ورق سیاه بهعنوان یکی از پایهایترین محصولات فولادی در صنایع گستردهای کاربرد دارد، به همین دلیل تولیدکنندگان ورق سیاه آن را در ابعاد و انواع مختلف به بازار عرضه میکنند. تولید ورق سیاه برای هر کشوری که به سمت صنعتی شدن در حال حرکت است ضروری است. در کشور ما نیز کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه حضوری فعال در صنعت دارند؛ گرچه از ابتدای سال جاری قیمت ورق سیاه افزایشیافته است.
در این مقاله شما را با بهترین تولیدکنندگان ورق سیاه آشنا خواهیم کرد:
1. کارخانه فولاد مبارکه اصفهان: بزرگترین تولیدکننده ورق سیاه!
این کارخانه که یکی از بهترین کارخانههای تولید ورق سیاه کشور به شمار میرود، در سال 1372 شروع به کار کرده و در 75 کیلومتری شهر اصفهان واقع شده است. این کارخانه با ظرفیت تولیدی 11.3 میلیون تن در سال عظیمترین مجتمع فولادی کشور بوده و بهتنهایی کار تولید شمش و اسلب فولادی و تبدیل آنها به انواع ورق را انجام میدهد.
هرچند قیمت ورق سیاه این کارخانه نسبتاً بالاست؛ اما کیفیت بسیار مناسب و ارزش خرید زیادی دارد. ورق سیاه فولاد مبارکه در ضخامتهای 1.2 تا 16 میلیمتر تولید میشود. انواع محصولات تخت فولاد مبارکه عبارتاند از:
ورق سیاه فولاد مبارکه:
مشخصات انواع ورق سیاه تولیدی کارخانه فولاد مبارکه را در ادامه میبینید:
نوع و ابعاد ورق سیاه
|
ضخامت (میلیمتر)
|
عرض (میلیمتر)
|
طول (متر)
|
ورق سیاه HB ضخامتهای کمتر از ۶ میلیمتر
|
1.5
2
2.5
3
|
1000
1250
|
۶
۱۲
(سفارشی)
|
3
4
4
|
1000
1250
1500
|
ورق سیاه HC شامل ضخامتهای ۸ تا ۱۵ میلیمتر
|
6
|
1000
1250
1500
|
8
|
1250
|
10
12
15
|
1500
|
شیتهای رنگی:
این نوع ورقها با استاندارد JIS G3312 فرآوری میشوند و کاربردهای زیادی دارند ازجمله کابینت سازی و ساخت سقف و ...
شیتهای قلع اندود شده:
این ورقها بر طبق استانداردهای زیر تولید میشوند:
- EN10203.91
- JIS G 3303.87
- MA623M.92
که از کاربردهای آنها میتوان به تولید انواع قوطیها، پنل سقفی و فیلتر اشاره کرد.
شیتهای آجدار:
در ساخت این ورق از استاندارد DIN10051 پیروی شده و آن را باضخامت ۲ تا ۶ میلیمتر و عرض ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیمتر تولید میکنند. از این نوع ورق برای ساخت آسانسور، ماشینآلات و... استفاده میشود. شیت آجدار فولاد مبارکه جزء باکیفیتترین محصولات بازار است و به دو صورت فابریک و رول عرضه میشود:
ورق گالوانیزه:
کاربرد گسترده ورق گالوانیزه در شرایط آب و هوایی مرطوب اهمیت این محصول فولادی را دوچندان میکند. این نوع ورقها نیز باکیفیت بالا در مجتمع فولاد مبارکه تولید میشوند.
2. کارخانه فولاد کاویان، متخصص در ضخامت بالا!
این کارخانه بهعنوان اولین تولیدکننده ورقهای فولادی سنگین در سال ۱۳۵۴ در 9 کیلومتری جاده اهواز-خرمشهر احداث شد و در سال ۱۳۶۴ به مرحله بهرهبرداری رسید. تخصص اصلی این کارخانه در حوزه نورد است.
میزان ظرفیت تولید فولاد کاویان ۸۴۰ هزار تن ورق در سال بوده و عرض ورق سیاه کاویان ۱۲۵۰ تا ۱۵۰۰ میلیمتر و ضخامت آن از ۸ تا ۲۰ میلیمتر و بالاتر است.
ورق سیاه این شرکت کاربردهای مخصوص خود را دارد و از آن در ساخت کشتی، مخازن، واگن و پلهای فلزی استفاده میشود. کارخانه کاویان محصولاتش را مطابق با استانداردهای DIN 17100، EN و ASTM تولید میکند.
3. کارخانه فولاد اکسین، تولیدکنندهای دیگر از خوزستان!
شرکت فولاد اکسین اهواز در 10 کیلومتری جاده بندر امام خمینی اهواز در خوزستان قرار دارد. این کارخانه با هدف تولید انواع ورقهای عریض فولادی تأسیس شده و محصولات آن در صنایع مهم کشور مانند موارد زیر به کار میرود:
- ساخت و تولید مخازن ذخیرهسازی محصولات نفتی
- عملیات حرارتی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
- صنایع دریایی و ماشینسازی
- تولید دیگهای بخار صنعتی
- ساخت لولههای با قطر بالا جهت انتقال گاز و نفت
به همین دلیل، این کارخانه از مهمترین تولیدکنندگان ورق سیاه در کشور به شمار میرود.
این کارخانه مواد اولیه موردنیاز خود را از کارخانههای دیگر خریداری کرده و قیمت محصولات این کارخانه بهصورت کلی از قیمت آهن تأثیر میپذیرد. کارخانه فولاد اکسین ورقهایی را نیز جهت انجام عملیات حرارتی و نرماله کردن تولید میکند.
از محصولات کارخانه فولاد اکسین اهواز میتوان به ورقهای زیر اشاره کرد:
این دو نوع ورق عرضهایی برابر با 1200 و 2200 میلیمتر دارند؛ اما این مجموعه قابلیت تولید ورق سیاه تا عرض 5400 میلیمتری باضخامت 6 تا 40 میلیمتر و حتی ضخامتهای بالاتر مانند 110 و 300 میلیمتری را نیز دارد.
کارخانه فولاد اکسین خوزستان با ظرفیت تولید سالانه 1 میلیون تن و در سال ۱۳۸۴ ثبت و تأسیس شد و در سال ۱۳۸۸ و با استفاده از جدیدترین فنّاوریهای روز دنیا به بهرهبرداری رسید.
4. مجتمع فولاد گیلان: تولیدکننده ورق سیاه با قیمت مناسب
مجتمع فولاد گیلان بزرگترین کارخانه نورد در کشور است که توسط بخش خصوصي اداره میشود. بخش نورد گرم این کارخانه ۶۰ هکتار مساحت دارد و زیربنای آن معادل ۳۲۰۰۰ مترمربع است.
این مجتمع؛ در شهرک صنعتی رشت واقع در جاده سراوان-رشت قرار دارد و در سال ۱۳۸۲ تأسیسشده است. این شرکت در هر سال 2.5 میلیون تن محصولات نورد گرم و ۵۰۰ هزار تن برای محصولات نورد سرد تولید میکند.
ورق سیاه در این مجتمع عظیم باضخامتهای ۲ تا ۴۰ میلیمتر و با عرضهای ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلیمتر تولید میشود. حداکثر وزن کلافهای تولیدی آن نیز ۲۰ تن است. در ساخت این ورقها از استانداردهای EN، ASTM و DIN پیروی میشود.
لیست زیر ترکیبات موجود در ورق سیاه مجتمع فولاد گیلان را نشان میدهد:
- ۰.۵۵% سیلیس
- ۱.۶% منگنز
- بین ۰.۰۱۲% تا ۰.۰۱۴% نیتروژن
ورقهای سیاه این واحد صنعتی در ساخت انواع لولههای آب، نفت و گاز، صنایع خودروسازی، مخازن تحتفشار و انواع مصارف ساختمانی و صنعتی استفاده به کار میرود.
5. کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی: قدیمیترین تولیدکننده ورق سیاه
شرکت گروه قطعات فولادی ایران اولین تولیدکننده فولاد آلیاژی در ایران است که در سال ۱۳۴۷ تأسیسشده و در ۱۷ کیلومتری جاده قدیم کرج و روبروی مجتمع شهید کلاه دوز قرار دارد.
در سال ۱۳۵۵ این شرکت توانست کارخانه نورد گرم را نیز به مجموعه خود اضافه کند و همزمان نام خود را نیز به نام فعلی تغییر داد.
شرکت قطعات توان تولید ورق سیاه با ظرفیت ۱۴ هزار تن در سال را دارا است. از طرف دیگر ظرفیت تولید تجهیزات صنعتی آن نیز به میزان ۲۰ هزار تن در سال برآورد میشود. این شرکت ورق سیاه را در ضخامت 8 تا 25 میلیمتر و در ابعاد 6 در 1.25 متر تولید میکند.
در این مقاله بهترین تولیدکنندگان ورق سیاه در کشور را معرفی کردیم. خرید ورق سیاه از این کارخانهها از طریق آهنگر به سهولت امکانپذیر است، کافی است ابتدا راهنمای خرید ورق سیاه را بخوانید تا اطلاعات کافی به دست بیاورید. بعد میتوانید قیمت ورق سیاه را بین کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه مقایسه کرده و بهترین قیمت را انتخاب کنید.