هزینه تأسیس خط تولید میلگرد به عوامل زیادی بستگی دارد که در این مقاله در مورد آنها بحث خواهد شد. بالا رفتن قیمت آهنآلات و به خصوص میلگرد در سالهای اخیر و زیاد شدن تعداد کارخانههای تولیدکننده میلگرد، نشاندهنده بازار رو به رشد این مقطع فولادی است و هر کسی که سرمایه لازم را در اختیار دارد، ممکن است که برای راه اندازی کارخانه میلگرد وسوسه شود. اگر شما جزء این افراد هستید، این مقاله را از دست ندهید. چرا که در آن در مورد مهمترین عوامل مؤثر بر هزینه راهاندازی کارخانه تولید میلگرد بحث شده است:
پیش از محاسبه هزینه راه اندازی خط تولید میلگرد، مجوزهای لازم را بگیرید
اگر نمیخواهید که هیچکدام از مراحل راه اندازی خط تولید میلگرد با مشکل مواجه شود، باید این مرحله را جدی بگیرید. برای ساخت و راهاندازی یک کارخانه، شما باید مجوزهایی مثل انشعاب آب، برق و گاز، مجوز ساخت، مجوز راهاندازی از وزارت صمت و مجوز استاندارد ملی ایران را اخذ کنید. دریافت برخی از استانداردها مثل انواع استانداردهای ایزو در زمینه کیفیت و محیطزیست نیز معمولاً جزئی از پروسه اخذ مجوز راهاندازی از وزارت صمت است.
برای اخذ مجوز استاندارد ملی ایران نیز باید یک نمونه از محصول خود را برای انجام تستهای لازم به این سازمان تحویل دهید و بازرسی فنی از بخشهای مختلف کارخانه نیز توسط این سازمان انجام خواهد شد.
قیمت زمین چقدر در هزینه راه اندازی کارخانه تولید میلگرد تأثیر دارد؟
بدیهی است که برای راهاندازی کارخانه تولید میلگرد، به یک زمین بسیار بزرگ نیاز دارید. چرا که فارغ از روش تولید میلگرد، هر خط میلگرد به تجهیزات و دستگاههای متعددی نیاز دارد که تمامی این دستگاهها و تجهیزات غولپیکر هستند و نمیتوان آنها را در یک محیط کوچک جای داد. به عنوان مثال، برای راهاندازی یک کارخانه میلگرد با ظرفیت 6 تن بر ساعت، به یک زمین با حداقل مساحت 2500 متر (0.25 هکتار) نیاز دارید. این در حالی است که این میزان ظرفیت تولید، از حداقلها به شمار میرود و برای ظرفیتهای بالاتر، باید زمین با ابعاد هکتاری بخرید.
در صورتی که بخواهید خودکفا باشید و خودتان شمش فولادی موردنیاز برای تولید میلگرد را نورد کنید، مساحت موردنیاز کارخانه افزایش مییابد. افزودن خط نورد شمش، به فضای موردنیاز برای انبار کارخانه و هزینه راه اندازی کارخانه تولید میلگرد میافزاید. لازم به ذکر است که انبار محصول و مواد اولیه، از بزرگترین فضاهای موردنیاز در یک کارخانه هستند.
هزینه های ساختمانی چقدر در هزینه راهاندازی کارخانه میلگرد تأثیر دارد؟
برای راه اندازی کارخانه میلگرد، به ساخت سوله نیاز دارید. سولهها در انواع مختلف سوله سبک، سوله تیر ورق و ... ساخته میشوند و کمهزینهترین آنها، سوله سبک یا سوله خرپایی است که در سال 1401، هزینه ساخت هر مترمربع از آن با حداقل عرضه دهانه (20 متر)، نزدیک به 750.000 تومان تمام میشود که هزینههای مربوط به اجرت، مصالح، جرثقیل و ... در آن محاسبه نشده است. همچنین سوله کارخانه، به تجهیزات جانبی مثل جرثقیل سقفی و ... نیز نیاز دارد که هزینه ساخت و راهاندازی آنها نیز هزینه تاسیس کارخانه میلگرد را افزایش میدهد.
قیمت خط تولید میلگرد چقدر است؟
کمتر خط تولید میلگردی را میتوانید پیدا کنید که صفر تا صد آن توسط دستگاههای ساخت داخل تجهیز شده باشد. برخی از این دستگاهها مثل قیچی و ... از سایر کشورها وارد میشوند و به همین دلیل، قیمت خط تولید میلگرد به قیمت دلار بستگی دارد. خرید مدل دستدوم آنها نیز توصیه نمیشود؛ چرا که هزینههای تعمیر و نگهداری زیادی را بر دوش شما خواهد گذاشت.
مهمترین عامل در این بخش، انتخاب نوع خط تولید میلگرد است. انواع روشهای تولید میلگرد را در لیست زیر میبینید:
- نورد سرد
- نورد گرم
- آلیاژسازی
- ترمکس
دستگاه تولید میلگرد چه انواعی دارد؟
در میان روشهای تولید بالا، راهاندازی خط تولید میلگرد به روش نورد سرد، هزینه تاسیس کارخانه میلگرد را کاهش میدهد، اما کیفیت محصول خروجی از آن، چندان بالا نیست. در مقابل خط تولید میلگرد به روش آلیاژسازی و ترمکس هزینه بالایی دارد؛ اما به همان نسبت قیمت میلگرد تولیدشده به این دو روش و متقاضیان آنها نیز بیشتر است. همچنین میتوان روش نورد گرم را با روشهای ترمکس و آلیاژسازی ترکیب کرد. خرید دستگاه تولید میلگرد در انواع زیر، برای تمامی انواع خطوط تولید میلگرد، ضروری است:
- رول کوره
- سیستم رافینگ
- قیچی
- قفسههای نورد
حجم تولید چقدر هزینه راه اندازی خط تولید میلگرد را بالا میبرد؟
حجم تولیدی که برای کارخانه میلگردتان در نظر میگیرید و سودتان را بر اساس آن محاسبه میکنید، بر هزینههای زیر تأثیر میگذارد:
- هزینه زمین و سوله
- هزینه تجهیزات
- هزینههای بالاسری
- هزینه مربوط به دستمزد نیروها
طبیعی است که با افزایش حجم تولید، شما به زمین و سوله بزرگتر و تجهیزات بیشتری نیاز خواهید داشت. هزینههای بالاسری شامل هزینه حمل و نقل تجهیزات، هزینههای راهاندازی و هزینههای مربوط به نقل و انتقال مواد اولیه میشود. بدیهی است که هرچه محل تأمین مواد اولیه به شما دورتر باشد، هزینه نقل و انتقال آن به محل کارخانه نیز افزایش مییابد. با توجه به قیمت آهن در حال حاضر، توصیه ما به شما راه اندازی خط تولید میلگرد در نزدیکترین محل ممکن به محل تأمین مواد اولیه (کارخانه سنگآهن، شمش و ...) است.
دستمزد پرسنل چقدر بر هزینه راه اندازی کارخانه میلگرد تأثیر دارد؟
با بالا رفتن ظرفیت تولید، تعداد پرسنل موردنیاز برای راهاندازی کارخانه میلگرد افزایش مییابد و پیچیدهتر شدن روش تولید آن نیز نیاز به نیروی متخصص را افزایش میدهد. دستمزد نیروی متخصص نیز معمولاً بیشتر است و این موضوع، هزینه راهاندازی شما را بالا میبرد.
همچنین شما ملزم به رعایت اصول استاندارد ملی ISIRI 3132 برای تولید میلگرد هستید و این استاندارد، ساخت آزمایشگاه کنترل کیفی میلگرد را اجباری اعلام کرده است. طبیعی است که راهاندازی این آزمایشگاه، جدا از هزینههای تجهیزات، هزینههای مربوط به نیروهای متخصص را نیز افزایش میدهد.
چگونه میتوان یک کارگاه کوچک تولید میلگرد داشت؟
برای راهاندازی یک کارگاه کوچک تولید میلگرد، میتوانید از ضایعات آهن به عنوان ماده اولیه استفاده کنید و انواع دستگاه تولید میلگرد را بهصورت دستدوم بخرید. بیشترین هزینه در چنین کارگاهی، مربوط به خرید کوره ذوب ضایعات میشود. این کوره باید بتواند ضایعات آهن را بدون ایجاد سرباره و آلایندگی زیاد، دفع کند. همچنین قیمت خط تولید میلگرد ساخت کشورهای هند و چین، از قیمت انواع آلمانی و ایتالیایی آن کمتر است.
اگر میخواهید تا خط تولید میلگرد شما موفق عمل کند، بهتر است که روی استفاده از دستگاه تولید میلگرد خارجی، تکنولوژیهای روز دنیا و کیفیت تمرکز کنید. درست است که دغدغه اصلی اکثر خریداران میلگرد قیمت آن است، اما محصول باکیفیت بهمرور جای خود را در بازار باز میکند و حتی پتانسیل صادرات نیز خواهد داشت. اکثر کارخانههای جدید و موفق که میلگرد تولید میکنند، توانستهاند با این فرمول به موفقیت برسند و هزینه راه اندازی کارخانه تولید میلگرد را جبران کنند.