وقتی حرف از معماری ساختمانهای عجیب و مهم جهان میشود، همگان برج ایفل در پاریس، برج ساعت (Big Ben) در لندن، برج خلیفه در دبی و... را بهیاد میآورند؛ اما اینها همهی دستاوردهای معماری بشر نیستند، بسیاری ساختمانهای عجیب دیگر در گوشهکنار جهان بنا شدهاند که هر کدام، به نوبهی خود نکتههایی به تاریخ معماری و سلیقهی بصری ما افزودهاند.
اگر میخواهید با ده ساختمان از عجیب ترین ساختمان های جهان آشنا شوید و جزئیاتی دربارهشان بدانید، این گزارش آهنگر را بخوانید.
در این گزارش، آهنگر ده ساختمان عجیب و مهم جهان را به شما معرفی میکند؛ ساختمانهایی که بعضیشان شناخته شده و بعضی دیگر، کمتر شناخته شدهاند، اما وجه اشتراک همهشان در ساخت و معماری شگفتانگیزشان نهفته است که آنها را به نمونههایی منحصربهفرد بدل کرده است.
عجیب ترین ساختمان جهان 1: برج تکامل (Evolution Tower)در مسکو
آسمانخراشی را تصور کنید که معماریاش شما را بهیاد ساختار مولکولی DNA بیندازد، مارپیچی که به صورت ۹۰ درجه از زمین تا ارتفاع ۲۴۶ متری آسمان پیچیده و بالا رفته است؛ این ساختمان ۵۵ طبقهای عجیب، برج تکامل نام دارد و در مرکز بینالمللی کسبوکار مسکو، پایتخت روسیه بنا شده است. تمامی طبقههای این برج، حتی قسمتهایی که سازهی آن به صورت ۹۰ درجه پیچ خورده، با شیشه نمایان است و همین مسئله بهعلاوهی نورپردازی اصولی بنا، بهویژه در شب منظرهی چشمگیری برای یکی از عجیب ترین ساختمان های جهان پدید میآورد:
- این ساختمان توسط معمار بریتانیایی تونی کیتل، با همکاری پروفسور هنری کارن فوربس طراحی شده است.
- ساخت برج تکامل در ماه اوت سال ۲۰۱۱ آغاز شد و در ۶ اکتبر سال ۲۰۱۴ به پایان رسید.
- هزینهی دقیق ساخت این ساختمان معلوم نیست، اما به صورت تقریبی، بین ۴۴۶ میلیون دلار تا ۵۲۰ میلیون دلار برآورد شده است.
- در سال ۲۰۱۶ شرکت ترانسنفت (Transneft) برای ستاد مرکزی خود، برج را با قیمت یک میلیارد دلار خریداری کرد.
- این برج که با سبک معماری نئو-فوتوریسم طراحی شده، پیشتر به نامهای قصر عروسی و قصر شهر خوانده میشد.
عجیب ترین ساختمان جهان 2: ساختمان کاونسیل هاوس (Council House 2)در ملبورن
یکی از مهمترین و بهترین نمونههای معماری پایدار که تاکنون در جهان اجرا شده، ساختمان اداری کاونسیل هاوس (به اختصارCH2 ) در ملبورنِ استرالیا است؛ این ساختمان عجیب ده طبقهای با فناوری منحصربهفردش توجه جهانیان را به خود جلب کرده. در نمای این ساختمان از نمادهای طبیعت بهعنوان عناصری الهامبخش و سازگار با آبوهوای ملبورن استفاده شده؛ ترکیبی از کانالهای تهویهی مخروطیشکل با استراتژی روشنایی در روز همراه با ساختاری منعطف از جنس بتن برای کف طبقات که نقشی کلیدی در گرمایش و سرمایش ساختمان دارند:
- طراحی این ساختمان را معمار مشهور، مایک پیرز برعهده داشت.
- مراحل ساخت کاونسیل هاوس سال ۲۰۰۴ آغاز شد و در آگوست ۲۰۰۶ به اتمام رسید.
- تمام مواد و مصالحی که در نازککاری این ساختمان به کار رفتهاند، شناسنامهی سبز دارند که نشان میدهد این مواد چگونه تهیه شده و بعد از چند سال چگونه به چرخه طبیعت برمیگردند، این مسئله حتی شامل صندلیها هم میشود.
- این ساختمان شبها با تهویهی طبیعی خنک میشود؛ پنجرههای ضلع شمالی و جنوبی به صورت خودکار باز میشوند تا هوای تازه و خنک وارد اتاقها و هوای گرم خارج شود.
عجیب ترین ساختمان جهان 3: تالار کنسرت والت دیزنی (Walt Disney Concert Hall) در کالیفرنیا
در نقطهای از مرکز شهر لسآنجلس، شهر فرشتگان، یکی از مشهورترین تالارهای کنسرت در آمریکا و جهان بنا شده، یکی از عجیب ترین ساختمان های جهان که تاریخ معماری به خود دیده است: تالار کنسرت والت دیزنی. شکل ظاهری و درونی این تالار یک کشتی بزرگ را در ذهن تداعی میکند و نمایش گرافیکی و معماری داخلی سالن به شکلی است که عناصر صوتی و تصویری را بهخوبی تلفیق شده نشان میدهد. در کنار این ویژگیها، نور طبیعی که از روزنههای سقف و یک پنجره بزرگ در پشت سالن تابیده میشود و جلوهای ویژه به سالن برگزاری کنسرت میدهد را هم درنظر بگیرید:
- معمار این تالار و ساختمان عجیب فرانگ گری معروف بوده و اما بخش آکوستیک تالار توسط یاسوهیسا تویوتا طراحی شده است.
- ساخت این تالار از سال ۱۹۹۹ آغاز و در ۲۴ اکتبر سال ۲۰۰۳ به صورت رسمی افتتاح شد.
- کارشناسان هزینهای معادل ۲۷۴ میلیون دلار را برای ساخت تالار کنسرت والت دیزنی تخمین زدهاند.
- فیلم انقلابهای ماتریکس The Matrix Revolutions)) در سال ۲۰۰۳ در این تالار فیلمبرداری شده است.
- جالب است بدانید که ایدهی اولیهی ساخت این تالار کنسرت، توسط لیلیان دیزنی بیوهی والت دیزنی ارائه شده بود.
عجیب ترین ساختمان جهان 4: تالار اِلبفیهارمونی (Elbphilharmonie)در هامبورگ
همت مردم آلمان در بازسازی کشورشان پس از خرابیهای به بار آمده پس از جنگ جهانی دوم، زبانزد خاص و عام است، آنها کوشیدند تا کشورشان را از نو بسازند و ویرانیها را آباد کنند. ساختمان عجیب تالار اِلبفیلهارمونی در هامبورگ یکی از مهمترین نمادهای عزم آلمانها برای سازندگی است. این ساختمان با نمایی شیشهای و سقفی موجیشکل، بر فراز ساختمان پیشین Kaispeicher (بزرگترین انبار هامبورگ بر روی آب) ساخته شده؛ استفاده از ۱۰۰۰ پنل پنجرهی منحنی، ساختمان جدید را به یک کریستال غولپیکرِ رنگینکمانی تبدیل کرده که با بازتاب آسمان، آب و شهر مدام تغییر شکل میدهد:
- این بنا به عنوان یکی از عجیب ترین ساختمان های جهان توسط شرکت معماری سوئیسی هرتسوگ و دمورن HdeM)) طراحی و ساخته شده است.
- ساخت این فرهنگسرا و سالن کنسرت نزدیک به ده سال طول کشید و سرانجام در سال ۲۰۱۷ با هزینهای بالغ بر ۸۵۰ میلیون یورو به پایان رسید.
- سالن کنسرت این ساختمان عجیب ۲۱۰۰ نفر و تالار بزرگ موسیقی ۵۵۰ نفر ظرفیت دارند و این سالنها در میان واحدهای لوکس مسکونی و یک هتل پنج ستاره همراه با خدمات داخلی قرار گرفتهاند.
- سقف این ساختمان موجدار بوده و از پایینترین نقطهی شرقی تا ارتفاع ۱۰۸ متری تا نوک شبهجزیره اوج میگیرد.
عجیب ترین ساختمان جهان 5: خانههای مکعبی (Cube House) در روتردام
شهری که بزرگترین بندر اروپا و دومین بندر بزرگ جهان در آن واقع شده، حتما ویژگیهای منحصربهفردی هم دارد؛ از مهمترین ویژگیهای شاخص روتردام در هلند، معماری ساختمانهای آن است، شهری که همهساله توریستهای بسیاری از آن بازدید میکنند. خانههای مکعبی یا روبیک در این شهر، از عجیب ترین ساختمان های جهان هستند و توجه همگان را به خود جلب میکنند، معماری این خانهها به شکلی است که انگار یکسری خانهی درختی وسط فضای شهری ساخته شدهاند. رنگ این ساختمانها، ترکیبی از رنگهای زرد و سفید هستند:
- این سازههای بسیار جالب و دیدنی توسط معماری مشهور به نام پیت بلوم ساخته شدهاند.
- اجرا و ساخت این ساختمانها از سال ۱۹۸۲ تا ۱۹۸۴، یعنی به مدت دو سال به طول انجامید.
- برای ساخت خانههای مکعبی، پیت بلوم اساس کار خود را بر این گذاشت که یک دهکده را به صورت برعکس در وسط معماری شهری روتردام جای دهد.
- تعداد مکعبهای به کار رفته در ساخت خانههای مکعبی، ۳۸ عدد است.
- متراژ هر آپارتمان در این مجموعه نهایتا به صد متر میرسد.
عجیب ترین ساختمان جهان 6: برج نوآوری جاکی (Jockey Club Innovation Tower)در هنگکنگ
قارهی آسیا در زمینهی معماری مدرن حرفهای بسیاری برای گفتن دارد، ساختمانها و سازههای مشهوری امروزه در این پهنهی جهان ساخته شده و به شهرتی چشمگیر رسیدهاند، برج نوآوری باشگاه جاکی بهعنوان یکی از ساختمانهای دانشگاه پلیتکنیک هنگکنگ بیشک یکی از مهمترین این گونههای مدرن معماری در جهان است. هویت سیال این پروژه از طریق ترکیب محوطه، صفحات و لوورهای (Louver) موجود در کف طبقات و ترکیب شدن آن با ساختار کلاسیک برج با بالکن مجموعه به صورت یک حجم یکپارچه شکل گرفته است:
- این برج، توسط زاها حدید، معمار شناختهشدهی جهان طراحی شده است.
- شرکت حدید در مسابقهی طراحی که برای ساخت این برج ترتیب داده بودند، در سال ۲۰۰۷ برنده شد و کار ساخت یکی از عجیب ترین ساختمان های جهان را از همان سال آغاز کرد و در نهایت پروژه در سال ۲۰۱۴ به اتمام رسید.
- برج حدود ۱۲۰۰۰ متر مربع از سطح زمین را در برگرفته و توانایی پذیرش حدود ۱۸۰۰ پرسنل و دانشجو را دارد.
- در ژوئیه ۲۰۱۱، باشگاه اسبسواری هنگکنگ بودجهی ۲۴۹ میلیون دلار هنگ کنگ را برای برج نوآوری تصویب کرد، بنابراین برج به برج نوآوری باشگاه جاکی تغییر نام داد.
- استفاده از شیشه در فضاهای داخلی برج باعث ایجاد شفافیت و اتصال محیطی مناسبی شده است.
عجیب ترین ساختمان جهان 7: خانه رقصان (Dancing House) در پراگ
«خانهی رقصان»، «ساختمان رقصان»، «گینگر و فرد» یا «خانهی مست»؛ اینها همه نامهایی هستند که ساختمانی عجیب را در پراگ با آنها مینامند، خانهی رقصان با ظاهر و معماری متفاوت و غیرمتعارفش توانسته توجه جهانیان را به پراگ جلب کند. در طراحی معماری این ساختمان انگار یک زوج در حال رقص دیده میشوند که بر سر نبش دو خیابان قرار گرفتهاند. نمای خارجی این بنای بتنی، با استفاده از ۹۹ پنل شیشهای متفاوت اجرا شده است. در بالای ساختمان نیز سازهی خاصی را قرار دادهاند که به خاطر شکل و ظاهرش به آن ستارهی دریایی میگویند:
- این بنا توسط دو معمار به نامهای فرانک گری (معمار تالار کنسرت والتدیزنی) و ولادو میلونیک ساخته شده است.
- ساخت خانه رقصان در سال ۱۹۹۲ آغاز شد و در سال ۱۹۹۶ به پایان رسید.
- این ساختمان به پیشنهاد واتسلاف هاول، نخستین رئیسجمهور چک (پس از استقلال) بر روی ویرانههای ساختمانی که در جریان بمبگذاری سال ۱۹۴۵ تخریب شده بود، ساخته شد و هماکنون در اختیار شرکت بیمهی معروف هلندی به نام Nationale-Nederlanden است.
- خانه رقصان شامل نُه طبقه است و اتاق و سالنهای داخل آن بدون هیچ تقارن و تناسبی ساخته شدهاند.
- از آنجا که معماری غالب شهر پراگ را سبکهای باروک، گوتیک و آرت نوو تشکیل میداد، مردم این شهر نسبت به شکل و شمایل خانهی رقصان و معماری غیرسنتی آن در آغاز اعتراض داشتند.
عجیب ترین ساختمان جهان 8: ساختمان مارینا بِی سندز (Marina Bay Sands)در سنگاپور
درحالحاضر اگر قرار باشد بهترین و درعینحال عجیبترین هتلهای جهان را فهرست کنیم، بیشک ساختمان هتل مارینا بِی سندز در سنگاپور بین ده گزینهی اول قرار میگیرد؛ این ساختمان یک ریزورت هتل (Resort Hotel)یکپارچه در مقابل خلیج مارینای سنگاپور است که توسط شرکت هتلسازی لاسوگاس سندز، بهعنوان یکی از عجیب ترین ساختمان های جهان ساخته شده است. این ساختمان عظیم که به شکل قایق طراحی شده و دورنمای شهری (خط آسمان) سنگاپور را شکل داده، شامل هتل، سالن همایش و نمایشگاه، تئاتر، مکانهای سرگرمی، فروشگاه و رستوران است. مهمانان این هتل میتوانند سنگاپور را از بالای این برج غول پیکر، به صورت ۳۶۰درجه تماشا کنند:
- موشه سفدی معمار مشهور کانادایی، طراحی این پروژه عظیم را برعهده داشت.
- ساخت مجموعهی مارینا بی سندز در سال ۲۰۰۶ آغاز شد و در ۲۷ آوریل ۲۰۱۰ افتتاح شد.
- شرکت سازندهی این مجموعه معتقد است مارینا بی سندز گرانترین پروژهی ساختمانی در قرن ۲۱ به شمار میرود.
- برای ساخت این بنا در مجموع ۱۵۰ میلیون دلار هزینه شده و بیش از ۷۰۰۰ تن فولاد در ساخت آن به کار رفته است.
- در چیدمان دکوراسیون داخلی این مجموعه از اصول فنگشویی استفاده شده است.
- این هتل پنج ستاره دارای سه برج ۵۵ طبقهای است و این سه برج در طبقهی آخر با یک سازهی عظیم به شکل کشتی به یکدیگر متصل شدهاند.
عجیب ترین ساختمان جهان 9: ساختمان سلفریجز (Selfridges Building) در بیرمنگام
ساختمان سلفریجز در بیرمنگامِ انگلستان که کاربری اداری و تجاری دارد، شبیه چشم مگس و پوست خزندگان طراحی شده و از این جهت از عجیبترین ساختمانهای بریتانیا به شمار میرود. این بنا دارای دو پوستهی داخلی و خارجی است که پوستهی خارجیاش از ۱۵۰۰۰ صفحهی دیسک آلومینیومی تشکیل شده است. این ساختمان جزو ساختمانهای بیونیک Bionics)) محسوب میشود و بهدلیل ظاهر نامتعارفش به یکی از مراکز توریستی و مهم شهر بیرمنگام بدل شده است:
- این ساختمان توسط دو معمار سرشناس، یان کاپلیتسکی و آماندا لوتئی طراحی شده است.
- احداث ساختمان سلفریجز از سال ۱۹۹۹ تا سپتامبر سال ۲۰۰۳ با هزینهی شصت میلیون پوند ساخته شد.
- برای ایجاد شکل هندسی منحنی و خمیده در نما، طراحان از گزینهی بتن (شاتکریت) پاششی استفاده کردند که کمترین هزینه را نسبت به گزینههای دیگر برای تکمیل پروژه به همراه داشت.
- در نمای منحصربهفرد این ساختمان از لایههای عایق استفاده شده و بیرونیترین لایهی این نما یک پوستهی رنگی پاششی است که ظاهری مانند شیشه ایجاد کرده.
- این ساختمان درمجموع با بيش از ۱۶۰ فروشگاه جذاب و ۲۵ رستوران، يکی از مهمترین گزينههای گردشگری در انگلستان به حساب میآید.
عجیب ترین ساختمان جهان 10: برج پیچنده (Turning Torso) در مالمو
یکی از عجیبترین ساختمانهای جهان که آوازهی معماری متفاوتش به گوش جهانیان رسیده، در شهر مالموی سوئد قرار دارد و به برج پیچنده Turning Torso)) یا همان ستونفقرات پیچنده شهرت یافته است. در طراحی بیرونی این برج، حجمی انتزاعی دیده میشود که شبیهسازی حرکت بدنیست که انگار به دور یک هستهی مرکزی چرخیده است و از این نظر بیشباهت به برج تکامل در روسیه نیست:
- طراحی این ساختمان را معمار و هنرمند برجستهی اسپانیایی سانتیاگو کالاتراوا برعهده داشت.
- در فوریهی سال ۲۰۰۱ عملیات ساخت این برج آغاز و درنهایت با هزینهی ساخت ۲۸۶ میلیون دلار در ۲۷ اوت ۲۰۰۵ افتتاح شد.
- در طراحی این برج از نُه مکعب که هر کدام پنج طبقه بوده و حول محور مرکزی پیچ خورده، استفاده شده است.
- این برج با ۵۴ طبقه و در ۱۹۰ متر ارتفاع، بلندترین ساختمان مسکونی در سوئد و دومین ساختمان بلند مسکونی در اروپا است.
- یکی از دلایل ساخت برج پیچنده تعیین مرزی برای آسمان شهر مالمو بود؛ مرزی که توانایی درک هندسی آسمان شهر را به شهروندانش بدهد.
- نمای این برج متشکل از ۲۸۰۰ پنجره و ۳۱۰۰ پنل آلومینیومی است.
در این گزارش از سایت آهنگر، ده ساختمان از عجیب ترین ساختمان های جهان را مختصر و مفید به شما معرفی کردیم، ساختمانهای عجیبی که سازندگانشان با بهکارگیری و انتخاب درست انواع مقاطع فولاد و آهن توانستند چنین شاهکارهایی را خلق کنند.