برای انتخاب سازه سبک و ارزان، سه گزینه سازه بتنی، فولادی و چوبی پیش روی شما است که از میان آنها، سازه چوبی تقریباً منسوخ شده و از آن بیشتر برای ساختمانهای خاص یا لوکس استفاده میشود. انتخاب میان سازه بتنی و فولادی، چالشی بزرگ است، چرا که این انتخاب به عوامل متعددی بستگی دارد. در این مقاله، این عوامل بررسی شده تا شما با استفاده از آن بتوانید ارزانترین اسکلت ساختمان را انتخاب کنید. همچنین در انتهای مقاله ارزانترین روش ساختمان سازی توضیح داده شده و انواع سازه های سبک و ارزان معرفی شده تا بتوانید در مورد ساخت سازه سبک بهتر تصمیم بگیرید.
هزینه ساخت سازه بتنی چقدر است؟
سازه بتنی یکی از ارزانترین انواع سازه است که این روزها محبوبیت زیادی پیدا کرده است. در ادامه، با انواع، عوامل مؤثر در قیمت و قیمت تمامشده هر مترمربع از آن آشنا میشوید:
انواع سازه بتنی
در حال حاضر از 2 نوع سازه بتنی برای ساختمانسازی استفاده میشود:
سازه بتنی کامل با میلگرد
اصلیترین مقطع فولادی در این نوع سازه بتنی، میلگرد است. به جز میلگرد، از سیمان، ماسه و شن نیز در سازه بتنی کامل استفاده میشود و همین موضوع باعث شده که این نوع سازه، یکی از ارزانترین انواع سازههای ساختمانی باشد. در سازه بتنی کامل، از ترکیب بتن و میلگرد یا همان بتن آرمه در ساخت اجزای زیر استفاده میشود:
• فونداسیون
• ستونها
• شاهتیرها و تیرهای فرعی
• سقف
• پلهها
• دیوارهای برشی یا باربر
در این نوع سازه از تیرآهن نیز ممکن است استفاده شود که این مقطع فولادی بیشتر در سقف به کار میرود. به توجه به افزایش قیمت آهنآلات، استفاده از سازه بتنی کامل به تازگی رواج بسیاری پیدا کرده است، چرا که میزان آهنآلات مورداستفاده در این نوع سازه به مراتب از سازه فولادی کمتر است و هزینه تمامشده آن بیشتر به قیمت میلگرد بستگی دارد تا قیمت سایر آهنآلات.
سازه بتنی با تیرآهن و قوطی
یکی از معایب سازه بتنی کامل، وزن بالای آن است که باعث میشود تا اجرای آن برای سازههای مرتفع، از نظر ایمنی دچار مشکل شود. برای رفع این مشکل، از تیرآهن، قوطی، نبشی و ناودانی برای ساخت ستونها و تیرها استفاده میکنند و مصرف میلگرد را تنها به ساخت فونداسیون و دیوارهای برشی محدود میکنند.
عوامل مؤثر بر قیمت تمامشده انواع سازه بتنی
مهمترین عامل مؤثر در قیمت تمامشده یک سازه بتنی، قیمت میلگرد و آهنآلات مورداستفاده در آن است. قیمت آهنآلات نیز به قیمت دلار، میزان عرضه و تقاضا در بازار، وزن، کیفیت مواد اولیه، تکنولوژی تولید و برند تولیدکننده بستگی دارد.
از سایر عوامل تأثیرگذار بر قیمت تمامشده ساختمان دارای سازه بتنی میتوان به لیست زیر اشاره کرد:
• تعداد طبقات: هرچه ساختمان مرتفعتر باشد، هزینه اجرای آن بالاتر میرود.
• قیمت زمین: منطقهای که زمین سازه در آن واقع شده، تأثیر زیادی در قیمت آن دارد.
• مصالح مورداستفاده در تأسیسات ساختمان: این تجهیزات با سطوح کیفی متفاوت تولید میشوند و به همین دلیل، قیمتهای متنوعی دارند.
• نمای ساختمان: هرچه نمای ساختمان مدرنتر، برجستهتر و پیچیدهتر باشد، هزینه اجرای آن بالاتر میرود.
• دستمزد اکیپ اجرایی: هرچه سازه و نمای آن پیچیدهتر شود، به اکیپهایی که تخصص بیشتری دارند نیاز پیدا میکنید که دستمزد آنها نیز بیشتر است.
قیمت سازه بتنی
قیمت تخمینی هر مترمربع از سازه بتنی در سال 1401 به تفکیک مراحل اجرای سازه، به شرح زیر است:
• اجرای سقف و ستون بتن آرمه با احتساب هزینه مصالح و دستمزد: 2.500.000 یا 3.200.000 تومان
• اجرای سفتکاری ساختمان با احتساب هزینه مصالح و دستمزد: 3.500.000 یا 4.800.000 تومان
• اجرای نازککاری با احتساب هزینه مصالح و دستمزد: 2.500.000 به بالا
اگر میخواهید تا بر اساس میزان آهنآلات مصرفی قیمت تمامشده سازه بتنی را تخمین بزنید، باید بدانید که برای هر مترمربع سازه بتنی با قاب خمشی متوسط، به 40 تا 55 کیلوگرم، برای قاب خمشی و دیوار برشی 35 تا 60 کیلوگرم و برای قاب خمشی ویژه، به 45 تا 70 کیلوگرم آهنآلات نیاز دارید. همچنین وزن میلگرد موردنیاز برای هر مترمربع از سقف دال بتنی توپر، کامپوزیتی و تیرچهبلوک به ترتیب 10 تا 15، 8 تا 12 و 5 تا 7 کیلوگرم است.
هزینه ساخت سازه فولادی چقدر است؟
همانطور که از نام آن میتوان حدس زد، این سازه با استفاده از اتصال مقاطع فولادی مختلف به یکدیگر ساخته میشود و تیرآهن، مهمترین مقطع فولادی بهکاررفته در آن است. در سازه فولادی، از تیرآهن برای ساخت ستون، شاهتیر و تیرهای فرعی استفاده میشود و کاربرد میلگرد در آن محدود به ساخت فونداسیون، وال پست و سقف میشود.
درست است که قیمت تمامشده این سازه به مراتب بیشتر از سازه بتنی است، اما بازگشت سرمایه پس از ساخت آن سریعتر اتفاق میافتد، چرا که سرعت اجرای آن به مراتب از سازه بتنی بالاتر است.
انواع سازه فولادی
سازه فولادی معمولی با استفاده از همان مقاطعی که در بالا نام بردیم، ساخته میشود اما نوعی سازه فولادی با نام سازه سبک یا LSF نیز وجود دارد که با استفاده از ورق گالوانیزه و پروفیلهای U، Z و C ساخته میشود و علیرغم وزن سبک، مقاومت بالایی دارد. همچنین هزینه اجرای آن از سازه فولادی معمولی کمتر است. البته استفاده از سازه سبک برای ساخت سازههای بلندمرتبه توصیه نمیشود.
عوامل مؤثر بر قیمت سازه بتنی
همانند سازه بتنی، قیمت ساختمان دارای سازه فولادی نیز به عواملی مثل قیمت آهنآلات، قیمت زمین، قیمت لوازم بهکاررفته در تأسیسات، دستمزد پرسنل، نوع نمای ساختمان و ... بستگی دارد.
قیمت سازه فولادی
هزینه اجرای مراحل سفتکاری و نازککاری در سازه بتنی نیز مشابه با سازه بتنی است و تنها عاملی که در اینجا میان سازه بتنی و فولادی تفاوت ایجاد میکند، هزینه اجرای هر مترمربع سقف و ستون فلزی است که بین 2.500.000 تا 3.600.000 تومان تخمین زده میشود.
ارزانترین اسکلت ساختمان کدام است؟ سازه بتنی یا سازه فولادی؟
شاید در ظاهر امر، اطلاع از هزینه تمامشده هر مرحله از سازه فولادی و قیمت مقاطع فولادی بهکاررفته در آن، شما را به این نتیجه برساند که هزینه ساخت این سازه گرانتر از سازه بتنی تمام میشود؛ اما در انتخاب سازه بتنی باید پارامتر زمان را نیز در نظر داشت. خشک شدن کامل بتن و آماده شدن آن برای تحمل حداکثر بار، 28 روز طول میکشد، یعنی برای ساخت هر طبقه از سازه بتنی به یک ماه زمان نیاز دارید.
طولانی شدن مدتزمان اجرای سازه بتنی باعث میشود که هزینههای بالاسری در ساخت آن بالا برود، هزینههایی که شامل دستمزد پرسنل، اجاره کانکس و داربست و ... میشود. این در حالی است که سازه فولادی معمولاً در کارخانه ساخته و در محل پروژه مونتاژ میشود. همچنین استفاده از سازه بتنی در شهرهای بزرگ، چالشهایی مثل نیاز به بستن خیابان برای بتنریزی و ... را در بر دارد.
معرفی سازه های سبک و ارزان + ارزانترین اسکلت ساختمان
سازه های فولادی و بتنی دو نوع اصلی سازه های ساختمانی هستند و به غیر از آنها، تعدادی سازه سبک و ارزان وجود دارد که برخی از آنها زیرمجموعه سازه بتنی و برخی دیگر زیرمجموعه سازه فلزی قرار میگیرند. به عنوان مثال، مشهورترین سازه سبک، سازه lsf است که در آن از ورق گالوانیزه بدون درز برای ساخت تیرها و ستونها استفاده میشود. البته ساخت ارزانترین اسکلت ساختمان بدون محدودیت نیست و نمیتوانید از سازه lsf برای ساختمانهایی که بیشتر از 5 طبقه دارند استفاده کنید.
لیست سایر سازه های سبک و ارزان را در ادامه میبینید:
- سازه پانلی سبک
- سازه پیشتنیده سبک
- سازه فضاکار یا فضایی سبک
ارزانترین روش ساختمان سازی چیست؟
گاهی اوقات با رعایت برخی نکات نیز میتوانید در ساخت انواع سازه های بتنی و فولادی صرفهجویی کنید. یکی از مهمترین نکات در ارزانترین روش ساختمان سازی، خرید عمده آهنآلات یا خرید از بورس کالا است. البته خرید به این روش محدودیتهایی دارد و بسیار زمانبر است، اما اگر برنامهریزی پروژه شما اجازه میدهد و فضای کافی برای نگهداری عمده آهنآلات و مصالح ساختمانی دارید، با این روش در هزینههایتان صرفهجویی خواهید کرد.
همچنین با انتخاب برخی از فرایندها مثل ساخت سقف با تیرچهبلوک، میتوانید هزینههای ساختوساز را کاهش دهید.
بهترین قیمت مقاطع فولادی موردنیاز برای ساخت انواع سازه های سبک و ارزان را میتوانید از سایت آهنگر بگیرید. همچنین تنوع مقاطع فولادی در این سایت بالا است و میتوانید صفر تا صد آهنآلات موردنیازتان را از آهنگر بخرید. بارهای ارسالی از انبارهای این سایت نیز توسط واحد تضمین کیفیت آهنگر تائید میشوند.