ورق سیاه، صفحهای فولادی است که در صنایع مختلف آن را برش داده و به اشکال مورد استفاده قرار میدهند؛ اما روش تولید ورق سیاه چیست؟ و چه مراحلی دارد؟
اگر کمی دقت کنید ورق سیاه را میتوانید همهجا ببینید - از اتومبیل و ماشینآلات گرفته تا نمای خانه و مبلمان، زیرا قیمت ورق سیاه با وجود کاربردهای بسیارش، مناسب است. برای استفاده از ورق سیاه بهتر است علاوه بر مطالعه راهنمای خرید ورق سیاه، مراحل تولید آن را نیز بدانید پس 5 دقیقه آتی خود را به مطالعه این مقاله اختصاص دهید.
روش تولید ورق سیاه چیست؟
بسته به دما فرآیند تولید مقاطع فولادی بهعنوان نورد گرم یا نورد سرد طبقهبندی میشوند. در نورد گرم، درجه حرارتی در حدود 760 درجه فارنهایت نیاز است.
روش تولید ورق سیاه، فرایند نورد گرم بوده و به همین دلیل است که به ورق سیاه، ورق گرم هم میگویند.
حال بهتر است بدانیم فرایند نورد گرم چیست؟
نورد گرم چیست؟
نورد گرم یکی از روشهای رایج در تولید مقاطع فولادی است. در این روش ابتدا ماده اولیه ذوب شده و پس از طی کردن مراحل آلودگی زدایی و نورد به شکل نهایی خود درمیآید. سپس یک مرحله خنک کاری صورت گرفته و محصول خروجی در اندازههای مشخص برش داده شده و بستهبندی میشود. مراحل تولید ورق سیاه هم به همین ترتیب است.
مراحل تولید ورق سیاه چیست؟
بعدازاینکه با روش تولید ورق سیاه آشنا شدید بهتر است مراحل این روش را هم بشناسید. تولید ورق سیاه به روش نورد گرم معمولاً چهار مرحله دارد: مرحله ذوب، مرحله ریختهگری، مرحله پوستهزدایی، مرحله نورد و آنیل، مرحله خنک کاری و مرحله کلاف پیچ.
در ادامه به توضیح هر یک از این مراحل خواهیم پرداخت:
1. مرحله ذوب:
مرحله ذوب اولین گام در نحوه تولید ورق سیاه است که در این بخش به معرفی آن خواهیم پرداخت. ازآنجاکه فولاد را میتوان بهصورت صفحههای نازک درآورد، باید ابتدا آن را بهخوبی پردازش کرد. برای این کار، ابتدا فولاد ذوب شده و به یک شمش یکنواخت و قابلپردازش تبدیل میشود تا بعداً تحتفشار قرار گیرد و بهصورت ورق مسطح شود. صرفنظر از نوع مقطع فولادی که قرار است ساخته شود، مرحله ذوب همیشه حرف اول را در مراحل تولید مقاطع فولادی میزند. برای اجرای این مرحله نیاز به کوره پیشگرم وجود دارد.
2. مرحله ریختهگری:
دومین مرحله در تولید ورق سیاه، مرحله ریختهگری است. وقتی فولاد بهطور کامل ذوب شد آن را داخل بوته ریخته و در قالب مستطیل شکل قرار میگیرد. این فرآیند باید دقیقاً زمانی انجام شود که فولاد در حالت مایع است تا فولاد مایع در خارج از قالب شروع به سخت شدن نکند. بهاینترتیب فولاد پس از خنک شدن، به شکل قالب درآمده و به یک جسم مستطیل شکل تبدیل میشود که به آن شمش میگویند.
3. مرحله پوستهزدایی:
نبود آلودگی در تمام مراحل ساخت مقاطع فولادی مهم است. شمشها ماده اولیه ساخت ورق سیاه هستند که باید عاری از آلودگی باشند تا محصول نهایی از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد؛ بنابراین وقتی شمشها سرد میشوند، باید در مرحله پوسته زدایی تمیز شوند. در این مرحله از یک مخلوط شیمیایی استفاده میشود تا شمشها را برای مراحل بعدی تمیز کنند.
4. مرحله نورد و آنیل:
بعد از تمیزکاری نوبت به فرآیند نورد و آنیل میرسد که یکی از مهمترین مراحل در نحوه تولید ورق سیاه است. این مرحله از تولید ورق سیاه با دو غلتک بزرگ شروع میشود تا بتوانند شمشهای فولادی را با یک حرکت تکراری نازک و نازکتر کنند. این روند تا جایی ادامه پیدا میکند تا محصول نهایی با ضخامت موردنظر به دست آید.
در مرحله نورد شمشها همانطور که بهطور مداوم از میان غلتکها عبور میکنند، سختتر میشوند. در نظر داشته باشید گاهی ممکن است در طول فرآیند نورد نیاز باشد فولاد را بازپخت کرد. در فرایند بازپخت فولاد را گرم کرده و مجدد مرحله آلودگیزدایی برایش انجام میشود. دقت داشته باشید که در این مرحله دمای فولاد را تا حدی بالا میبرند که تنها گرم شود و نباید ذوب گردد.
5. مرحله خنک کاری:
در این مرحله محصول را با روشهای مشخص در مدتزمان معینی خنک میکنند. تفاوت در نحوه اجرای این مرحله هم میتواند باعث تغییر در مشخصات و ویژگیهای ورق سیاه نهایی شود.
6. مرحله کلاف پیچ:
در این مرحله ورق سیاه تولیدشده بهصورت کلاف بستهبندی میشود. در این صورت حملونقل آن آسانتر خواهد بود.
ورقهای فولادی مقاومت کششی و دوام بالایی داشته و به همین دلیل برای استفاده در سازهها و ماشینآلات مناسب هستند. در این میان روش تولید ورق سیاه میتواند روی مشخصات و ویژگیهای ورق سیاه نهایی تأثیرگذار باشد؛ بنابراین با توجه به قیمت آهن، اگر در پروژه خود به این محصول نیاز دارید بهتر است از مراحل تولید ورق سیاه اطلاعات کافی داشته باشید. در این مقاله سعی کردیم تمامی مراحل مربوط به ذوب، ریختهگری، پوستهزدایی، نورد و خنک کاری را به شما معرفی کنیم.