اگرچه بازار خرید و فروش آهن، مانند طلا و سکه همگانی نیست و شهروندان عادی چندان در آن مشارکت ندارند، اما علاوه بر اینکه این بازار، در سراسر جهان، یکی از پرسودترین بازارهای موجود است، در سطح ایران نیز، یکی از رکنهای اساسی گردش اقتصادی به شمار میرود؛ همچنین انواع مقاطع آهن و فولاد در صنایع مختلف به کار میروند و منحصر به ساختمانسازی نیستند.
بازار آهن و فولاد، بهویژه در طول سالهای اخیر و با افزایش قیمت ارز، دستخوش تلاطم بوده و به دلیل قیمتهای بالایی که این مقاطع دارند، تغییر قیمتها قابلتوجه است و در چنین وضعیتی، بستر برای فعالیت کلاهبرداران فراهم میشود، کلاهبردارانی که حتی در مواردی موفق شدهاند سر خریداران، یا واسطههای حرفهای این حوزه را کلاه بگذارند و هر بار شیوهی جدیدی برای این کلاهبرداریها اتخاذ میکنند.
بنابراین ضروریست تا بهعنوان خریدار، با برخی از این روشهای کلاهبرداری آشنایی داشته باشید تا هنگام خرید، ضرر نکنید؛ در این مقالهی آهنگر، شیوههای مختلف کلاهبرداری را باهم بررسی میکنیم.
شیوههای رایج کلاهبرداری
مواردی که در این بخش مرورشان میکنیم، به دفعات مختلف برای خریداران پیش آمده و در خرید سرشان اینگونه کلاه رفته است:
-
تقلب در کیفیت محصولات ارسالی
ایران از معادن سنگ آهن غنی برخوردار است و به همین دلیل، کارخانههای بسیاری در کار تولید انواع مقاطع فولادیاند و از این معادن بهره میبرند. اما تمامی این کارخانههای قانونی، در عین حالی که ملزم به رعایت استاندارهای تولید محصول هستند، کیفیت یکسانی ندارند، دلایل اصلی این تفاوتها هم از این قرار است:
- تفاوت در کیفیت مواد اولیهی خام
- بهرهمندی از سطوح مختلف تکنولوژی در تولید
- تفاوت ماهوی تجهیزات مختلف
- دسترسی برخی از تولیدکنندگان به فرمولهای خاص برای تولید
دقیقا به دلیل همین تفاوتها، قیمت محصولات کارخانهها باهم یکسان نیستند؛ زمینهی کلاهبرداری در چنین شرایطی برای واسطهها و فروشندگان تقلبی فراهم میشود تا از ناآگاهی مشتری از تفاوتهای کیفی کارخانههای مختلف سوءاستفاده کرده و محصولی با کیفیت و طبعا قیمت پایین را بهعنوان محصولی درجهیک با قیمتی بالا برای مشتری ارسال کند.
-
کلاهبرداری از طریق فروش به بالاترین قیمت
قیمت مقاطع فولادی، مانند طلا، سکه و... بهصورت روزانه اعلام میشود؛ این قیمتها هر روز، با در نظرگرفتن عوامل مختلف زیر مشخص میشود:
- نرخ ارز
- قیمت جهانی فولاد
- میزان عرضه و تقاضا
بنابراین هر اتفاق سیاسی و اقتصادی در سطح جهان و ایران میتواند قیمت مقاطع فولادی را هم جابهجا کند؛ حتی ممکن است در طول یک روز، قیمت این مقاطع چندبار افزایش یا کاهش داشته باشند، بهویژه قیمت میلگرد، تیرآهن و... . اینجاست که فروشندهی سوءاستفادهگر، میتواند کلاهبرداری کند و از نوسان قیمتها، سودی بیش از حق قانونیاش بهدست بیاورد؛ یعنی اگر خریدار درجریان تازهترین قیمتها و نوسانهای روز نباشد، فروشنده میتواند مقاطع را با بالاترین قیمت روز یا حتی قیمت ساعاتی قبل به او بفروشد، در صورتی که در لحظهی خرید، قیمت با کاهش روبهرو بوده است.
-
فریب مشتری از طریق قیمتدهی پایین و تغییر در وزن
از مشخصهی وزن در مقاطع آهن و فولاد، هم برای تشخیص میزان کیفیت محصول استفاده میشود و هم برای تعیین قیمت آن؛ کلاهبرداران میتوانند با تغییر وزن و قیمت، سر خریدار را کلاه بگذارند؛ زمانی که مشتریان به چنین فروشندگانی مراجعه میکنند، آنها با اعلام قیمتی پایینتر از عرف بازار، خریدار را برای خرید وسوسه میکنند. اما در فاکتور نهایی، وزن محصول را چند کیلوگرمی بیشتر از وزن اصلی آن مینویسند، به این ترتیب، مشتری فریب میخورد و بیآنکه متوجهی ماجرا شود، پولی بیشتر، برای محصولی کمتر پرداخته کرده است.
-
استفاده از خودروی مشابه برای تحویل محصول
یکی از تازهترین شیوههای کلاهبرداری، تعویض ماشین حامل محصول، پس از اعلام به مشتری است؛ یعنی فروشنده بعد از اندازهگیری وزن و صدور بارنامه، مشخصات ماشین حامل را به مشتری میدهد، اما پلاک خودروی مذکور جدا شده و به ماشین مشابه دیگری الصاق میشود که دقیقا مدل و رنگ مشابهی دارد؛ اما باری با وزن کمتر در آن قرار داده شده است؛ این شیوه البته فقط از طرف فروشنده انجام نمیشود، گاهی بیآنکه فروشنده خبر داشته باشد، ممکن است توسط باربریهای متقلب چنین کلاهبرداری صورت بگیرد.
-
سرمایهگذاری با پول مشتری
در آشفتهبازار امروز ایران که مدام قیمتها در نوسان هستند و انواع ارز، طلا، سکه و... همواره سیری صعودی دارند، یکی از شیوههای کلاهبرداری فروشندگان، استفاده از مبالغ دریافتی از خریداران برای سرمایهگذاریهای کوتاهمدت است؛ از آنجایی که اغلب معاملههای حوزهی آهن و فولاد در تناژها و بنابراین در رقمهای کلان صورت میگیرد، فروشنده پس از دریافت مبلغ کامل از مشتری، به جای خرید از تامینکننده، آن پول را جوری دیگری سرمایهگذاری میکند و همچنین در فاکتور فروش، زمان تحویل بار را قید نمیکند تا در صورت گرفتار شدن، توجیه قانونی هم داشته باشد و تا جای ممکن تلاش میکند محصول موردنظر مشتری را دیرتر از تامینکننده خریداری کند و به دستش برساند. اینگونه میتواند با سرمایهای که از آن خودش نیست، سودی حتی شده حداقلی به دست بیاورد و پس از مدتی غیرمعمول هم، محصول موردنیاز مشتری را در اختیارش قرار بدهد.
شیوههای نارایج کلاهبرداری
علاوه بر شیوههایی که تا اینجای مقالهی آهنگر، برای کلاهبرداری در خرید و فروش آهنآلات در بازار خواندید، دو شیوهی دیگر هم به صورت محدودتری، برای برخی از خریداران رخ داده است:
-
ارسال بار مشابه
درصورتی که مشتری، از جزئیات شیوهی خرید آگاه نباشد و مثلا بهطور دقیق، نشانتجاری میلگرد یا پروفیل درخواستیاش را در فاکتور ثبت نکند و فقط وزن آن را مشخص کند، فروشندهی کلاهبردار میتواند از این ناآگاهی سوءاستفاده کرده و محصولی بیکیفیت را با قیمت محصول باکیفیت و همچنین ذکر نشانتجاری محصول باکیفیت در فاکتور ارسالی، برای مشتری بفرستد. البته این شیوهی تقلب در معدود مواردی رخ میدهد، زیرا اغلب خریداران نشانتجاری محصول موردنظر خود را ثبت میکنند و همچنین کیفیت محصولات مختلف را میشناسند.
-
شرکتهای تقلبی
در این شیوهی تقلب، سر خریداران دائمی بازار آهن و فولاد را نمیتوان کلاه گذاشت و ممکن است خریداری تازهکار اسیر چنین دامی شوند؛ مشاهده شده که افرادی با راهاندازی عاریهی شرکت یا بنگاهی قلابی، اقدام به خرید و فروش میکنند؛ یعنی با شیوههای بازاریابی، مشتری پیدا کرده و با جعل فاکتور و... محصولی به او میفروشند، درصورتی که اصلا وجود خارجی ندارند و با تامینکنندهای در ارتباط نیستند تا بخواهد محصولی بخرند و به کسی بفروشند. بنابراین مشتری پس از پرداخت مبلغ، هیچ محصولی دریافت نخواهد کرد و مسئول فروشی هم که با او در ارتباط بوده، دیگر پاسخگو نخواهد بود.
بایدها و نبایدهای خرید آهن و فولاد
پس از مرور شیوههای رایج و نارایج کلاهبرداری در خرید و فروش مقاطع آهن و فولاد، در ادامهی این مقاله، آهنگر بایدها و نبایدهایی را به اختصار پیش رویتان میگذارد، تا بتوانید تجربهی خریدی مطمئن و امن داشته باشید:
- قبل از امضای رسید تحویل بار، وزن محصولات را اندازهگیری کنید.
اصلا به وزنهای اعلامشده توسط فروشنده اعتماد نکنید؛ حتما باید مدارک مربوط به باسکول را مشاهده کنید.
- قیمتهای بهروز شده را مدام چک کنید.
به دلیل نوسان زیاد این بازار، همیشه قبل از ثبت نهایی سفارش، قیمت لحظهای مقطع موردنظر خود را از طریق مراجع معتبری نظیر آهنگر استعلام بگیرید.
- در ثبت سفارش جزئیات را لحاظ کنید.
مشخصات کامل محصول موردنظر خود را بنویسید و مطمئن شوید که این مشخصات مانند سایز، نوع، نشانتجاری و... در فاکتور نهایی ذکر شده باشند.
- قیمت ارزان، لزوما مطمئن نیست.
یکی از شیوههای رایج فروشندههای کلاهبردار، ارائهی قیمتهای بسیار پایین برای وسوسهی شما در خرید است؛ اما همیشه بهیاد داشته باشید که قیمتها را از چند مرجع مختلف چک کنید تا تقلبی در کار فروشنده نباشد. اگر فروشندهای قیمتی با اختلاف قابلتوجهی نسبت به دیگر فروشندهها به شما داد، حتما قصد کلاهبرداری دارد؛ از او خرید نکنید.
- در خرید اینترنتی مقاطع آهن و فولاد محتاط باشید.
گرچه امروز با رواج ابزارهای ارتباط مجازی، تجارت الکترونیک به امری روزمره برای عمدهی شرکتها و خریداران تبدیل شده، اما بههرصورت از این طریق، فروشندگان قلابی میتوانند کلاهبرداری راحتیتری نسبت به فروش سنتی (حضوری) داشته باشند. بنابراین همواره در خرید آنلاین این موارد را لحاظ کنید:
- نماد تجارت الکترونیک فروشگاه را بررسی کنید.
- از واقعی بودن آدرس شرکت مطمئن شوید.
- پس از سفارش آنلاین، حتما بهصورت تلفنی سفارشتان را با فروشنده بازبینی کنید.
- سابقهی فعالیت شرکت را بررسی کرده و در صورت امکان، از همکاران خود دربارهی تجربهی خرید از این شرکت، پرسوجو کنید.
خریدی منحصربهفرد از آهنگر با کیفیت تضمینی
آهنگر، بازرگانی داد و ستد آنلاین آهن و فولاد است و سابقهی فعالیت چشمگیری در این حوزه دارد، شرکتها و پروژههای بزرگی تا امروز، نیازشان به مقاطع آهن و فولاد را به واسطهی آهنگر تامین کردهاند. شما نیز پس از بررسی انواع شیوههای کلاهبرداری در خرید و فروش مقاطع آهن و فولاد، میتوانید با خیالی آسوده به صورت آنلاین از سایت آهنگر خرید کنید و درجریان بهروزترین قیمتهای انواع مقاطع در بازار قرار بگیرید،. همچنین کارشناسان حرفهای ما، در همهی روزها و ساعتهای کاری، آمادهی ارائهی مشاورهای رایگان، جهت خریدی مطمئن و به دور از هر گونه کلاهبرداری و تقلب به شما هستند.