اتلاف انرژی در ساختمان نقش مهمی ایفا کنند. ورق پلی کربنات دارای خاصیت خود خاموشکنندگی بوده و دچار حریق نمیشود. همچنین این ورقها تا حد بسیار زیادی در برابر اشعه فرابنفش مقاوم هستند و رنگ و شفافیت ورق نیز در برابر تابش نور خورشید تغییر نمیکند و بهخوبی قادر به ممانعت از نفوذ تأثیرات منفی اشعه فرابنفش به داخل محیط است.
متأسفانه استفاده از این ورقها معایبی نیز دارد که از آن جمله میتوان به گرم شدن بیشازحد فضای زیر این ورقها اشاره نمود. همچنین بااینکه این ورقها هنگام آتشسوزی شعلهور نمیشوند ولی بهشدت دودزا هستند. نقطهضعف دیگر ورقهای پلی کربنات خشپذیری سطح ورق است که نمیتوان از آن اجتناب نمود.
تا به اینجا به سؤال شما درباره اینکه «پلی کربنات چیست» پاسخ داده شد. برای دریافت جزئیات بیشتر درباره اینکه ورق پلی کربنات چیست، ادامه مقاله را بخوانید. همچنین برای خواندن مقالات بیشتر در حوزه آهن و فولاد و محصولات مکمل میتوانید به صفحه راهنمای خرید آهن و فولاد بلاگ آهنگر سری بزنید.
انواع پلی کربنات را بشناسید
ورق پلی کربنات از لحاظ جداره خود به ۲ دسته تک جداره (Flat PC) و چند جداره (Hollow PC) تقسیم شده که ورقهای چند جداره نیز شامل ورقهای دوجداره و سه جداره میشوند. ورق پلی کربنات تک جداره نیز دارای انواع صاف، مشجر و یا موجدار (کاروگیت) هستند. در کل ورقهای پلی کربنات دوجداره با ضخامت 4 میلیمتر تا 20 میلیمتر و ورق پلی کربنات یک جداره نیز با ضخامت 2 میلیمتر تا 10 میلیمتر تولید میشوند. نوع دیگری از ورقها با نام طلق کریستال نیز وجود دارند که ضخامت آنها بین 1/8 میلیمتر تا 3 میلیمتر است و معمولاً بهصورت طرح دار و رنگی عرضه میگردند.
با انواع ابعاد ورق پلی کربنات آشنا شوید
ورق پلی کربنات در ابعاد و ضخامتهای متفاوتی ساخته میشود. ضخامت ورق پلی کربنات معمولاً از 4 میلیمتر شروع شده و تا ضخامت 30 میلیمتر تولید میشود که در این میان ورق پلی کربنات 4 میلیمتر دوجداره پرکاربردتر است. همچنین این ورقها با حداکثر عرض 2050 میلیمتر و حداکثر طول 12 متر تولید میشوند. دو سایز استاندارد ورق پلی کربنات (2050*3050) و (2050*1250) میلیمتر است. به طور خلاصه میتوان گفت:
ابعاد ورق پلی کربنات ساده
- ضخامت ۲ تا ۱۲ میلیمتر
- حداکثر عرض ۲۰۵۰ میلیمتر
- طول بنا به درخواست مشتری
- سایز استاندارد: ۳۰۵۰ * ۲۰۵۰ میلیمتر
ابعاد ورق پلی کربنات چند جداره
- ضخامت ۴–۶ میلیمتر دوجداره
- ضخامت ۸–۱۰ میلیمتر دو جداره
- ضخامت ۱۶ میلیمتر سه جداره
- حداکثر عرض ۲۱۰۰ میلیمتر
- طول بنا به درخواست مشتری
همچنین پروفیل پلی کربنات ازلحاظ جداره خود به ۲ دسته تک جداره (Flat PC) و چند جداره (Hollow PC) تقسیم شده که ورقهای چند جداره نیز شامل ورقهای دوجداره و سه جداره میشوند. ورقهای تک جداره نیز دارای انواع صاف، مشجر و یا موجدار (کاروگیت) هستند. در کل ورقهای پلی کربنات دوجداره با ضخامت 4 میلیمتر تا 20 میلیمتر و ورقهای پلی کربنات یک جداره با ضخامت 2 میلیمتر تا 10 میلیمتر تولید میشوند.
بهترین قیمت ورق پلی کربنات
نوع دیگری از ورقها با نام طلق کریستال نیز وجود دارند که ضخامت آنها بین 1/8 میلیمتر تا 3 میلیمتر است و معمولاً بهصورت طرح دار و رنگی عرضه میگردند.
کاربرد ورق پلی کربنات چیست؟
چند مورد از مهمترین کاربردهای ورق پلی کربنات را میتوان به ترتیب زیر نام برد:
- > ساخت انواع پوشش سقف پارکینگ، گلخانه، استخر و استادیومهای ورزشی
- > ساخت سقف کاذب
- > ساخت دیواره سولهها
- > ساخت قطعات خودرو
- > ساخت پوشش پلهای عابر پیاده
- > ساخت دیوارهای جداکننده
- > ساخت سایه بان
- > پوشش نورگیرهای انبارها
- > پارتیشنبندی، گنبدهای تزیینی، اتاقک سازی
- > ساخت ایسـتگاه اتوبوس و کیوسکهای تلفن
- > ساخت دیسکهای فشرده
- > استفاده در سولههای پرورش گیاهان
- > استفاده در پرورش گیاهان
- > ساخت کلاه، عینک طبی، لنز چشمی، چراغ اتومبیل، آمپولها، کانکتورها
- > صنایع نظامی
- > صنعت هواپیماسازی
- > ساخت شیشه ضدگلوله
معایب سقف ورق پلی کربنات چیست؟
مانند همه ساختههای دسته بشر، ورق پلی کربنات نیز دارای معایبی هم هست؛ این معایب عبارت است از: گرمایش بیش از حد فضای زیرین خصوصاً در ماههای گرم سال، آتش زا نیست اما شدیدا دودزا است، خش پذیری سطح ورق نیز و باعث کدر شدن سطح ورق و خدشه دار شدن شده و بهای گران آن.
روش تولید ورق پلی کربنات چگونه است؟
روش تولید پلی کربنات اولین بار به سال ۱۹۴۱ و تولید رزینی با اتصالات عرضی در شرکت PPG برمیگردد. در این ترکیب حین شکستن پیوند دوگانه کربن، پلاستیک شفاف و بیرنگی تولید میشد که بهعنوان اولین پلی کربنات شناخته شد. بهاینترتیب روش تولید ورق پلی کربنات کشف و پیشرفت در این زمینه آغاز شد.
امروزه از دو روش برای تولید ورق پلی کربنات استفاده میشود که در ادامه به توضیح بیشتر آنها میپردازیم:
سنتز پلی کربنات در روش Batch
اولین روش تولید ورق پلی کربنات بهصورت تجاری، سنتز پلی کربنات در روش Batch است که در این روش گاز فسژن با فنول ترکیب شده تا دیفنیل کربنات (DPC) به دست آید. سپس محصول حاصل را با بیفنول آی واکنش میدهد تا پلیمر به عنوان مواد پلی کربنات حاصل شود.
روش دومرحلهای ذوب
دومین روش تولید ورق پلی کربنات بهصورت تجاری، روش دومرحلهای ذوب است که در آن از عناصر غیر فسژن برای پلیمریزاسیون استفاده میگردد. در این روش برای انجام فرایند پلیمریزاسیون از تبادل عناصر استری بین ترکیب دی فنیل کربنات و بیفنول آی استفاده میشود.
مواد اولیه ورق پلی کربنات چست؟
جنس پلی کربنات و مواد آن از بیس فنل A (ترکیب فنل و اسِتون) و فوشرن (ترکیب گاز کلر و گاز اکسید کربن) در محلولی از بیس فنل و سود سوزآور گاز فوشرن تشکیل شده که در دمای 30 درجه سانتیگراد وارد رآکتور شده و در مجاورت کاتالیزور و در دمای 130 تا 300 درجه سانتیگراد، فرایند پلیمریزاسیون صورت میگیرد. درنهایت این پلیمر به عنوان مواد پلی کربنات پس از خروج از رآکتور خشک به گرانول تبدیل میشود. ساختار پلی کربنات را میتوان با ماشینهای تزریق و اکسترود شکل داد. تا به اینجا از اینکه جنس پلی کربنات چیست و مواد آن از چه چیزی ساخته شده است، آشنا شدید؛ در ادامه به نحوه نصب ورق پلی کربنات میپردازیم.
نحوه نصب ورق پلی کربنات چگونه است؟
ساختار پلی کربنات به نحوی است که نصب آن به دو صورت انجام میگیرد:
در نصب ورق پلی کربنات ابتدا شیارهای داخل ورق از مواد ریز و ذرات خارجی پاک میگردد و پیچها تنها تا اندازهای سفت میشوند که تنش و تغییر شکل موضعی در ورق ایجاد نشود. در ادامه نحوه نصب ورق پلی کربنات باید به خاطر داشته باشید که زهوارِ شیارهای ورق پلی کربنات از پایین به بالا بوده و شعاع قوس 175 برابر ضخامت ورق در نظر گرفته شود و با نسبت عرض به طول 1 به 2 قرار گیرد.
همچنین از نکات دیگری که باید در نحوه نصب ورق پلی کربنات در نظر بگیرید این است که همیشه سطح ضد اشعه فرابنفش باید در سمت خارجی نصب گردد و چسب حفاظ اشعه فرابنفش پس از نصب برداشته شود. در نظر داشته باشید که اگر ورق پلی کربنات ضخامتی بالاتر از 3 میلیمتر دارد، سوراخی بزرگتر از قطر پیچ در آن ایجاد کنید. در هنگام سفت کردن پیچ هم سعی کنید ابزار، لغزشی بر روی پیچ نداشته باشند.
مراکز فروش ورق پلی کربنات در تهران کجاست؟
با یک جستجوی کوتاه در اینترنت میتوانید مراکز فروش ورق پلی کربنات در تهران را بشناسید؛ البته به شما توصیه میکنیم برای دریافت قیمت پلی کربنات سری هم به سایتهای فعال در حوزه بازار آهن و فولاد بزنید تا از آخرین تغییرات قیمتی آگاه باشید. بهطورکلی برخی ازبهترین ورق های پلی کربنات تولید شده در ایران عبارتاند از:
- ورق پلی کربنات پلیمر طلایی یزد
- ورق پلی کربنات نوآوران آیدا پلاستیک
قیمت ورق پلی کربنات چقدر است؟
قیمت ورق پلی کربنات نیز مانند بقیه ورقهای فولادی ارتباط مستقیمی با ضخامت، طول، عرض و همچنین برند و کیفیت آن دارد. قیمت ورق پلی کربنات در چند ماه اخیر چندان تحت تأثیر نوسانات بازار ارز نبوده چون تمام تقاضای این ورق در داخل کشور تأمین شده و توسط تولیدکنندگان داخلی تولید میشود. فروشگاه آهنگر یکی از مراکز فروش ورق پلی کربنات در تهران است که با قیمتگیری روزانه از تمام تولیدکنندگان ورق پلیکربنات، مناسبترین قیمت را به شما پیشنهاد میدهد. در حال حاضر پلی کربنات یزد یکی از معروفترین برندهای موجود در بازار است که میتوانید برای اطلاع از قیمت ورق پلی کربنات پلیمر طلایی یزد به جدول قیمتی این کارخانه مراجعه نمایید.
ورق پلی کربنات نیز همانند تمامی محصولات دیگر دراین زمینه، دارای معایبی هم هست. یکی از مهمترین معایب ورق پلی کربنات، گرمایش بیش از حد فضای زیرین است. حالا با خواندن این مقاله شما میتوانید به راحتی بگویید ورق پلی کربنات چیست، نحوه نصب آن کدام است، چه موادی در آن به کار رفته، ساختار پلی کربنات کدام است و روش تولید آن چیست. ورق پلی کربنات چیست، انواع پلی کربنات کدام است و ابعاد ورق پلی کربنات چند نوع دارد.