دکوراسیون مدرن بیشتر بر پایه استفاده از فولاد و آلیاژهای مختلف آن استوار است و دکوری که امروزه در نظر ما شیک و بهروز است، المانهایی از آن را در خود دارد. پروفیل استیل دکوراتیو، از جمله مقاطع فولادی پرکاربرد در صنعت دکوراسیون و تزیینات داخلی ساختمان است و امروزه کمتر ساختمان مدرن و لوکسی را میتوان پیدا کرد که از این مقطع فولادی در آن استفاده نشده باشد.
در این مقاله، با پروفیل استیل دکوراتیو، انواع و سایر کاربردهای آن آشنا خواهید شد.
پروفیل استیل دکوراتیو چیست؟
همانطور که از نام آن میتوان حدس زد، پروفیل استنلس استیل دکوراتیو یا پروفیل استیل درزدار، نوعی پروفیل است که از فولاد ضدزنگ ساخته شده و بیشتر کاربرد تزیینی دارد. پروفیل استیل دکوراتیو از انواع مختلف آلیاژهای استیل یعنی استیل 201، 304، 310، 316 و 321 ساخته میشود که این آلیاژها، برگرفته از استاندارد آمریکایی AISI هستند. تمامی گریدهای مختلف فولاد ضدزنگ، دارای میزان مشخصی از کروم در ساختار خود هستند که باعث میشود تا در برابر خوردگی و زنگ زدن مقاوم باشند.
همچنین معمولاً این نوع از پروفیل استیل را از ورقهای استیل دارای ضخامت کم تولید میکنند و به همین دلیل، به پروفیل استیل دکوراتیو پروفیل استیل سبک نیز میگویند. البته مقاومت این نوع پروفیل در مقایسه با پروفیل فولادی با ضخامت و وزن مشابه، بهمراتب بیشتر است.
مهمترین ویژگی پروفیل استیل دکوراتیو چیست؟
مهمترین ویژگیهای پروفیل استیل دکوراتیو که منجر به محبوبیت و کاربرد گسترده آن شده، به شرح زیر است:
- مقاومت بالا در برابر حرارت
- امکان بازیافت مجدد
- ظاهر زیبا و جذاب
- طول عمر بالا
- مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدن
- خاصیت جوشپذیری بالا
- تنوع ابعاد
با انواع پروفیل استیل دکوراتیو آشنا شوید
انواع پروفیل استیل دکوراتیو را بر اساس میزان درخشندگی (براق بودن)، شکل ظاهری و آلیاژ سازنده آن، دستهبندی میکنند. از نظر میزان درخشندگی، پروفیل استیل دکوراتیو به 2 نوع خشدار و مات تقسیم میشود که استفاده از هر کدام از آنها، کاملاً بر اساس سلیقه انجام میشود.
همانند سایر انواع پروفیل، پروفیل استیل دکوراتیو نیز به دو دسته باز و بسته تقسیم میشود. پروفیل استیل Z و U از انواع پروفیلهای استیل باز به شمار میروند و در مقایسه با پروفیلهای استیل بسته، کاربرد کمتری دارند. پروفیل استیل دکوراتیو بسته نیز با نام قوطی استیل دکوراتیو شناخته میشود و از نظر آلیاژ سازنده، دارای انواع زیر است:
پروفیل استیل دکوراتیو 201
این نوع از پروفیل استیل دکوراتیو معمولاً در ضخامتهای 1 و 2 میلیمتری در بازار موجود است. مقاومت پروفیل استیل دکوراتیو 201 در برابر خوردگی در مقایسه با سایر گریدهای استیل ضدزنگ کمتر است و به همین دلیل از آن بیشتر در تزیینات داخلی و شرایط محیطی معتدل استفاده میشود. اگر نگاهی به لیست قیمت پروفیل بیندازید، متوجه میشوید که قیمت پروفیل استیل 201 از سایر انواع پروفیل استیل کمتر است.
پروفیل استیل دکوراتیو 304
پروفیلهای ساختهشده از ورق استیل گرید 304، در دسته پروفیلهای استیل نگیر قرار میگیرند و معنای آن این است که خاصیت مغناطیسی ندارند. گرید 304، از جمله پرکاربردترین انواع پروفیل استیل دکوراتیو است، چرا که خاصیت جوشپذیری و فرم دهی آن نسبت به سایر گریدهای فولاد ضدزنگ بیشتر است و همین موضوع امکان کاربرد آن بهصورت انبوه را فراهم میکند.
پروفیل استیل دکوراتیو 316
این نوع از پروفیل استیل دکوراتیو نیز در دسته پروفیلهای استیل نگیر قرار میگیرد و همانند پروفیل استیل 304، خاصیت جوشپذیری و فرم دهی بالایی دارد. پروفیل استیل 316، بیشتر در صنایع غذایی و دارویی کاربرد دارد.
برخی از انواع پروفیل استیل دکوراتیو نیز وجود دارند که در دستهبندیهای بالا قرار نمیگیرند، مثل پروفیل استیل طلایی و پروفیل استیل طرح دار. پروفیل استیل طرح دار، از همان آلیاژهای متداول استیل ساخته میشود و در انتهای فرایند تولید، برای زیبایی بیشتر روی آن طرحهایی را ایجاد میکنند. پروفیل استیل طلایی نیز از آلیاژ استیل 201 ساخته میشود و به دلیل شباهت زیادی که به طلا دارد، از آن در تزیینات و محیطهای لوکس استفاده میکنند.
روش تولید پروفیل استیل دکوراتیو چگونه است؟
همانند سایر انواع پروفیل، پروفیل استیل دکوراتیو نیز با استفاده از روش نورد سرد تولید میشود. برای تولید این نوع پروفیل، ابتدا ورق استیل با آلیاژ موردنظر را بهصورت نوار میبرند و سپس نوارهای بریدهشده را وارد دستگاه رول فرمینگ میکنند و تا سطح مقطع آنها، شکل موردنظر را به خود بگیرد. در صورتی که پروفیل استیل دکوراتیو از نوع بسته باشد، لبههای نوار ورق استیل به یکدیگر نزدیک شده و در انتها روی درز به وجود آمده، جوشکاری انجام میشود. گاهی اوقات هم ورودی خط تولید پروفیل استیل دکوراتیو، لوله استیل دکوراتیو است که با استفاده از دستگاه پرس، شکل آن را تغییر میدهند و به قوطی تبدیل میکنند.
کاربرد پروفیل استیل دکوراتیو چیست؟
پروفیل استیل دکوراتیو بیشتر در ساخت نما و دکوراسیون داخلی مدرن کاربرد دارد، اما کاربردهای آن در موارد زیر نیز دیده میشود:
- ساخت درب و پنجره
- ساخت نرده راه پله
- ساخت میز و صندلی
- خودروسازی
- دکوراسیون داخلی آسانسور
- ساخت لوازمخانگی
قیمت پروفیل استیل دکوراتیو چقدر است؟
همانند سایر مقاطع فولادی ضدزنگ، عمده پروفیل استیل دکوراتیو مورد نیاز داخل، از خارج از کشور وارد میشود. چرا که تکنولوژی ساخت فولاد ضدزنگ هنوز در کشور ما وجود ندارد. البته برخی از کارخانهها مثل گروه صنعتی صبا، ورق استیل را در آلیاژهای مختلف وارد کرده و با انجام عملیات فرم دهی، آنها را تبدیل به پروفیل استیل دکوراتیو میکنند.
با این اوصاف، قیمت پروفیل استیل دکوراتیو در مقایسه با انواع قوطی پروفیل فولادی، بهمراتب بالاتر است. عمده پروفیل استیل دکوراتیو موجود در بازار داخلی، از ورق استیل تولیدشده توسط کارخانههای Cogne ایتالیا، Viraj هند، Sumwin چین و Posco کره ساختهشده است.
مقاطع ساختهشده از فولاد ضدزنگ وارداتی، معمولاً قیمت بسیار بالایی دارند و به همین دلیل بهتر است که آنها را از فروشندگان معتبر و مطمئن تهیه کنید. سایت آهنگر یکی از این فروشندگان معتبر است که انواع مقاطع فولادی را با قیمتی منصفانه به فروش میرساند و کیفیت کالاهای ارسالی از انبارهای آهنگر نیز توسط واحد کنترل کیفیت آن، تضمین میشود.