ورقهای استیل با توجه به ویژگیهایشان کاربردهای بسیاری در صنایع خودروسازی، لوازمخانگی و ... دارند که البته این ویژگیها با توجه به نحوه تولید ورق استیل و آلیاژ بهکاررفته در آنها تعیین میشوند. در یک طبقهبندی، ورق استیل به 2 دسته بگیر و نگیر تقسیمشده که در اینجا در خصوص این دستهبندی مهم صحبت خواهیم کرد. در این مقاله قصد داریم به شما بگوییم ورق استیل بگیر چیست، ورق استیل نگیر چیست، چه انواعی دارند و هریک چه کاربردهایی خواهند داشت. شما با داشتن این اطلاعات میتوانید تفاوت ورق استیل بگیر و نگیر را با یکدیگر مقایسه کنید.
ورق استیل بگیر چیست؟
مهمترین عناصر موجود در آلیاژی که در ساخت ورق استیل بگیر به کار میرود، شامل موارد زیر است:
در پاسخ به این سؤال که ورق استیل بگیر چیست باید گفت این محصول یکی از مقاطع فولادی بوده که به شدت در مقابل فرسودگی و زنگزدگی مقاوم است. تفاوت ورق استیل بگیر و نگیر هم در میزان عنصر کروم آنهاست که در نهایت سبب خاصیت مغناطیسی ورق میشود. ورق استیل بگیر خاصیت مغناطیسی داشته و اگر در نزدیکی آهنربا قرار بگیرد، جذب آن خواهد شد.
با انواع ورق استیل بگیر آشنا شوید
ورق استیل بگیر به 3 دسته 410، 420 و 430 تقسیم میشود که هریک دارای ویژگیهای به خصوصی هستند. در ادامه به توضیح هریک خواهیم پرداخت:
ورق استیل 410
ورق استیل 410 بسیار سخت بوده و مقاومت بالایی در برابر گرما و خوردگی در مواجهه با گازهای گرم، بخار، مواد غذایی، اسیدهای خفیف، مواد قلیایی، آب شیرین و هوای خشک دارد. همچنین ورق استیل 410 میتواند دمایی تا حد 650 درجه سانتیگراد را تحمل کند.که در نظر داشته باشید که ممکن است بعد از دمای 400 درجه سانتیگراد، برخی خواص مکانیکی آن با تغییر همراه باشد.
ورق استیل 420
ورق استیل 420 کربن بسیار بالایی در آلیاژ خود دارد و مقدار عنصر کروم موجود در آن، باید حداقل 12 درصد باشد. ازآنجاییکه مراحل سخت شدن این ورق توسط عملیات حرارتی صورت میگیرد، مقاومت بسیار خوبی در برابر حرارت و خوردگی از خود نشان میدهد.
ورق استیل 430
اگر به دنبال خرید ورقی از جنس فولاد ضدزنگ هستید، ورق استیل 430 میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. زیرا حاوی مقادیر زیادی کروم بوده و در برابر خوردگی مقاومت بالایی از خود نشان میدهد.
ورق استیل 430 یک نوع استیل فریتی است که علاوه بر خواص مکانیکی بالا، مقاومت بالایی در برابر خوردگی (حتی در برابر اسید نیتریک و بسیاری از اسیدهای آلی دیگر) داشته و قابلیت شکلپذیری مناسبی نیز از خود نشان میدهد. تمامی این موارد سبب شده که در نهایت ورق استیل 430 در صنایع مختلف بسیار پرکاربرد باشد. تحمل دمایی این ورق هم بسیار بالا است، بهنحویکه توانایی تحمل دمای بالا تا 870 درجه سانتیگراد داشته و در استفاده مداوم هم میتواند تا دمای 815 درجه سانتیگراد در برابر اکسیداسیون مقاومت کند.
ورق استیل نگیر چیست؟
ورق استیل نگیر یکی از آلیاژهایی استیل است که درصد کروم پایینتری داشته و مقادیر بیشتری از فلز نیکل دارد. این موضوع سبب میشود که این نوع ورق استیل خاصیت مغناطیسی از خود نشان نداده و توسط آهنربا جذب نشود. دقیقاً همین خاصیت مغناطیسی است که تفاوت ورق استیل بگیر و نگیر را تعیین میکند. قیمت ورق استیل در بازار هم با توجه به همین ویژگی مشخص میشود.
با انواع ورق استیل نگیر آشنا شوید
همانطور که ورقهای استیل بگیر دارای انواع متفاوتی هستند، انواع ورق استیل نگیر هم به 6 دسته زیر تقسیم میشود:
1. ورق استیل 304 و 304 (L)
2. ورق استیل 309S
3. ورق استیل 310S
4. ورق استیل 316 و 316(L)
5. ورق استیل 321
6. ورق استیل 4841
کاربرد ورق استیل بگیر و نگیر چیست؟
کاربرد ورق استیل بگیر و نگیر بر اساس ویژگیهایشان تعریف میشود. به طور مثال ورق استیل بگیر در صنایعی مانند خودروسازی، ساخت تجهیزات، لوازم آشپزخانه مانند قاشق، چنگال و ... واشر کششی، پانلهای کابینت یخچال و فریزر، اتصالدهندهها، آستر دودکش و حلقههای اجاقگاز، ساخت تیغههای برشی و تجهیزات جراحی، دریچههای سوزنی، پمپ و شیرآلات، توربینهای گازی، بولت و پیچ و ساخت دکلهای نفتی کاربرد دارد.
از سوی دیگر ورقهای استیل نگیر به دلیل مقاومت بالا در برابر زنگزدگی میتواند در سیستمهای آبی، ساخت سینک، لوازم آشپزخانه و ساخت وان حمام مورد استفاده قرار بگیرد.
قیمت ورق استیل بگیر و نگیر چقدر تفاوت دارد؟
یکی از مواردی که در تعیین قیمت آهن و محصولات فولادی تأثیرگذار است، آلیاژ به کار رفته در آنهاست که میتواند ویژگیهای متفاوتی را هم به همراه داشته باشد. در مجموع باید گفت که فرق قیمت ورق استیل بگیر و نگیر ناچیز بوده ولی به دلیل حضور نیکل بالاتر، ورق استیل نگیر کمی گرانتر است.
تفاوت ورق استیل بگیر و نگیر از لحاظ مقاومت در برابر زنگزدگی چیست؟
حضور کروم در آلیاژ استیل احتمال خوردگی و زنگزدگی را پایین میآورد اما حضور عناصر دیگری مانند نیکل میتواند استقامت آنها را بالاتر ببرد. به همین دلیل ورق استیل نگیر در مقابل زنگزدگی دارای مقاومت بالاتری است.
تفاوت ورق استیل بگیر و نگیر از لحاظ اشتعال چیست؟
اغلب ورقهای استیل نگیر که جزو ورقهای آستنیتی محسوب میشوند در برابر اکسیداسیون، حرارت و دمای بالا بسیار مقاوم هستند. به همین دلیل به آنها ورق استیل نسوز هم میگویند. به طور مثال برخی از این ورقها تحمل دما تا 900 درجه سانتیگراد را نیز دارند.
در این مقاله به شما گفتیم ورق استیل بگیر چیست، ورق استیل نگیر چیست و هریک چه انواع و کاربردی دارند. در ادامه نیز تفاوت ورق استیل بگیر و نگیر از لحاظ قیمت، زنگزدگی و اشتعال را مورد بررسی قرار دادیم تا شما خوانندگان محترم بتوانید با خواندن این مطلب با خصوصیات و ویژگیهای هر یک از انواع ورقهای استیل بگیر و نگیر آشنا شوید. اگر شما هم اطلاعات بیشتری دراینخصوص دارید، در بخش نظرات آن را با ما و دیگر خوانندگان به اشتراک بگذارید.