یکی از محصولات بسیار پرکاربرد در ساختمانسازی تیرآهن است. این محصول در طولهای 12 متری و 6 متری تولید و به بازار عرضه میشود. تیرآهنها هرکدام ظاهر، استقامت و خصوصیات مخصوص به خود رادارند. دلیل برش تیرآهن این است که گاهی اوقات برای استفاده از تیرآهن در قسمتهای مختلف سازه، نیاز به برش تیرآهن وجود دارد. روش برش تیرآهن را میتوان در چند دسته تقسیمبندی کرد که هر دسته از فناوری مخصوص به خود استفاده میکند. روشهایی مانند روش گرم، روش سرد، واترجت، لیزر، سنگ فرز، اره آتشی و دستگاه برش لانه زنبوری تیرآهن.
برای دانستن انواع این روشها، مزایا و کاربرد آنها در ادامه مقاله همراه ما باشید:
دلیل برش تیرآهن چیست؟
از آنجایی که تولید تیرآهن نیاز به استانداردهای خاصی دارد و در طولهای مشخص 6 تا 12 متری به بازار عرضه میشود، اکثر اوقات در ساختمانسازی نیاز به برش تیرآهن داریم. برخی از مصرفکنندگان تیرآهن را در سایزهای مشخص خریداری میکنند، که به آن تیرآهنهای نرمال نیز میگویند.
بهتر است در برش تیرآهن دقت زیادی به خرج دهیم و از پرتی تیرآهن جلوگیری کنیم، قیمت تیرآهن نیز مثل تمامی مقاطع فولادی هماکنون در بحبوحه اتفاقات سیاسی و اقتصادی دنیا در این سالها دچار نوسان زیادی است. این قیمت به قیمت فولاد جهانی، نرخ دلار و میزان عرضه و تقاضا بستگی دارد.
روشهای برش تیرآهن کدماند؟
برای برش تیرآهن میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. هر روش معایب و مزایا و کاربرد خود را دارد. دقت برش نیز در هر روش فرق میکند. برش تیرآهن به روش اصولی و درست بسیار مهم و ضروری ست و در مراحل بعد ساخت سازه، کار شما را آسانتر میکند.
1. روش سرد یا کوپال
استفاده از روش سرد یا کوپال در برش تیرآهن بسیار پرکاربرد است. در این روش قسمتی که قرار است برش بخورد، روی لبه گیوتین قرار میگیرد و سپس با فشار شاسی، تیغههای گیوتین سقوط میکنند و محل موردنظر را برش میدهند. به خاطر داشته باشید زمان برش تیرآهن باید به وزن و حجم تیرآهن نیز توجه کنید و سپس دستگاه برش تیرآهن مناسب را انتخاب کنید.
بهعنوان مثال دستگاه برش هیدرولیکی و دستگاه پانچ، تیرآهن را بدون تولید براده برش میدهند. استفاده از این دستگاه¬ها معمولاً منجر به از شکل افتادن تیرآهن میشود.
مزایا و معایب برش آهن توسط روش سرد
در روشهای برش سرد مانند گیوتین، قیچی و اره، انعطافپذیری بیشتری برای صنعتگر وجود دارد. میتوانید اشکال هندسی ساده و پیچیده را به این طریق ایجاد کنید. از آنجایی که از نام این روش پیداست، هنگام برش سرد، دمای فلز تغییر پیدا نمیکند. بنابراین خواص فلز تحت تأثیر قرار نمیگیرند و تغییری در خصوصیات مکانیکی و شیمیایی آن رخ نمیدهد.
با برشکاری سرد میتوان با سرعت بالا تعداد زیادی تیرآهن را به اشکال هماندازه یا متفاوت برید. از معایب اصلی برش آهن توسط روش سرد، هزینه زیاد متریال موردنیاز است. قیچی، گیوتین و تیغه از جمله وسایلی هستند که در اثر استفاده مکرر و طولانی فرسوده شده و قابلاستفاده نیستند.
2. روش گرم یا برنول
روش برنول یا روش گرم در برش تیرآهن یکی دیگر از روشهای پراستفاده است. در این روش، گاز استیلن و اکسیژن با احتراق از نوک مشعل برنول بیرون میآیند و فلز را ذوب میکنند. هزینه این روش نسبت به روش سرد کمتر است، ولی به مهارت بالایی نیاز دارد و حتماً باید توسط فرد باتجربه انجام گیرد.
مزایا و معایب برش آهن توسط روش گرم
از مزایای استفاده از روش گرم سرعت برشکاری با حجم بالا، ضایعات کم و مکانیزه شدن فرایند برش تیرآهن است؛ اما برعکس روش سرد، با بالا رفتن دمای فلز ممکن است تغییراتی در خواص فلز ایجاد شود که استحکام محصول را به خطر بیندازد. ایمنی پایین یکی از بزرگترین معایب برشکاری با روش گرم است. در این روش ممکن است جراحاتی در اثر برخورد با جسم گرم، انفجار و سوختگی رخ دهد که برای سلامتی افراد هزینه زیادی در بر خواهد داشت.
3. برش تیرآهن با اره آتشی
با استفاده از تیغه برشی این اره میتوانید آهن و فولاد را تا ضخامت 8.3 اینچ، برش دهید. استفاده از اره آتشی برای برش تیرآهنهای قطور مناسبترین گزینه است. پرتی کمی دارد و به دلیل ایجاد حرارت هنگام برش قطعات ضخیم، این فرایند با پاشش آب و صابون به منظور خنک کردن، اتفاق میافتد. معمولاً استفاده از دستگاههای اینچنینی در کارگاهها رایجتر است. میزان نیروی تیغه را اپراتور تعیین میکند و هنگام استفاده از آن باید متوجه باشید که اعمال نیروی بیشازحد، موجب شکستن تیغه و خسارت میشود.
4. واتر جت
واتر جت اصطلاحی است برای تعریف تجهیزاتی که از جریان فشار بالای آب برای اهداف برشکاری و تمیزکاری بهره میگیرند. برای برش تیرآهن توسط روش واتر جت، فشار آب با مخلوطی از سنگهای ساینده از جنس سیلیکون کاربید و با فشاری بالغبر 4000 بار، از سوراخی بسیار ریز بیرون ریخته و آهن را میبرد. به علت استفاده از آب در این روش، دمای محل برش بالا نمیرود. کارکرد اصلی دستگاه واتر جت و لیزر شبیه به هم است، اما در روش واترجت به جای نیروی اشعه الکتریکی، از نیروی فشار آب استفاده میشود.
5. سنگ فرز
سنگ فرز یکی از قدیمیترین دستگاههایی است که حتماً با نام آن آشنا هستید. استفاده از سنگ فرز ازجمله سنتیترین روش¬های برش مقاطع فولادی است. صفحه سنگ مورداستفاده برای برش معمولاً سه میلیمتر و سنگهای ساینده آن نیز شش میلیمتر ضخامت دارند. از این دستگاه میتوان برای صیقل دادن مقاطع فولادی نیز استفاده کرد.
6. لیزر
استفاده از روش لیزر برای برش تیرآهن در کارگاههای ساختمانی چندان رایج نیست. لیزر به علت برش ظریف و دقیقی که ایجاد میکند، در برشهای حساس آزمایشگاهی، صنعتی، سوراخکاری و ایجاد نقش و نگار استفاده میشود. اشعه لیزر نوعی تخلیه الکتریکی همراه با تابش لامپ است. برش تیرآهن از طریق لیزر در محفظهای بسته انجام میشود. به دلیل خصوصیات این روش برش، در کارگاهها و محیطهای صنعتی از آن استفاده نمیشود.
7. برش تیر لانه زنبوری
برای ساخت تیرآهن لانه زنبوری، از دستگاه برش تیر لانه زنبوری استفاده میشود. این دستگاه به روش برش گرم یا برش سرد کار میکند. شاید برای شما این سؤال پیشآمده باشد که دستگاه برش تیر لانه زنبوری چگونه تیرآهن لانه زنبوری میسازد؟ در مرحله اول، الگوی مشخصی روی جا تیرآهن کشیده میشود و سپس سطح مقطع جان تیرآهن طبق الگو برش میخورد. در انتها دو نیمه مقابل هم قرار میگیرند و قسمتهای برش خورده به یکدیگر جوشکاری میشوند. درنتیجه سوراخهایی به شکل لانه زنبور یا دایره روی تیرآهن شکل میگیرد و ارتفاع تیرآهن بزرگتر از قبل میشود.
از بین چند روش برش تیرآهن، میتوان به روش سرد یا کوپال، روش گرم یا برنول، واترجت و استفاده از سنگ فرز و دستگاه برش لانه زنبوری تیرآهن اشاره کرد. بریدن تیرآهن به شکل و روش درست و دانستن دلیل برش تیرآهن، به استحکام سازه کمک بسیاری میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع تیرآهن و قیمت آهن، با کارشناسان فروش آهنگر تماس بگیرید.