شاید ندانید که گریتینگ چیست، اما اگر هنگام رد شدن از روی جوی آب یا بالا رفتن از پلههای فولادی به زیر پایتان نگاه کرده باشید، احتمالاً با آن آشنا شدهاید. گریتینگ یکی از پرکاربردترین محصولات فولادی است که امنیت ما و تجهیزات مهم را هنگام عبور و مرور تأمین میکند. در این مقاله، با انواع گریتینگ در دستهبندیهای مختلف و کاربردهای آن، آشنا خواهید شد.
گریتینگ چیست؟
گریتینگ نوعی صفحه مشبک است که از جنسهای مختلفی ساخته میشود، اما پرکاربردترین نوع آن، از جنس فولاد است. وزن سبک و مقاومت بالا، مهمترین ویژگی گریتینگ به شمار میرود و همین موضوع باعث شده که از آن برای ساخت کفپوش، پوشش دریچه فاضلاب، پوشش کف پل و ... استفاده شود.
گریتینگهای فولادی معمولاً با استفاده از تسمه و میلگرد ساخته میشوند و به همین دلیل، قیمت آنها به قیمت میلگرد و ورق سیاه وابسته است. البته اندازه چشمهها، وزن، شکل هندسی و نوع پوشش نیز در تعیین قیمت گریتینگ تأثیر دارند. این شبکههای فولادی معمولاً بهصورت دستی یا با استفاده از ماشین ساخته میشوند.
روش تولید گریتینگ چگونه است؟
انواع روش تولید گریتینگ که در این بخش شرح داده شده، مربوط به تولید گریتینگ فولادی است و ممکن است روش تولید گریتینگهای ساخته شده از مواد دیگر، متفاوت باشد.
تولید گریتینگ به روش دستی و با استفاده از جوش CO2
در این روش، تمامی مراحل تولید گریتینگ توسط نیروی با تجربه و ماهر انجام میشود. برای تولید گریتینگ بهصورت دستی، ابتدا باید تسمهها و میلگردها با توجه به ابعاد شبکه گریتینگ و چشمههای آن برش بخورند. پس از آن تسمهها برای فراهم کردن محل قرار گرفتن میلگرد، پانچ میشوند. در نهایت نیز محلهای اتصال تسمه و میلگرد، با استفاده از گاز CO2 جوشکاری خواهند شد.
تولید گریتینگ بهصورت ماشینی
در این روش از جوشکاری الکتروفورج برای ساخت شبکه گریتینگ استفاده میشود. این روش بیشتر برای ساخت گریتینگهایی که تماماً از تسمه ساخته میشوند کاربرد دارد و از مزایای آن میتوان به امکان تولید گریتینگ با وزن سبک، استحکام و دقت بالا اشاره نمود.
با انواع گریتینگ آشنا شوید
گریتینگ دستهبندیهای مختلفی دارد که این دستهبندیها معمولاً بر اساس اجزای سازنده، جنس، شکل ظاهری و میزان تحمل وزن انجام میشود:
دستهبندی انواع گریتینگ بر اساس اجزای سازنده
همانطور که در ابتدای این مقاله خواندید، گریتینگها معمولاً با استفاده از تسمه و میلگرد ساخته میشوند که نحوه ترکیب آنها با یکدیگر، تعیینکننده انواع گریتینگ در این نوع دستهبندی است:
گریتینگ تسمه در تسمه
در این نوع گریتینگ هر دو عضو باربر و طولی از تسمه ساخته میشود و این موضوع باعث میشود که استحکام این نوع گریتینگ از سایر انواع آن بیشتر شود.
گریتینگ تسمه در میلگرد
در این نوع گریتینگ از تسمه به عنوان عضو عرضی (باربر) و از میلگرد ساده یا آجدار به عنوان عضو طولی استفاده میشود و به همین دلیل، وزن این نوع از سایر انواع گریتینگ کمتر است.
گریتینگ تسمه در نیم تسمه
این نوع گریتینگ شباهت زیادی با نوع تسمه در تسمه دارد، با این تفاوت که تسمههای طولی به منظور کاهش وزن، عرض کمتری در مقایسه با تسمههای باربر دارند.
گریتینگ تسمه در چهارپهلو
در این نوع گریتینگ، از چهارپهلو به عنوان عضو رابط استفاده میشود که این موضوع وزن آن را بالا میبرد. از این نوع گریتینگ برای کارهای سنگین استفاده میشود.
انواع گریتینگ بر اساس جنس
گریتینگها علاوه بر فولاد کربنی، از فولاد گالوانیزه، چدن، فولاد ضدزنگ، آلومینیوم، پلاستیک و کامپوزیت نیز ساخته میشوند. در ادامه با پرکاربردترین انواع گریتینگ در این دستهبندی آشنا میشوید:
گریتینگ گالوانیزه
تمامی انواع گریتینگ فولادی (تسمه در تسمه، تسمه در میلگرد و ...) را میتوان بهصورت گالوانیزه نیز ساخت. برای ساخت این نوع گریتینگ، معمولاً از روش گالوانیزه گرم استفاده میشود، چرا که این شبکهها معمولاً در محیط بیرون کاربرد دارند و باید در برابر خراش، رطوبت و خوردگی مقاوم شوند.
گریتینگ آلومینیوم
آلومینیوم ظاهری زیبا داشته و مقاومت بالایی نیز در برابر خوردگی دارد و به همین دلیل، از گریتینگهای آلومینیومی در فضاهای شهری، ساخت دریچه فاضلاب، صنایع شیمیایی و سکوهای حفاری دریایی استفاده میکنند.
گریتینگ فایبرگلاس
این نوع گریتینگ دارای الیاف شیشه است و به همین دلیل علاوه بر مقاومت در برابر ضربه، مقاومت بالایی در برابر آتشسوزی، تغییرات دمایی، جریان الکتریسیته و خوردگی دارد. این نوع گریتینگ بیشتر در صنایع غذایی، کارخانههای تولید مواد شیمیایی و ... کاربرد دارد.
انواع گریتینگ بر اساس شکل ظاهری
در این دستهبندی، شکل ظاهری چشمههای گریتینگ، تعیینکننده انواع آن است.
گریتینگ اسلات
این گریتینگ دارای سوراخهای موازی یا نردهای است.
گریتینگ پانچ
این نوع گریتینگ دارای سوراخهای مربعی و دایرهای است.
گریتینگ مشبک
این نوع تنها توسط تسمه و نیم تسمه ساخته میشود و سوراخهای آن مربعی و مستطیلی است.
انواع گریتینگ بر اساس میزان تحمل وزن
در این دستهبندی از استاندارد بینالمللی EN 1433 برای دستهبندی انواع گریتینگ استفاده میشود. بر اساس این استاندارد، گریتینگها به چهار کلاس A15، A125، C250 و F900 تقسیم میشوند که تقسیم اعداد موجود در نام هر کلاس بر عدد 10، حداکثر وزن قابلتحمل توسط آنها در واحد تن را نشان میدهد.
این دستهبندی بیشتر برای گریتینگهایی است که از آنها در کف پلها، پارکینگها، سولهها و فرودگاهها استفاده میشود.
کاربردهای گریتینگ چیست؟
کاربردهای گریتینگ بسیار گسترده است و لیست زیر، تنها بخشی از آنها را نشان میدهد:
• ساخت کفپوش برای پل، پیادهرو، پله، کارگاههای ساختمانی و ...
• ساخت فیلتر عبور جریان آب و درپوش کانالهای آب و فاضلاب
• ساخت نورگیر در مکانهایی که نیاز به سقف باز و محکم دارند.
• ساخت محافظ سیستمهای تهویه هوا
• ساخت کفپوش در محلهایی که تأسیسات از کف عبور میکنند.
• ساخت کفپوش در پالایشگاههای نفت به دلیل مقاومت بالای برخی از انواع آن در برابر خوردگی
در این مقاله با گریتینگ، انواع گریتینگ و کاربرد گریتینگ آشنا شدید. اگر قصد خرید مقاطع فولادی لازم برای ساخت این شبکه فولادی را دارید، میتوانید به سایت آهنگر مراجعه کنید و با توجه به منصفانه بودن قیمت آهن در این سایت، خریدی مقرونبهصرفه داشته باشید. همچنین میتوانید از خدمات آهنگر در زمینه ساخت گریتینگ نیز استفاده کنید و آن را آماده تحویل بگیرید.