پروفیل یکی از پرکاربردترین و تأثیرگذارترین مقاطع در صنعت و ساختمان است. کاربرد گسترده آن در صنعت، برگ برنده آن در مقابل سایر مقاطع فولادی به شمار میرود و باعث میشود که حتی در زمان رکود ساختمانسازی، حداقل تقاضایی برای آن وجود داشته باشد. همچنین، کیفیت بالای محصولات فولادی ساخت ایران، باعث شده که بسیاری از کشورها متقاضی آنها باشند و همین موضوع، چرخ این صنعت را میچرخاند.
اما نحوه قیمتگذاری در بازار داخلی کمی تفاوت دارد و یکی از سؤالات همیشگی مصرفکننده داخلی است. چرا که گاهی اوقات این موضوع، پیچیده و غیرمنطقی به نظر میرسد. در این مقاله، سعی شده تا مهمترین عوامل اثرگذار بر قیمت قوطی و پروفیل در بازار داخلی، معرفی و تحلیل شود تا ابهامات شما در این زمینه از بین برود و بتوانید با آگاهی کامل، اقدام به خرید پروفیل کنید.
چرا قیمت پروفیل نوسان دارد؟
معمولاً وقتی قیمت یک مقطع فولادی مهم مثل میلگرد بالا میرود، سایر مقاطع فولادی نیز پا در همان مسیر میگذارند و قیمت آنها نیز به همان نسبت، گران میشود. شرایط حاکم بر بازار قوطی پروفیل کمی متفاوت است و قیمت این مقطع فولادی علاوه بر وابستگی به جو روانی بازار آهنآلات، به قیمت کلاف گرم در بورس کالا و بازار جهانی، وابستگی زیادی دارد.
گاهی اوقات نوسانات قیمت پروفیل از قیمت سایر مقاطع فولادی بیشتر است و سرعت افزایش و کاهش قیمت آن، بسیار بالاتر از سرعت کاهش و افزایش قیمت مقاطعی مثل میلگرد و تیرآهن است.
مهمترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت پروفیل را بشناسید
همانند سایر مقاطع فولادی، تعداد عوامل اثرگذار بر قیمت پروفیل نیز کم نیست و قیمت دلار، قیمت مواد اولیه، قیمت جهانی فولاد، میزان عرضه و تقاضا، تکنولوژی تولید و ... را در بر میگیرد. در ادامه، با هر کدام از این عوامل به صورت کامل آشنا میشوید:
قیمت دلار، تعیینکننده قیمت هر کالا!
در سالیان اخیر، با تأثیراتی که سیاست خارجی و نوسان نرخ دلار بر اقتصاد داخلی گذاشته، به همه ما ثابت شده که نرخ دلار، جزئی جداییناپذیر از زندگی ما به شمار میرود. با این اوصاف، طبیعی است که افزایش قیمت دلار، میزان عرضه و تقاضا را نیز در بازار آهن و فولاد تغییر دهد و بسیاری برای جلوگیری از کاهش ارزش ریالی سرمایه خود، اقدام به تبدیل کردن آن به کالا میکنند تا ارزش آن همزمان با گرانیها، بیشتر شود.
قیمت ورق سیاه، نبض بازار قوطی پروفیل
انواع قوطی پروفیل با استفاده از ورق سیاه ساخته میشود. تعداد کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه در ایران کم نیست و از میان آنها، میتوان به فولاد مبارکه، نورد فولاد گیلان، اکسین خوزستان، کاویان اهواز و نورد و تولید قطعات فولادی را نام برد.
کارخانههای تولیدکننده قوطی پروفیل در ایران، معمولاً تنها از ورق سیاه کارخانههای مبارکه اصفهان و نورد فولاد گیلان برای تولید قوطی پروفیل استفاده میکنند و همین موضوع، باعث شده که بازار تأمین مواد اولیه پروفیل، کمی انحصاری شود. جدای از این موضوع، به دلیل بالاتر بودن کیفیت ورق مبارکه، میزان تقاضا برای آن در بازار بسیار بیشتر از تقاضا برای ورق گیلان است، به نحوی که در سال 99، 93 درصد ورق گرم مورد نیاز کشور توسط این کارخانه تأمین شده است.
به همین دلیل، زمانی که عرضه ورق مبارکه در بازار کاهش پیدا کند یا قیمت آن دچار نوسان شود، قیمت انواع قوطی پروفیل در بازار نیز به شدت بالا و پایین خواهد شد. به حدی که برخی تصور میکنند که بالا رفتن قیمت پروفیل، ناشی از هماهنگی میان تأمینکننده مواد اولیه و تولیدکننده پروفیل است.
قیمت جهانی فولاد، ملاک قیمتگذاری پروفیل
گرچه در چند سال اخیر فرمول قیمتگذاری محصولات فولادی در بورس کالا چند باری تغییر کرده، اما آن چیزی که ثبات مانده، وابستگی این فرمول به قیمت آهن در جهان و نرخ ارز نیمایی است. در عرضههای ورق سیاه، معمولاً قیمت نهایی بر اساس قیمت شمش فوب چین یا منطقه دریای سیاه محاسبه میشود و کوچکترین تغییری در قیمتهای جهانی، منجر به افزایش قیمت ورق سیاه در بورس کالا و به تبع آن افزایش قیمت قوطی پروفیل میشود.
در ماههای اخیر به دلیل جنگ روسیه و اوکراین و عدم توانایی این 2 کشور در تأمین شمش فوب مورد نیاز در بازار جهانی، قیمت شمش دریای سیاه به شدت بالا رفته و همین موضوع، روی قیمت ورق سیاه در بازار داخلی نیز تأثیر زیادی گذاشته است.
عرضه و تقاضا، یک اصل ساده اقتصادی
رابطه بین میزان عرضه و تقاضا برای یک محصول، سادهترین اصل در اقتصاد است. در زمینه قیمت، این 2 متغیر رابطه معکوسی با یکدیگر دارند؛ یعنی هر گاه میزان عرضه از تقاضا بیشتر باشد، قیمت پایین میآید و برعکس. در بازار آهن و فولاد، عوامل زیادی تناسب میان عرضه و تقاضا برای یک مقطع مثل پروفیل را برهم میزنند. به عنوان مثال، در فصول گرم سال میزان تقاضا برای قوطی پروفیل و سایر مقاطع فولادی از میزان عرضه آنها بیشتر است و همواره قیمت این محصولات در انتهای بهار و ابتدای تابستان، افزایش مییابد.
عرضه و تقاضا، یک اصل ساده اقتصادی
علاوه بر جنگ اخیر روسیه و اوکراین که در بالا به آن اشاره کردیم، بحرانهای همهگیر جهانی مثل شیوع ویروس کرونا نیز میتواند بر بازارهای مالی جهانی و از جمله بازار فولاد تأثیر بگذارد و قیمتها را دچار نوسان کند.
علاوه بر بحرانهای جهانی، برخی از موانع و نارساییها در داخل کشور نیز تأثیر مستقیمی بر بازار آهن و فولاد دارد. در سال گذشته، قطعی دورهای گاز و برق صنایع فولادی باعث شد که قیمت پروفیل و سایر مقاطع فولادی افزایش پیدا کند و حتی برای دورهای، پیدا کردن سایزهای خاصی از آنها در بازار، غیرممکن شود.
اگر قصد خرید قوطی پروفیل در حجم بالا را دارید، باید پیش از هر گونه اقدامی، شرایط بازار را در نظر بگیرید و وضعیت تمامی عوامل بالا را بسنجید. مطالعه تحلیلهای ماهانه و سالانه بازار آهن و فولاد به شما در این راه، کمک بسیاری میکند. همچنین با برقراری ارتباط با کارشناسان فروش آهنگر میتوانید از آنها در مورد زمان مناسب برای خرید، مشورت بگیرید.