«سوله» سازهای فلزی است که سقفی شیبدار دارد. سولهها اغلب کاربرد صنعتی دارند و فرآیند ساخت آن با سازههای مسکونی متفاوت است. بزرگتر بودن دهانه، ابعاد ستونها و تیرها ازجمله این تفاوتهاست. کاربرد سوله در صنایع، ورزشگاهها، سالنهای تولید دام، انبارها و غیره نمایان میشود. از سوله برای ساخت سالنهای صنعتی در ابعاد و وزن مختلف با توجه به کاربری هر واحد صنعتی استفاده میشود. اگر به دنبال ساخت سوله هستید، باید با روشهای مختلف ساخت آن از طریق تیر ورقی یا پروفیل آشنا شوید. مقایسه این 2 روش ازجمله موضوعاتی است که میتوانند در این مسیر به شما کمک کنند. با توجه به اینکه کاربرد پروفیل در ساخت سوله متداولتر است، در این مقاله اطلاعات بیشتری در این خصوص به شما خواهیم داد.
روشهای مختلف ساخت سوله
ساخت سوله به 3 روش امکانپذیر است:
۱. سوله خرپایی که با پروفیل ساخته میشود.
۲. سوله تیر ورقی که از ورقهای فولادی ساخته میشود. (ساخت سوله با تیرآهن)
۳. سوله UBM که بهصورت قوسی و از ورق گالوانیزه ساخته میشوند.
کاربرد پروفیل در ساخت سوله
ساخت سوله یکی از کاربردهای قوطی پروفیل به شمار میرود که منظور همان سوله خرپایی است. سوله خرپایی با اسمهای زیر هم شناخته میشوند:
- ساخت سوله با قوطی
- ساخت سوله سبک
- ساخت سوله hss
- ساخت سوله فضایی
متأسفانه گاهی سازندگان از لوله بهجای پروفیل در ساخت سوله استفاده میکنند که این کار را اصلاً توصیه نمیکنیم؛ زیرا استفاده از قوطی نسبت به لوله مزایای بیشتری دارد. بهطور مثال:
در ساخت سوله برش لولهها حتماً باید با استفاده از دستگاه CNC صورت بگیرد؛ اما استفاده از پروفیل در ساخت سوله این محدودیت را ندارد. در ادامه به مزایای استفاده از قوطی پروفیل در ساخت سوله میپردازیم:
کاربرد پروفیل در ساخت سوله به دلیل کاهش هزینهها و افزایش سرعت اجرا، محبوبیت بسیاری در ایران دارد. البته نمیتوان از این روش در مناطق مرطوب و زلزلهخیز استفاده کرد.
مزایای کاربرد پروفیل در ساخت سوله چیست؟
کاربرد پروفیل در ساخت سوله در میان ساختمانسازان طرفدار زیادی دارد. فکر میکنید دلیل این محبوبیت چیست؟
سوله خرپایی وزن کمتری نسبت به انواع دیگر سوله داشته و سوله سبک محسوب میشود؛ بنابراین:
1. امکان جابهجایی و مونتاژ آن آسانتر و سریعتر است.
2. از آنجاییکه وزن سازه کمتر است، نیروی کمتری به فوندانسیون وارد شده و درنهایت سوله ساختهشده استحکام بیشتری دارد.
3. جالب است بدانید ساخت سوله با پروفیل نسبت به دیگر روشهای ساخت سوله ارزانتر است. درواقع به دلیل کاهش استفاده از فولاد، کاربرد پروفیل در ساخت سوله صرفه اقتصادی دارد.
5. در ساخت سوله با قوطی میتوان ابعاد دهانه را به میزان دلخواه طراحی و اجرا کرد. درنتیجه با استفاده از پروفیل در ساخت سوله، ایجاد دهانه عریض فراهم میشود.
کاربرد چه نوع پروفیلی در ساخت سوله مجاز است؟
در نظر داشته باشید که در ساخت سوله نمیتوان از هر پروفیلی استفاده کرد. نکته مهمی که در گام نخست باید به آن توجه کنید، استفاده از پروفیل صنعتی است. همچنین طبق مقررات ملی ساختمان، ضخامت قوطی نباید کمتر از 4 میلیمتر باشد.
از طرفی به خاطر داشته باشید که نباید از پروفیل برای ساخت سوله در مناطق زلزلهخیز استفاده کرد؛ زیرا اغلب قوطیها در برابر زلزله دچار پیچش شده و درنهایت موجب ریزش سوله خواهند شد.
همچنین نمیتوان سطح داخلی قوطی را رنگ کرد و به همین دلیل نباید از قوطی برای ساخت سوله در مناطق مرطوب استفاده کرد؛ زیرا درصورتیکه قوطی دچار زنگزدگی شود، استحکام خود را از دست میدهد و با وارد شدن کوچکترین نیرو حتی در اثر وزش باد ملایم هم فرو خواهد ریخت.
درنهایت هم به خاطر داشته باشید استفاده از پروفیل برای ساخت سولههایی با چندین طبقه توصیه نمیشود.
ارزیابی قیمت سوله ساختهشده با پروفیل
اگر به دنبال ساخت سوله هستید، قطعاً میخواهید برآورد هزینهای از پروژه خود داشته باشید. برای این کار باید پیگیر اخبار مربوط به قیمت آهن در بازار باشید. اگر دهانه سوله شما کمتر از 15 متر باشد، هزینه ساخت سوله با پروفیل تفاوت چندانی با استفاده از تیرورقی نخواهد داشت؛ اما اگر طراحی سوله با دهانه بیشتر از 15 متر انجام شده باشد، استفاده از پروفیل در ساخت سوله به شما کمک خواهد کرد تا 30 درصد در هزینههای خود صرفهجویی کنید.
نکات مهم در ساخت سوله
با توجه به قیمت پروفیل و ورق فولادی، اگر میخواهید سرمایه خود را هدر ندهید، بهتر است قبل از ساخت سوله، موارد زیر را در نظر بگیرید:
1. نیروهای جانبی مانند باد و زلزله را بررسی کنید.
2. حتماً از محلی که قرار است سوله در آنجا ساخته شود بازدید کنید و از مناسب بودن جنس خاک آن مطمئن شوید.
3. ابعاد سوله ازجمله اندازه دهانه، شیب سقف، طول و ارتفاع دیوارهها را بهطور دقیق در نظر داشته باشید.
4. مشخص کنید قرار است از چه پوششی برای سقف و دیوارهای سوله استفاده کنید.
برای پوشش سوله از چه محصولاتی استفاده میشود؟
انواع پوشش سوله:
1. ساندویچ پانل
2. ورق گالوانیزه، پشمشیشه و توری مرغی
3. ورق گالوانیزه، پشمشیشه و کارتن پلاست
نصب سوله خرپایی چگونه امکانپذیر است؟
خوشبختانه همه اجزای یک سوله خرپایی در کارخانه تولید میشود و شما برای نصب آنها تنها کافی است قطعات پروفیلها را به یکدیگر اتصال دهید. به همین دلیل نصب آن زمان زیادی از شما نخواهد گرفت، نهایتاً چند روز.
اتصال پروفیلهای سوله با چه روشهایی انجام میشود؟
اتصالات اجزای یک سوله از نوع فلنجی بوده و به 2 صورت زیر انجام میشود:
- پیچ و مهره (روش مرسوم)
- جوش دادن
سوله ساختهشده با پروفیل چه کاربردهایی دارد؟
سوله ساختهشده از پروفیل هم مانند دیگر سولهها در موارد زیر کاربرد دارد:
- ساخت آشیانه هواپیما
- ساخت سالنهای ورزشی و اسکان اضطراری
- ساخت تعمیرگاهها و پارکینگها
- ساخت انواع انبار
- ساخت دامداری و مرغداریها
- ساخت سردخانهها
- ساخت کارخانهها و کارگاههای صنعتی
طبق موارد ذکر شده، ما به شما ساخت سوله خرپایی را توصیه میکنیم؛ البته اگر محدودیتی برای این کار وجود نداشته باشد. شما با کاربرد پروفیل در ساخت سوله میتوانید در هزینه و زمان خود صرفهجویی قابلتوجهی داشته باشید و این دقیقاً همان چیزی است که سازندگان حرفهای به دنبالش هستند.