یکی از مهمترین بخشها در سازههای بتن آرمه به حساب میآید. در واقع انتقال بار کل سازه به زمین با استفاده از پی انجام میشود. این ویژگی باعث شده تا در صورت بروز مشکل در پی، سایر اجزای سازه مثل تیر، ستون، دال و دیوار تحت تأثیر قرار گرفته و با مشکل مواجه شود.
در چنین شرایطی نیاز است تا فونداسیونهایی که برای ساختمانهای بتنی در نظر گرفته میشوند، به صورت دقیق محاسبه شده تا از این طریق به شکل استاندارد اقدام به اجرای فونداسیون کنید.
از نظر تعداد و نوع آرماتورها و همچنین از نظر پیوستگی بین شناژ و فونداسیونها نیز نیاز است تا به شکل دقیق محاسبات ریاضی را انجام داده و سپس اقدام به اجرای فونداسیون نمایید. در این بین یکی از اقدامات مهمی که باید انجام دهید، میلگرد گذاری فونداسیون است. در همین راستا در این مطلب از سایت آهنگر قصد داریم تا نگاهی به نحوه میلگرد گذاری فونداسیون انداخته و در این زمینه اطلاعات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم، پس با ما همراه باشید.
تعریف فونداسیون
اگر بخواهیم شما را با مفهوم فونداسیون آشنا کنیم باید گفت که فونداسیون پایینترین قسمت در ساختمان است که وظیفه این بخش آن است که بار ساختمان را به زمین انتقال دهد. در واقع استحکام فونداسیون نقش مهمی در ایستایی و استحکام کل ساختمان ایفا کرده و باعث میشود تا بتوانید ساختمانی مقاوم داشته باشید.
در راستای ساخت کلیه ساختمانها، نیاز است تا به مقررات ملی و ضوابط پی در ساخت و اجرای فونداسیون توجه داشته باشید تا بتوانید بدون مشکل اقدام به اجرا فونداسیون کنید. بر اساس این که قصد دارید تا از چه نوع فونداسیونی استفاده کنید، برای انجام این کار باید به نکات مهمی توجه داشته باشید.
توجه به این نکات باعث میشود تا تعادلی بین بارهای ساختمان بر روی زمین ایجاد شده و ساختمان شما مقاوم و استحکام فوق العاده ای پیدا کند. به منظور پیاده سازی هر قسمت از سازه، نیاز است تا حتماً از مصالح درست استفاده کنید. یکی از مهمترین این مصالح میلگرد است. امروزه قیمت میلگرد در بازار براساس نوع آن تعیین میشود. در بازار شاهد محصولاتی چون میلگرد آلیاژی، میلگرد ساده، میلگرد آجدار و... هستیم که هر کدام استفاده خاصی در فرآیند ساختمان سازی دارد.
نحوه میلگرد گذاری فونداسیون
یکی از اقداماتی که برای اجرا فونداسیون باید به آن توجه کنید، انجام مراحل میلگرد گذاری است. یکی از این گامها، میلگرد گذاری شبکه تحتانی فونداسیون است. به منظور انجام این کار نیاز است تا پس از آماده سازی آرماتورها، در گام اول شبکه تحتانی میلگردها را اجرا کنید. در این گام نیاز است تا برای ایجاد فاصله و پوشش کامل میلگرد، در بخش زیر میلگرد تحتانی، اسپیسر نصب کنید.
همچنین در این مرحله نیاز است تا از خرک به عنوان نگه دارنده و پایه جهت اجرای شبکه فوقانی فونداسیون استفاده کنید. در این گام، شبکه فوقانی با استفاده از خرکها که آرماتورهای پایه دار هستند، نصب میشوند.
به منظور جلوگیری از خم شدن و تغییر در میزان پوشش بتن، در زمان بتن ریزی، آرماتورهای طولی با سیم به خرکها وصل میشوند. در حین اجرای آرماتور بندی فونداسیون، آرماتورهای ستونها و دیوارهای برشی در اسکلتهای بتنی و صفحه ستونها در سازههایی با اسکلت فلزی نصب میشوند.
فاصله بین هر خرک در این بخش باید حداکثر ۱٫۵ متر باشد. همچنین لازم به ذکر است که در قسمتهایی که تعداد آرماتور تقویت بیشتر است، باید تعداد میلگرد خرک مورد استفاده را نیز افزایش دهید. از مهمترین گامها برای اجرا فونداسیون، تعیین محل دقیق آرماتورها در سازههایی که بتنی بوده و یا محل آکسهای صفحه ستونها در سازههای فلزی است.
در صورت بروز مشکل در طی این عملیات، در آینده با چالشهای اجرایی گوناگونی مواجه خواهید شد. بروز مشکلاتی چون هم تراز نشدن ستونها، ناترازی پلهها، بروز مشکل اتصالات و کوتاهی و بلندی طول آنها از مهمترین این مشکلات است.
در چنین شرایطی میتوانید با بستن ریسمانهای طولی و عرضی، استفاده از دوربینهای نقشه برداری، آکس بیس پلیتها، استفاده از آرماتورهای انتظار ستونها و دیوارهای برشی، این مشکل را به بهترین شکل ممکن برطرف کنید.
در صورتی که قصد دارید تا از میلگرد برای فونداسیون استفاده کنید، نیاز است تا از یک مجموعه معتبر اقدام به خرید میلگردها کنید. یکی از برترین مجموعههای فعال در داخل کشور، فروشگاه آهنگر است. فروشگاه آهنگر یکی از برترین مجموعهها در حوزه فروش آهن آلات مثل میلگرد و آهن است و در صورتی که قصد دارید تا انواع میلگرد را از این مجموعه خریداری کنید، میتوانید با شماره 02143000023 تماس بگیرید.
محدودیتهای میلگرد گذاری فونداسیون
برای این که بتوانید به بهترین شکل ممکن اقدام به میلگرد گذاری فونداسیون کنید، باید به چند موضوع بسیار مهم توجه داشته باشید تا بتوانید مطابق با آیین نامه این کار را انجام دهید.
اولاً در پیهای منفرد، گسترده و باسکولی به جز تیر رابط، نسبت آرماتور کششی که از آن استفاده میکنید، نباید از مقدار مشخصی کمتر باشد. نسبت سطح مقطع آرماتور کششی پی به کل سطح مقطع بتن برای پیهای با ضخامت کمتر از ۱۰۰۰ میلی متر نباید از مقادیر زیر کمتر باشد:
- برای میلگرد آجدار S220 ، s300 ، s350: 0.002
- برای میلگردهای آجدار S400: 0.0018
- برای میلگردهای آجدار s500: 0.0015
نحوه میلگرد گذاری فونداسیون پی و شناژ
به منظور انجام فرآیند میلگرد گذاری فونداسیون پی و شناژ نیز باید به چند نکته مهم توجه کنید تا با مشکل خاصی رو به رو نشوید. در وهله اول در پیها، قطر میلگردها نباید کمتر از ۱۰ میلی متر شود. همچنین فاصله محور تا محور میلگردها از یکدیگر نباید از ۱۰ سانتیمتر کمتر بوده و بیشتر از ۳۵ سانتیمتر شود.
ابعاد شناژ رابط بین پیها نیز باید متناسب با ابعاد پی و حداقل ۳۰ سانتیمتر شود. لازم به ذکر است که تعداد میلگردهای طولی مورد استفاده در شناژها حداقل 4 عدد آرماتور با قطر ۱۴ میلی متر باشد.
میلگردهای طولی شناژ، باید توسط خاموتهایی که حداقل قطر ۸ میلی متر دارند، با فاصله حداکثر ۲۵ سانتی متری از یکدیگر به هم وصل شوند.
به منظور تقویت پی بتنی در برابر کشش، نیاز است تا آن را با آرماتور مسلح کنید. همچنین بر اساس توصیه مقررات ملی ساختمان، حداقل پوشش بتن برای کف فونداسیون نیز باید ۷۵ میلی متر باشد.
مراحل میلگرد گذاری فونداسیون ستونها
در صورتی که قصد دارید تا در فونداسیون ستونها اقدام به میلگرد گذاری کنید، باید حداقل 4 عدد میلگرد داخل خاموت مدور یا مستطیلی، 3 عدد میلگرد داخل خاموت مثلثی و 6 عدد میلگرد داخل خاموت مارپیچ بگذارید.
لازم به ذکر است که مارپیچ باید از میلگردهای پیوسته ساخته شوند. در هر گام مارپیچ، فاصله آزادی که بین میلگردها در نظر گرفته میشود، باید بین ۵/۲ تا ۵/۷ سانتی متر باشد. همچنین قطر میلگردهای مصرفی در مارپیچ نیز نباید از ۶ میلی متر کمتر باشد. در نهایت نیز گام مارپیچ نباید از ۱/۶ قطر هسته بتنی داخل مارپیچ بیشتر شود.
حرف آخر
در این مطلب از سایت آهنگر شما را با نحوه میلگرد گذاری فونداسیون آشنا کرده و در مورد مواردی که برای اجرا میلگرد باید به آن توجه داشته باشید، اطلاعات جامع و کاملی را به شما ارائه کردیم. بررسی موارد گفته شده در این مطلب به شما کمک میکند تا بتوانید به بهترین شکل ممکن اقدام به میلگرد گذاری فونداسیون کنید. همچنین اگر قصد دارید تا قیمت آهن و میلگرد را به صورت آنلاین مشاهده کرده و سپس اقدام به خرید این دسته از محصولات کنید، میتوانید از وب سایت آهنگر به این هدف دست پیدا کنید.