پلیت چیست؟ تا به حال این به نام گوشتان خورده است؟ اگر با صنعت ساختوساز سروکار داشته باشید، حتماً میدانید که بیشترین نقش در این صنعت را آهن و فولاد دارد. فولاد علاوه بر ساختمانسازی، نقش بزرگی در صنعت نیز دارد و بدون حضور آن، بسیاری از وسایلی که روزانه با آن سر و کار داریم، وجود نخواهند داشت. پلیت فلزی یا بیس پلیت یکی از اشکال متداول و پرکاربرد فولاد در ساختمانسازی و صنعت است که در این مقاله قصد داریم شما را با انواع و کاربردهای آن آشنا کنیم.
پلیت چیست؟
پیلت یک قطعه مربع یا مستطیل شکل به صورت شیت یا همان ورق است که از فولاد ساخته میشود و انواع مختلفی دارد. معمولاً پیلتها از ورق سیاه ساخته میشوند که برای استفاده آسانتر در صنایع مختلف میبایست سطح آن صاف و یکدست بوده و قابلیت شکلپذیری، خمپذیری و اعمال اشکال مختلف را داشته باشد. مهمترین فلزاتی که در ساخت پلیت نقش دارند فولاد ضدزنگ، فولاد نورد سرد، برنج، قلع، فولاد خفیف، نیکل، آلومینیوم و مس هستند.
کاربردهای پلیت چیست؟
برخی از کاربردهای پلیت فلزی عبارت است از:
• ساخت یخچالهای نگهداری مواد غذایی
• نمای ساختمان
• علائم رانندگی و راهنمایی
• هود آشپزخانهها و دیگر لوازم خانگی
• هنرهای تزئینی
• قفسه کتابخانه
• بدنه خودرو و کامیون
• بدنه هواپیما
• ایجاد تیرهای ساختمانی
• صفحات تقویتکننده (صفحه ستون)
• لنگر تیرهای فولادی
آشنایی با کاربرد پلیت فلزی به عنوان صفحه ستون
همانطور که در بالا هم مشاهده کردید، یکی از کاربردهای پلیت، استفاده به عنوان صفحه ستون در ساختمانسازی است. افزایش عمر و استحکام ساختمان یکی از مواردی است که مهندسان اهمیت خاصی نسبت به آن قائل هستند و همواره تلاشهای متعددی در این زمینه میکند؛ بنابراین فشارهایی که بر ستونهای سازه وارد میشود باید به زمین منتقل شوند که این انتقال از طریق ستون به پی (فونداسیون) انجام میشود. همانطور هم که میدانید، ساخت فونداسیون یک ساختمان با استفاده از بتن انجام میشود و استحکام کششی بتن معمولاً کم است.
بنابراین پلیت در این بخش وظیفه تقویت مقاومت بتن و انتقال بار از طریق ستون به فونداسیون را بر عهده دارد. این ورق فلزی در ابعاد 30 در 30 و در زیر ستون قرار میگیرد و بار وارد شده را در سطح بیشتری تقسیم و منتقل میکند. بنابراین برای برآورد هزینه پروژهای که در آن پلیت را به عنوان صفحه ستون استفاده میکنید، بهتر است قیمت تیرآهن را هم در نظر بگیرید.
آشنایی با 5 نوع پلیت فلزی
پلیت انواع مختلفی دارد که در ادامه لیست آنها را برای شما تهیه کرده و به شرح خلاصه هر یک از آنها پرداختهایم:
- پلیت دیازو
- پلیت فتوپلیمر
- پلیت هالید نقره
- پلیت پلی استر
- تین پلیت
پلیت دیازو چیست؟
پیلتهای دیازو دارای پوشش نازکی از فلز آلی و حلال هستند که ماندگاری آنها حدود 1 سال بوده و در تیراژهای چاپی 150000 نسخهای بیشترین کاربرد را دارند.
آشنایی با پلیت فتوپلیمر
جنس پلیتهای فتوپلیمر تقریباً مشابه نوع دیازو هستند و بیشترین تفاوت آنها در ماندگاری و کاربرد آنها است؛ پلیت فتوپلیمر ماندگاری بیشتر و مقاومت بالاتری در برابر ساییدگی دارد و مناسب برای تیراژهای چاپی 250000 نسخهای است.
درباره پلیت هالید نقره
پلیت با لایهای حساس به نور که هنگام تولید آن نقرههایی به جا میماند که قابلیت بازیافت دارند؛ این نوع پلیتها در فیلم عکاسی و کاغذ عکاسی استفاده میشود.
پلیت پلی استر چیست؟
پلیت پلی استر در واقع تفاوتی با پلیت هالید نقره ندارد و کاربرد آن در چاپهای تکرنگ است.
از تین پلیت بیشتر بدانید
تین پلیت در واقع همان ورق قلع اندود شده است که با ورق سرد ST12 ساخته میشود و کاربرد اصلی آن در ساخت قوطیهای چای، کنسرو، مواد غذایی و غیره است.
واحد اندازه گیری پلیت چیست؟+ مشخصات و ضخامت پلیت
پلیتها دارای 2 نوع ضخامت مختلف هستند که معمولاً به آنهایی که ضخامت کمتری دارند پلیت برگ یا فویل و به آنهایی که ضخامت بیشتری دارند پلیت سازهای یا پلیت فلزی میگویند. شکل ظاهری این محصولات نیز دارای 2 نوع مسطح و تخت و رولهای پیچدرپیچ است. همچنین ضخامت پلیت فلزی نیز با میلیمتر اندازهگیری میشود.
نحوه تولید پلیت فلزی چگونه است؟
تتولید پلیت هم مانند دیگر مقاطع فولادی ساختهشده از ورق، با استفاده از اسلب در کارخانهها انجام میشود؛ طولی که این اسلبها دارند در واقع همان عرض یا ضخامت پلیت محسوب میشود؛ اما برای به دست آوردن ضخامت ورق موردنظر، این اسلبها 4 الی 5 مرتبه باید از میان غلتکهای عظیم عبور کنند. تقریباً نحوه تولید پلیت فلزی شبیه به تولید ورق سیاه است و باید پس از رسیدن به ضخامت موردنظر در حوضچههای اسیدی جهت جداسازی لایههای اکسیدی از سطح ورق، غوطهور شده و در نهایت با آب شسته شوند بنابراین شما به عنوان یک مصرفکننده این محصول یا مهندس در زمینه ساخت و ساز بهتر است همیشه قیمت ورق سیاه را بدانید.
در این مطلب آموختید که پلیت چیست و چه کاربردی هم در ساختوساز و صنایع دارد؛ مهمترین کاربرد آن نیز به عنوان صفحه ستون در اسکلت سازهها است. همانطور که در بخشهای قبلی گفته شد، ستون سازهها از تیرآهن ساخته میشود که پلیت فلزی به عنوان یک عامل انتقال بار از تیرآهنی که به عنوان ستون استفاده شده، به زمین عمل میکند؛ اما گاهی ممکن است به جای تیرآهن از قوطی پروفیل یا به اصطلاح قوطی ستونی در اسکلت سازهها استفاده شود و این پلیتها به عنوان صفحه ستون، بار وارد شده به قوطی ستونیها را به زمین منتقل کنند؛ بنابراین پیشنهاد ما این است که جهت مدیریت هزینههای پروژه، همیشه قیمت پروفیل را هم در نظر داشته باشید.