درگذشته شهرت هر کشور وابسته به وسعت جغرافیایی آن بود؛ اما امروزه وجود آسمانخراشها و برجهی بلند است که میتواند اسم شهرها و کشورها را بر سر زبانها بیاندازد. به لطف پیشرفتهای معماری در سالهای اخیر، امروزه ساخت ساختمانها و برجها غولپیکر امکانپذیر شده است. شاید اولین دلیل کشورها برای ساخت ساختمانهای بلند کمبود زمین و ایدههای خلاقانه حل این مشکل بود. اما در حال حاضر کشورها حاضرند سرمایه زیادی را صرف ساخت برجهی بلند کنند تا از طرفی توریست جذب کرده و از سویی دیگر برتری و قدرت خود را در برابر دیگر کشورها به نمایش بگذارند.
توریستهای زیادی مایل به بازدید از بلندترین برجهی جهان هستند و وقتی شهری از این جذابیت برخوردار باشد، درآمد کلانی از این طریق برای آن شهر و کشور به ارمغان خواهد آمد. البته هرسال پروژههای زیادی در این خصوص در حال تکمیل هستند و بین شهرهای بزرگ و مشهور دنیا، رقابتی برای ساخت بلندترین سازههای دنیا وجود دارد. بنابراین همواره عنوان دارا بودن بلندترین برج جهان بارها بین شهرهای مختلف جابهجا میشود.
در سال 2020 تعدادی پروژه ساختمانی عظیم در سرتاسر دنیا به اتمام خواهند رسید که بسیاری منتظر افتتاح آنها هستند. در معماری این سازههای عظیم که هرکدام در یکی از پنج قاره در حال احداث هستند، هم به کارکرد تجاری و هم به انعکاس میراث فرهنگی بومی توجه شده است. در این مقاله تعدادی از برجستهترین پروژههای ساختمانی در آستانه بهرهبرداری را معرفی میکنیم که شامل موزه، آسمانخراش و یا مکانهای گردشگری خواهند بود.
عمارت «آدری ایرماس»
شرکت اوما (OMA) واقع در نیویورک، جزییات طراحی ساختمان آدری ایرماس را در سال 2018 اعلام کرد. این عمارت قرار است به مجموعه معبد بلوار ویلشایر در شهر لسآنجلس اضافه شود. این پروژه، فضاها و امکانات جدیدی به مجموعه اضافه میکند و علاوه بر آن یک جذابیت شهری نو برای شهر لسآنجلس محسوب میشود.
ساخت عمارت آری ایرماس، اولین پروژهای است که شرکت اوما از یک موسسه مذهبی دریافت کرده و نخستین سازه فرهنگی این شرکت خواهد بود.
مجموعه فرهنگی شهر وینترپارک
«انجمن ادجایه»، طراحی جدیدی برای کتابخانه عمومی و مرکز برگزاری رویدادها در شهر فلوریدا انجام داده است.
در این پروژه 30 میلیون دلاری، کتابخانه و مرکز همایش قدیمی با مجموعهای متشکل از سه عمارت جایگزین خواهد شد که معمارها، آن را به روستایی کوچک تشبیه کردهاند. هر عمارت دارای کارکرد مختلفی است؛ اما مجموعه در کل دارای عناصر مشترک مانند ردیفی از سقفهای طاقی شکل و پنجرههای بزرگ است.
برج ویستا
برج ویستا بعد از افتتاح، سومین رتبه را در میان بلندترین ساختمانها در شهر شیکاگو خواهد بود و یک لبه جدید به افق این شهر اضافه میکند.
این برج باعث پیوستگی و انسجام فضای شهری در بخش شرق لیکشور (Lakeshore) شده و اتصالات و دسترسی عمومی به رودخانه شیکاگو را به طرز فوقالعادهای افزایش میدهد.
مرکز هیمالایس نانجینگ زندای
پروژه «مرکز هیمالایس نانجیگ زندای» که بهزودی در شانگهای تکمیل میشود، یک طرح عظیم در مقیاس شهری بزرگ است.
این پروژه در حال اجرا توسط شرکت مد (MAD) است که بزرگترین طرح این شرکت تابهحال محسوب میشود. در طراحی این مرکز، فلسفه شرقی سنتی یعنی همنشینی انسان و طبیعت موردتوجه قرار گرفته است. از طرف دیگر عناصر فلسفه شرقی با المانهای مدرن تلفیق شده است. در مرکز هیمالایس، طبیعت و معماری یک هارمونی دلنشین خلق کردهاند که هم نیازهای یک زندگی مدرن برآورده شده و هم طبیعت، به بخشی مهم از فضا تبدیل شده است.
برجهای آتریو
برجهای آتریو در شهر بوگوتا با همکاری دو شرکت راجرز استیرک هاربر، تیم مازانتی و تعدادی شرکت همکار در حال ساخت است.
این برجها شامل دو برج یکی در شمال و دیگری در جنوب و دارای یک فضای عمومی باز در اطرافش هستند و با هدف استفاده تجاری مختلط طراحی شدهاند. یکی از این برجها دارای 42 طبقه و 201 متر ارتفاع است. برج دیگر هم با داشتن 58 طبقه، 268 متر ارتفاع دارد. برجهای آتریو درمجموع دارای 250 هزار مترمربع مساحت و متشکل از بخشهای اداری، خدمات عمومی و خردهفروشیها خواهد بود. بر اساس پیشبینیها روزانه 72 هزار نفر از خدمات این برجها استفاده خواهند کرد.
استادیوم المپیک 2020 در شهر توکیو
استادیوم المپیک 2020 در شهر توکیو توسط شرکت کنگوکوما طراحی شده و در حال ساخت است. سازه جدید این استادیوم جایگزین ساختمان قدیمی خواهد شد که توسط زاها حدید (معمار معروف) طراحی و در سال 1946 ساخته شده بود.
استادیوم جدید در 3 طبقه طراحی شده و دارای 80 هزار صندلی از جنس چوب مشبک خواهد بود. این استادیوم قرار بود همزمان با افتتاحیه المپیک 2020 در 24 جولای به بهرهبرداری برسد؛ اما با شیوع کرونا هم المپیک توکیو هم بهرهبرداری از استادیوم به تعویق افتاد.
سازه پیر 55
هدف پروژه 170 میلیون دلاری پیر 55 ساخت منظرهای سرسبز بهوسیله استودیوی توماس هدرویک است. در این سازه حدود 300 ستون بتنی به شکل قارچ در کنار هم قرار میگیرند و یک سطح اسکله مانند به ارتفاع 186 فوت را در ساحل رودخانه هادسون میسازند.
این سازه علاوه بر فراهم کردن منظره چشمنواز، یک تفریحگاه با آمفیتئاتری دارای 800 صندلی خواهد بود. پیر 55 از طریق دو مسیر مختلف به خط ساحلی نیویورک متصل میشود.
ساختمان خانه باغی
ساختمان خانه باغی، اولین پروژه اجراشده مسکونی توسط معماران شرکت مد (MAD) در ایالاتمتحده آمریکا و در آستانه تکمیل است.
این سازه قرار است مانند یک کوهپایه سرسبز باشد و درواقع یک تپه دلنشین بر روی بزرگترین دیوار بیرونی آن قرار میگیرد. ساختمان خانه باغی علاوه بر 18 واحد مسکونی با فضای روستایی دارای فضای تجاری، ویلاهای شیشهای و درختهای انبوه است.
برج رزوود در سائوپالئو
ژان نوول در سال 2016 جزییات ساخت برج جدیدش را اعلام کرد؛ برج جدید نوول یک ساختمان 22 طبقه در نزدیکی منطقه آوِنیدا در سائوپالئوست.
آسمانخراش رزوود در بخشی از یک زمین 27 هزار متری در حال ساخت است که در آن تعدادی بنای تاریخی هم قرار دارد. درواقع این برج، تبدیل به یک مرکز فرهنگی در دل این محوطه تاریخی میشود. برج رزوود شامل هتل واحدهای مسکونی خواهد بود.
پروژه خیابان 505 مادیسون
پروژه خیابان 505 مادیسون، یکی از آسمانخراشهای طراحی شده توسط فیلیپ جانسون و نماد معماری پستمدرن است. این پروژه که توسط جانسون طراحی شده و بهوسیله شرکت بینالمللی اسنوهتا در حال ساخت است، به دلیل نوآوریهایش بسیار بحثانگیز شده است.
در معماری این ساختمان سعی شده تا حد ممکن نور روز و هوای تازه به داخل سازه وارد شود. همچنین ساختمان دارای یک سن ورودی مناسب است و تلاش شده فضای سبز کافی در داخل و خارجش تأمین شود.
سازه هزار درخت
سازه هزار درخت در شانگهای چین توسط شرکت هدرویک در حال ساخت است. اجرای این پروژه در زمینی به مساحت 300 هزار مترمربع شروع شد و به دلیل توپوگرافی محل، فرم سازه بهصورت دو تپه پوشیده از درخت با 400 تراس و هزار ستون سازهای طراحی شد.
این پروژه عظیم در نزدیکی جاده «موگانشان» در شانگهای واقع شده است.