در حال حاضر، اثرات مضر تخریب محیطزیست در حال نمایان شدن است و این موضوع بسیاری از کشورها را مجبور به تصویب قوانین سختگیرانه در مورد حفظ محیطزیست کرده است. تولید فولاد و مقاطع فولادی میتواند اثرات مخربی را روی محیطزیست داشته باشد، اما از آنجایی که فعلاً جایگزین مناسبی برای آن در صنعت ساختمان پیدا نشده، بهترین راه برای کاهش این اثرات مخرب، بازیافت میلگرد و سایر مقاطع فولادی است. در این مقاله، هر آنچه باید در مورد بازیافت میلگرد بدانید را پیدا میکنید:
هدف از بازیافت میلگرد چیست؟
همانطور که میدانید بازیافت به معنای تغییر و پردازش مجدد یک محصول برای استفاده مجدد از آن است. پس از این فرایند، ممکن است محصول جدید مشابه با محصول قبلی باشد یا ماهیت جدیدی پیدا کند. هدف از بازیافت میلگرد نیز همین است، اینکه از میلگردهای ضایعاتی سالم مجدداً در ساختمانسازی استفاده شود یا پس از تصفیه و ذوب، آنها را به شمش و سایر مقاطع فولادی تبدیل کنند.
برای تولید شمش فولادی، معمولاً از فراوردههای سنگآهن مثل آهن اسفنجی یا ضایعات آهن استفاده میکنند که انتخاب نوع ماده اولیه برای تولید شمش، به تکنولوژی تولید کارخانه نورد بستگی دارد. از آنجایی که بسیاری از کارخانههای داخلی هنوز دارای کورههای مخصوص ذوب آهن اسفنجی نیستند؛ از ضایعات آهن و به خصوص ضایعات میلگرد به عنوان ماده اولیه برای تولید شمش فولادی استفاده میکنند.
میلگردهای بازیافتی را چگونه جمعآوری میکنند؟
میلگردی که به مرحله بازیافت میرسد، معمولاً با استفاده از روشهای زیر جمعآوری میشود:
تخریب ساختمانهای قدیمی
افزایش قیمت میلگرد در حال حاضر، باعث شده که ضایعات آن هم ارزشمند باشد و به همین دلیل، تخریب ساختمانهای قدیمی با احتیاط زیادی انجام میشود تا پیمانکار بتواند ضایعات جمعآوریشده را به مراکز بازیافت میلگرد بفروشد. پس از رفع زنگ، برخی از میلگردهای ضایعاتی به دست آمده از این روش، قابلیت استفاده مجدد را دارند.
ضایعات آرماتوربندی
میلگرد آجدار معمولاً در شاخههای 12 متری تولید میشود که این اندازه، همیشه با ابعاد موجود در جداول لیستوفر میلگرد هماهنگ نیست. به همین دلیل، میلگردها باید پیش از آرماتوربندی برش بخورند و این فرایند معمولاً دارای ضایعات است. ضایعات حاصل از برش میلگرد، معمولاً دارای اندازههای کوچکی هستند و مستقیماً برای بازیافت میلگرد مورد استفاده قرار میگیرند.
میلگردهای پرتی کارخانهها
معمولاً هر چقدر یک روش تولید مدرن و بهروز باشد، بازهم دارای ضایعات و پرتی است و روشهای تولید میلگرد نیز از این قاعده مستثنا نیستند. البته کارخانههای تولیدکننده میلگرد از ضایعات خود مجدداً به عنوان ماده اولیه استفاده میکنند و خیلی کم پیش میآید که آنها را بفروشند.
مزایای بازیافت میلگرد چیست؟
مهمترین مزیت بازیافت میلگرد، صرفهجویی در هزینهها است. چراکه استفاده مجدد از میلگردهای ضایعاتی در یک پروژه، نیاز به خرید میلگرد را کاهش میدهد و پایین بودن قیمت این ضایعات در مقایسه با سنگآهن، باعث میشود که هزینههای تولید کارخانههای میلگرد نیز کاهش پیدا کند.
همچنین بازیافت هر محصولی برای محیطزیست نیز مزایای بسیاری دارد. تجزیه کامل ضایعات فولاد نزدیک به یک میلیون سال طول میکشد؛ آن هم در حالی که میتوان آن را در 2 روز بازیافت نمود. فولاد از معدود موادی است که صد در صد آن قابل بازیافت است و اگر میزان بازیافت آن در جهان از 73 درصد فعلی بیشتر شود، گام بزرگی در جهت کاهش آلایندههای زیستمحیطی خواهیم برداشت.
بازیافت میلگرد چه مراحلی دارد؟
مراحل استفاده مجدد از میلگردهای ضایعاتی یا تبدیل آنها به محصولات جدید، به شرح زیر است:
جمعآوری میلگرد بازیافتی
در این مرحله، میلگردهای ضایعاتی از پروژههای ساختمانی، مراکز جمعآوری زباله، کارخانهها و ... جمعآوری میشوند. گاهی اوقات میلگردهای ضایعاتی به مرحله دفن نمیرسند و پیش از آن خریدوفروش میشوند.
بررسی و کنترل میلگرد بازیافتی
در این مرحله، میلگردهایی که نیاز به پردازش یا ذوب و تصفیه دارند، از یکدیگر تفکیک میشوند. معمولاً میلگردهایی که زنگ به عمق آنها رسیده و پوستهپوسته شدهاند یا شکستگی و تغییر شکلشان به نحوی است که امکان بازگرداندن آنها به حالت قبل وجود ندارد، برای بازیافت ارسال میشوند.
سایر میلگردهای ضایعاتی، پس از برس کشی، سند بلاست و ... مجدداً در پروژه ساختمانی مربوطه مورد استفاده قرار میگیرند، البته به شرطی که طول آنها مناسب باشد.
پردازش میلگرد ضایعاتی
پردازش میلگرد یعنی فرایندهایی که روی میلگرد ضایعاتی برای استفاده مجدد انجام میشود. میلگردهایی که قابلیت استفاده مجدد را ندارند، خرد و ذوب میشوند تا بتوان از آنها به عنوان ماده اولیه ساخت سایر مقاطع فولادی استفاده کرد.
در این مرحله، انواع میلگرد ضایعاتی بر اساس درصد ترمیم و ترکیب شیمیایی دستهبندی میشوند و سپس آنها را وارد کوره بلند میکنند.
تصفیه میلگرد بازیافتی
از آنجایی که ضایعات میلگرد معمولاً خالص نیستند و معمولاً به همراه اندکی زنگ و سایر مصالح دیگر به کارخانه منتقل میشوند، باید پس از ذوب از انواع ناخالصیها تصفیه شوند. همچنین فرایندهایی که در کارگاههای ساختمانی روی میلگردها انجام شده، ممکن است خواص شیمیایی میلگرد را تغییر داده باشد و برای رسیدن به خواص شیمیایی مطلوب برای تولید، باید به میلگردهای ذوبشده موادی اضافه یا کم شود.
شکلدهی به ضایعات میلگرد
در این مرحله، میلگرد ذوبشده به مقاطع فولادی موردنظر تبدیل میشود و نقش ماده اولیه را در فرایند نورد گرم بازی میکند. بالا بودن کیفیت ضایعات میلگرد و تسویه مناسب آن، باعث میشود که کیفیت محصول خروجی نیز بالا برود. البته تمامی سازندگانی که از میلگرد ضایعاتی به عنوان ماده اولیه استفاده میکنند، باید این موضوع را در کاتالوگ خود قید کنند.
استفاده از بازیافت میلگرد برای تأمین مواد اولیه، به این معنی نیست که کیفیت میلگرد کارخانهای پایین است، بلکه ممکن است تکنولوژی تولید میلگردهای آن کارخانه به نحوی باشد که کیفیت محصولات آن با سایر کارخانهها برابری کند. اگر به دنبال میلگرد باکیفیت و اصل میگردید، میتوانید به فروشگاه آنلاین آهن و فولاد آهنگر سر بزنید. قیمت میلگرد و سایر مقاطع فولادی در این فروشگاه منصفانه و مقرونبهصرفه است و تنوع بالای برند و سایزها، شما را قادر میسازد تا متناسب با شرایط پروژهتان، دست به انتخاب بزنید.