یکی از خطراتی که همواره سازهها را تهدید میکند و مهندسین و معماران در تلاش برای پیشگیری از آن هستند. خطر آتش سوزی و بروز مشکلات مختلف در اثر عدم ایمنی در اتصالات برقی است. به منظور کاهش این خطرات و مدیریت آن، میتوان از میلگردهای همبندی استفاده کرد و با کمک هدایت کنندههای الکتریکی، جلوی بروز این مشکل را گرفت. اگر نمیدانید که میلگرد همبندی چیست با ما در وب سایت آهنگر همراه باشید تا در این زمینه صحبت کرده و به بررسی مزایا و معایب استفاده از میلگرد همبندی، انواع آن، نحوه استفاده از این میلگردها و... بپردازیم.
کاربرد میلگرد همبندی چیست؟
میلگردهای همبندی به نحوی هستند که با استفاده از آنها شما قادر خواهید بود تا بخش های مختلف سازه را مثل بدنه، تأسیسات الکتریکی، تاسیسات غیر الکتریکی و... را با کمک هدایت کننده الکتریکی به یک سطح مقطع مناسب وصل کنید. در واقع زمانی که یک جریان به تأسیسات الکتریکی وارد میشود، میلگرد همبندی وظیفه دارد تا اقدام به کاهش اندازه ولتاژ در محوطه داخلی ساختمان کند.
در حقیقت این میلگرد همبندی که کمک میکند تا تمامی تجهیزات فلزی ساختمان بهم وصل شده و به همین واسطه هم پتانسیل شوند. با کمک میلگرد همبندی اختلاف پتانسیلی بین بخشهای مختلف ساختمان ایجاد نشده و در نتیجه احتمال بروز آتش سوزی ناشی از اتصال برق کاهش قابل توجهی پیدا خواهد کرد. در واقع فارغ از قیمت میلگرد، شما میتوانید با خرید و اجرا آنها، در آینده از بروز مشکلات مختلف جلوگیری کرده و از این طریق هزینههای آتی را کاهش دهید. متاسفانه بارها دیده شده که بسیاری از مهندسین با وجود این که مبالغ قابل توجهی را به عنوان قیمت آهن، قیمت مصالح، هزینه طراحی ساختمان و... پرداخت میکنند اما به خاطر عدم توجه به فرآیند همبندی در آینده با مشکلات بسیار زیادی رو به رو میشوند.
انواع میلگرد همبندی چیست؟
در صورتی که قصد دارید تا در سازه مورد نظر خود اقدام به ایجاد فرآیند همبندی کنید، باید به این نکته توجه داشته باشید که دو شیوه همبندی وجود دارد که شامل همبندی اصلی و همبندی تکمیلی یا اضافی میشود. در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد که هر کدام از این شیوههای استفاده از میلگرد همبندی چیست؟
همبندی اصلی
در این شیوه از همبندی، اتصالات از سازه و تجهیزات به سمت زمین است. در واقع در این مدل تمامی تأسیسات فلزی نظیر لولههای آب، گاز، فاضلاب، کابلهای برق، تلفن و... در کنار میلگرد های به کار رفته در اسکلت، تیر و ستونهای موجود در اسکلت فلزی و فولادی جز بخشهای تشکیل دهنده همبند اصلی محسوب میشوند.
همبند تکمیلی یا اضافی
از بین بخشهای مختلف سازه، یکی از مهمترین قسمتهایی که در آن احتمال برق گرفتگی بسیار زیاد است، محیطهایی است که رطوبت بالایی دارند. در این مدل در تمامی دستگاههای نصب شده و ثابتی که در محیطهای مرطوب وجود دارند، فرآیند همبندی انجام میشود.
از مهمترین قسمتهایی که این نوع همبندی بر روی آن اعمال میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وان فلزی در حمام
- بدنه هادی وسایل الکتریکی نظیر یخچال، لباسشویی، ظرف شویی و…
- تمامی پریزها و روشناییها
- وسایل رسانای الکتریکی موجود در آشپزخانه
- تجهیزات فلزی
- رسانای استفاده شده در استخر، سونا، اتاق عمل بیمارستان و…
نحوه اجرا میلگرد همبندی
به منظور اجرای میلگرد همبندی نیاز است تا دو مرحله را طی کنید. یک مرحله مربوط به قبل از فرآیند بتن ریزی و هم زمان با اجرای فونداسیون ساختمان بوده و گام دیگر پس از بتن ریزی است.
به منظور اجرای میلگرد همبندی قبل از بتن ریزی نیاز است تا مراحل زیر طی شود:
اجرا میلگرد همبندی در فونداسیون
در این مرحله از فرآیند اجرا میلگرد همبندی نیاز است تا تمامی ستونهای ساختمان به یکدیگر همبند شوند.
اجرا میلگرد همبندی در ستونها
در این گام باید تمامی ستونهای ساختمان در هر گوشه، یکی از ستونهایی که در راه پله قرار دارد، تمامی ستونهای موجود در بخش موتورخانه و خرپشته و... به هم متصل و همبند شوند. شبکه میلگردهای همبند در این مرحله باید در فاصلههای ۲۰ متر از طول و عرض ساختمان به وجود بیایند.
اجرا میلگرد همبندی در سقفها
به منظور اجرا میلگرد همبندی در سقف باید ستونها، سقف، تیرهای فلزی اطراف سقف، دور تا دور آسانسور، یکی از ستونها یا تیرهای فلزی که در بخش حمام دارند، یکی از ستونها و تیرهای سرویس بهداشتی، آشپزخانه، آبدارخانه و تمامی بخشهایی که کف آنها آبریزی میشوند هم متصل و همبند شوند. در این گام نیز باید میلگرد های همبند در فاصله ۲۰ متری قرار بگیرند.
اجرا میلگرد همبندی در بام
تمامی ستونهایی که به هم وصل هستند و تیرهای فلزی در پشت بام باید در این گام به یک هادی الکتریکی همبند شوند.
در صورتی که فرآیند همبندی را در مرحله بتن ریزی انجام نداده اید، به منظور اجرای میلگرد همبندی پس از بتن ریزی باید اقدامات زیر را انجام دهید:
اجرا میلگرد همبندی در فونداسیون و سقفها
باید در این گام از یک سیم مسی بدون روکش با سطح مقطع مناسب اقدام به اجرای فرآیندی همبندی کنید. در این مرحله باید این کار بر روی سطح بتن در فونداسیون و سقفها اجرا شده و سپس به نزدیکترین شبکه همبند وصل شود.
اجرا در ستونها
در صورتی که اجرای میلگرد همبند در ستونهای طبقات سازه، خرپشته، سقف موتورخانه، آسانسور و... انجام نشده باشد، باید اقدام به ایجاد یک ارتباط بین شبکه همبند بین طبقات بالاتر و پایینتر با یکدیگر کرد.
نکات مهم به منظور اجرا میلگرد همبندی
در صورتی که قصد دارید تا اقدام به خرید میلگرد همبندی کرده و از این میلگردها استفاده کنید، نیاز است تا به چند نکته مهم توجه داشته باشید. در وهله اول قطر میلگرد همبندی نباید از ۸ میلی متر کمتر باشد. همچنین نیاز است تا بر اساس سطح مقطع هادی اصلی فاز ساختمان اقدام به تعیین قطر میلگرد همبندی کنید. در برخی از سازهها بر اساس سطح مقطع هادی اصلی فاز ساختمان نیاز است تا از میلگرد همبندی قطر ۱۰ میلی متری استفاده شود.
موضوع دیگری که باید به آن توجه کنید این است که تمامی قطعات شبکه همبند باید به واسطه اتصال الکتریکی مطمئن به شکلی به هم وصل شوند که مقاومت الکتریکی در محل اتصال به کمترین حد ممکن برسد.
به منظور ایجاد اتصال بین میلگرد و تجهیزات نیاز است تا اقدام به جوشکاری کنید. به منظور جوشکاری میلگردهای همبندی طولی، نیاز است تا در حدود ۱۰ سانتی متر از انتهای هر دو میلگرد را بر روی هم قرار داده و سپس اقدام به جوشکاری کنید.
مزایای اجرای میلگرد همبندی چیست؟
استفاده از روش همبندی و استفاده از میلگرد همبندی مزایا بسیار زیادی دارد که از مهمترین آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از برق گرفتگی ناشی از تماس غیر مستقیم
- کاهش خطر آتش سوزی ناشی از برق
- حفاظت از آسیب دیدن وسایل الکترونیکی و مخابراتی
- افزایش ضریب اطمینان وسایل حفاظتی
- هدایت جریانهای ناشی از صاعقه به سمت زمین
- کاهش مقاومت سیستم زمین یا ارتینگ و بهبود عملکرد وسایل حفاظتی
- ایمن سازی ساختمان
- کاهش اثرات الکتریسیته ساکن
- کمک به بهبود سازگاری اثرات الکترومغناطیسی
معایب اجرای میلگرد همبندی چیست؟
بر اساس اکثر استانداردهای اجرای همبندی پیشنهاد میشود که از انواع میلگردهای فولادی به عنوان هادیهای کلاسیک به منظور همبندی استفاده شود. با این حال استفاده از میلگردهای همبندی نسبت به سایر هادیهای کلاسیک معایبی خاصی نیز دارد که از مهمترین آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طول محدود میلگرد و کاهش کیفیت اتصال
- عدم وجود پوشش برای میلگرد و افزایش ریسک خوردگی آن
- هدایت الکتریکی کمتر فولاد
حرف آخر
همان طوری که مشاهده کردید، استفاده از میلگرد برای انجام فرآیند همبندی به شکل قابل توجهی میتواند موجب پیشگیری از خطراتی نظیر برق گرفتگی ساکنین، خرابی دستگاهها، تجهیزات الکتریکی و مخابراتی شود. به همین دلیل پیشنهاد ما این است که حتماً در هنگام ساخت و ساز به این فرآیند نیز توجه داشته باشید تا بتوانید از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کنید. اگر قصد دارید تا انواع میلگرد را با قیمت مناسب خریداری کنید، میتوانید سری به سایت آهنگر بزنید. مجموعه آهنگر فعال در حوزه فروش آهن آلات مثل میلگرد بوده و اگر نیاز به خرید این دسته از محصولات را دارید، میتوانید با شماره 02143000023 تماس بگیرید.