در هفته دوم اردیبهشت 1400 شاهد روند کاهشی قیمتها در اغلب بازارها ازجمله بازار آهن و فولاد بودیم. در طول هفتههای اخیر با پایین آمدن نرخ ارز، قیمتها در بیشتر بازارها شکسته شد و روند کاهشی به خود گرفت. در این میان بازار آهن و فولاد به دلیل افزایش قیمت جهانی فولاد در برابر این کاهش مقاومت داشت تا بالاخره در این هفته این بازار هم نسبت به کاهش قیمتها روی خوش نشان داد.
علت کاهش قیمت مقاطع فولادی در هفته دوم اردیبهشت چه بود؟
روند کاهشی نرخ ارز در این هفته هم ادامه پیدا کرد و قیمت دلار با ریزش 10 درصدی به کانال 20.000 تومان رسید. با سقوط قیمت ارز در روز یکشنبه 12 اردیبهشت، سد مقاومتی بازار آهن و فولاد هم شکست و قیمت اغلب مقاطع فولادی در این بازار ثابت ماندند و حتی در برخی مواقع سیگنال کاهشی به خود گرفتند.
همواره نرخ ارز عامل اصلی تغییر قیمتها در دیگر بازارها بوده است. البته تا هفته گذشته با وجود کاهش قیمت ارز قیمت مقاطع فولادی روند افزایشی داشت. آنهم به دلیل افزایش قیمت جهانی فولاد در دوران پسا کرونایی بود؛ اما گویا بازار در این شرایط کشش افزایش مجدد قیمتها را نداشت و کاهش تقاضا از سوی خریداران موجب شد تا در این هفته شاهد کاهش نسبی قیمتها در بازار آهن و فولاد باشیم.
علت کاهش تقاضا در بازار آهن و فولاد چیست؟
هرساله با شروع بهار و طولانی شدن روزها به دلیل افزایش ساختوساز تقاضای مقاطع فولادی در بازار نیز بالا میرفت. شرایطی که در حال حاضر روند معکوسی به خود گرفته و شاهد کاهش تقاضا در بازار هستیم؛ اما علت این کاهش تقاضا در بازار آهن و فولاد چیست؟
مهمترین عامل کاهش تقاضای فولاد در بازار داخل را میتوان انتظار خریداران برای روشن شدن نتایج پیامدهای اقتصادی مذاکرات برجام دانست. با توجه به افزایش شدید قیمتها در سال گذشته در حال حاضر تنها خریداران واقعی اقدام به تهیه کالای موردنیاز خود میکنند که گویا آنها هم چاشنی صبر را شالوده کار خود کردهاند و منتظرند قیمتها همچنان کاهش یابد.
وضعیت بورس کالا در هفته گذشته چگونه بود؟
اوضاع بورس کالا هم در هفته گذشته چندان جالب نبود و تقاضای چندانی در این بازار به ثبت نرسید. اغلب معاملات انجام شده هم با قیمتی نزدیک به نرخ پایه معاملات صورت گرفت.
بهطور مثال از 103.000 تن عرضه قطعی شمش فولاد، تنها 50 درصد برابر 52.000 تن مورد معامله قرار گرفت و رکورد کمترین حجم معامله شمش فولادی در 14 هفته اخیر زده شد.همچنین در روز چهارشنبه 15 اردیبهشت فقط 13.771 تن میلگرد آجدار از مجموع 139.000 تن عرضه، مورد معامله قرار گرفت؛ یعنی چیزی حدود 10 درصد از کل میلگرد عرضهشده که قیمت آنهم نزدیک به نرخ پایه یعنی 13.790 تومان بود. البته این استقبال کم خریداران باوجود شرایط رکودی بازار عجیب نبود.
تحلیل بازار ارز در هفته دوم اردیبهشت 1400
در هفتهای که گذشت قیمت دلار آزاد نسبت به هفته قبل کاهش قابلتوجهی داشت و با بیش از 3.000 تومان کاهش به کانال 20.000 تومان رسید؛ اما قیمت دلار نیمایی نوسان چندانی نداشت و باوجود سقوط تا 21.250 تومان در روز چهارشنبه، در روز بعد مجدداً به کانال 22.000 تومان بازگشت. قیمت یورو نیز سقوطی 3.000 تومانی را تجربه کرد و در آخرین روز هفته، با قیمت 25.250 تومان معامله شد.
در نمودارهای زیر میتوانید تغییرات قیمت ارز در هفته اخیر را مشاهده کنید:
نرخ دلار آزاد در هفته دوم اردیبهشت 1400
نرخ دلار نیمایی در هفته دوم اردیبهشت 1400
نرخ یورو در هفته دوم اردیبهشت 1400
تحلیل بازار میلگرد در هفته گذشته
در هفته دوم اردیبهشت قیمت میلگرد 20 ذوبآهن اصفهان تقریباً ثابت باقی ماند و نوسان چندانی نداشت. قیمت میلگرد بناب هم با کاهش جزئی در کانال 13.000 تومان باقی ماند.
در نمودارهای زیر تغییرات قیمت میلگرد 20 این دو کارخانه را در طول هفته گذشته میبینید:
تغییرات قیمت میلگرد اصفهان در هفته دوم اردیبهشت 1400
تغییرات قیمت میلگرد بناب در هفته دوم اردیبهشت 1400
تغییرات قیمت تیرآهن در هفته دوم اردیبهشت 1400
قیمت تیرآهن نیز در این هفته با کاهش جزئی همراه بود و با 200 تومان کاهش به نرخ 13.800 تومان رسید. نمودار زیر تغییرات قیمت تیرآهن 16 اصفهان را نشان میدهد:
تغییرات قیمت تیرآهن اصفهان در هفته دوم اردیبهشت 1400
نوسانات قیمت نبشی در هفته دوم اردیبهشت 1400
قیمت نبشی در هفته دوم اردیبهشت هم با تغییرات اندکی در کانال 14.000 تومان باقی ماند. در این میان قیمت نبشی 4 ناب تبریز در هفته گذشته با 400 تومان کاهش، یکی از مقاطعی بود که افت قیمت قابلتوجهی داشت. در نمودارهای زیر تغییرات قیمت نبشی 4 دو کارخانه ناب تبریز و کیان پرشیا را مشاهده میکنید:
تغییرات قیمت نبشی 4 آریان فولاد در هفته دوم اردیبهشت 1400
تغییرات قیمت نبشی 4 ناب تبریز در هفته دوم اردیبهشت 1400
تحلیل بازار قوطی و پروفیل در هفته دوم اردیبهشت 1400
در این هفته قیمت قوطی پروفیل شرایط نسبتاً متفاوتی را سپری کرد. نرخ این مقطع فولادی در این هفته نهتنها کاهش نداشت بلکه در برخی مواقع با افزایش نیز همراه بود. بهطور مثال قیمت پروفیل کیان پرشیا ابتدای هفته را با عدد 24.000 تومان آغاز و در آخر هفته 24.500 تومان معامله شد. قیمت قوطی 40*40*2 فولاد گستر حداد اما در طول هفته با نوسانات جزئی همراه بود و درنهایت با همان قیمت 23.200 تومان که در ابتدای هفته آغاز شده بود، به کار خود خاتمه داد.
تغییرات قیمت پروفیل گستر حداد در هفته دوم اردیبهشت 1400
تغییرات قیمت پروفیل کیان پرشیا در هفته دوم اردیبهشت 1400
در هفته آینده روند تغییرات قیمت در بازار آهن و فولاد چگونه خواهد بود؟
در حال حاضر همه نگاهها به خبرهای سیاسی و کاهش نرخ ارز دوختهشده است؛ اما به نظر میرسد با توجه به افزایش قیمت جهانی فولاد، بازار آهنآلات دچار پارادوکس سختی شده و همچنان سردرگم است. ولی آنچه مشخص است امکان افزایش قیمتها با توجه به کاهش تقاضا در بازار بعید خواهد بود و احتمالاً هفته آینده هم شاهد کاهش جزئی یا نهایتاً ثبات قیمتهای فعلی باشیم.
در حال حاضر موضوع نگرانکننده که نباید از کنار آن ساده رد شد، رکود بازار آهن و فولاد به دلیل طولانی شدن زمان انتظار برای روشن شدن نتایج مذاکرات سیاسی است. این امر میتواند برخی فعالان حوزه فولاد را متوقف کرده و درنهایت روند تولید در صنعت فولاد با مشکل مواجه کند. امیدواریم هفته آینده شاهد شرایط بهتری برای بازار آهن و فولاد باشیم. برای خواندن تحلیلهای بیشتر نیز میتوانید تحلیل جامع بازار آهن و فولاد را مطالعه کنید.