امروزه مانند گذشته دیگر نیازی نیست که برای تولید کالاهای فولادی با کیفیت، از مقاطع فولادی ضخیم استفاده نمود. صنعت فولاد در سالیان اخیر پیشرفت زیادی داشته و افزایش تولید مقاطعی مثل ورق آلیاژی، باعث شده که صنایع وابسته به فولاد نیز دچار تغییر و تحولات اساسی شوند. ورق دریایی از جمله این ورقهای آلیاژی است که با داشتن ضخامت کمتر نسبت به ورق سیاه معمولی، میزان مقاومت لازم را تأمین میکند. همین موضوع، دست تولیدکننده را در طراحی و کاهش ضخامت و وزن محصول باز میگذارد.
اگر قصد خرید ورق دریایی را دارید، این مقاله راهنمای خریدی است که خواندن آن، به شما کمک میکند تا با دید بازتر اقدام به خرید این مقطع فولادی کنید:
ورق دریایی چیست؟
ورق دریایی نوعی ورق فولادی آلیاژی است که میزان منگنز، سیلیسیوم و گوگرد موجود در آن نسبت به فولاد معمولی بیشتر است و همین موضوع باعث شده که مقاومت این ورق در برابر خوردگی، زنگزدگی و فشار بالا رفته و خاصیت جوشپذیری بالایی پیدا کند. مهمترین ویژگی ورق دریایی، مقاومت بالای آن در برابر نمک و املاح خورنده است که این ویژگی باعث شده تا تجهیزات ساختهشده از آن، دوام زیادی در محیطهای خشن مثل آب دریا داشته باشند. به همین دلیل، نام این ورق را ورق دریایی گذاشتهاند. همچنین مقاومت بالای این ورق در ضخامتهای پایین باعث شده تا این ورق محبوبیت زیادی پیدا کند.
ظاهر این ورق شباهت زیادی با ورق سیاه دارد، با این تفاوت که رنگ ورق دریایی کمی روشنتر است.
ورق دریایی چگونه تولید میشود؟
فرایند تولید ورق دریایی، شباهت زیادی به فرایند تولید ورق سیاه دارد. در صورتی که کارخانه تولیدکننده در زمینه تولید بیلت فولادی خودکفا باشد، آن را از طریق ذوب سنگآهن و زغالسنگ در کوره و افزودن عناصر آلیاژی به این ترکیب تولید میکند و سپس با استفاده از فرایند نورد گرم، ورق دریایی را میسازد.
در صورتی که کارخانه تولیدکننده خود تولیدکننده بیلت ورق دریایی نباشد، آن را از کارخانه دیگری میخرد و پس از تست، وارد خط تولید میکند. سپس بیلت حرارت میبیند و زمانی که نرم شد، از تعدادی غلتک عبور میکند تا ضخامت و عرض آن به حد مطلوب برسد. در مرحله آخر هم خنکسازی و برش ورق بهصورت شیت یا کویل، صورت میگیرد.
ورق دریایی معمولاً در ضخامتهای 6 تا 26 میلیمتری عرضه میشود و اگر بهصورت شیت تولید شود، ابعاد استاندارد آن 6*2، 6*1.5 و 3*1.5 متر است. پایه اصلی ترکیبات شیمیایی این ورق شبیه به ورق سیاه است و همین موضوع باعث شده که قیمت ورق دریایی تنها کمی از قیمت ورق سیاه بالاتر باشد.
ورق دریایی بر اساس چه استانداردهایی تولید میشود؟
ورق دریایی معمولاً با استفاده از 2 استاندارد جهانی GL-A و LR-A ساخته میشود و ویژگیهای شیمیایی و مکانیکی آن نیز باید با استانداردهای ASTM، AISI و ASME آمریکا مطابقت داشته باشد. بسته به استاندارد ساخت، میزان مقاومت، خواص مکانیکی و کاربردهای انواع ورق دریایی، متفاوت است.
ورق دریایی چه انواعی دارد؟
انواع ورق دریایی بر اساس استانداردهای تولید، به 3 نوع GL-A، LR-A و A36 تقسیم میشود:
ورق دریایی GL-A
این نوع ورق دریایی، بیشترین استحکام را در بین سایر انواع آن دارد و به همین دلیل، تنها در صنایع کشتیسازی و ساخت زیردریایی استفاده میشود. مقاومت تسلیم این نوع ورق 235 مگا پاسکال و مقاومت کششی آن 400 تا 520 مگا پاسکال است. این گرید از ورق دریایی تا ضخامت 100 میلیمتر هم تولید میشود و بالاترین کیفیت را در بین انواع ورق دریایی دارد.
ورق دریایی LR-A
کاربرد ورق LR-A همانند ورق GL-A است و از نظر خواص مکانیکی (مقاومت تسلیم و مقاومت کششی) شباهت زیادی با ورق GL-A دارد.
ورق دریایی A36
پرکاربردترین نوع ورق دریایی، ورق a36 است که به همین دلیل، گاهی از عبارت ورق,A36 بهجای ورق دریایی نیز استفاده میشود و برخی معنای این 2 عبارت را یکی میدانند. این ورق بر اساس استاندارد ASTM آمریکا تولید میشود. مقاومت تسلیم ورق دریایی a36 معادل 200 مگا پاسکال و مقاومت کششی آن نیز 360 مگا پاسکال است. میزان کربن موجود در ورق a36 کمتر از سایر انواع ورق دریایی است و همین موضوع باعث شده که خاصیت جوشپذیری بیشتری داشته باشد.
قابلیت ذوب و بازیافت، بزرگترین مزیت ورق دریایی a36 است.
ترکیب شیمیایی ورق شیمیایی چگونه است؟
ورق دریایی با دارا بودن میزان کربن زیر 0.3 درصد، در دسته فولادهای کمکربن قرار میگیرد و به همین دلیل، انعطافپذیری بالایی دارد. این انعطافپذیری بالا، منجر به افزایش خاصیت ماشینکاری و شکلپذیری آن شده است. لیست زیر، درصد مهمترین عناصر موجود در ساختار ورق دریایی A36 را نشان میدهد:
- میزان کربن: 0.26 درصد
- میزان سیلیسیوم: 0.5 درصد
- میزان منگنز: 0.9 تا 1.6 درصد
- میزان فسفر: 0.04 درصد
- میزان گوگرد: 0.04 درصد
- میزان کروم: 0.2 درصد
- میزان نیکل: 0.4 درصد
نکته قابل توجه در این لیست، کمتر بودن میزان نیکل و کروم ورق a36 در مقایسه با ورق GL-A و LR-A است که باعث میشود که میزان مقاومت ورق a36 در برابر خوردگی، کمتر از 2 نوع دیگر باشد.
ورق دریایی چه کاربردی دارد؟
همانطور که پیشتر خواندید، مهمترین کاربرد ورق دریایی، ساخت کشتی و زیردریایی است؛ اما انعطافپذیری و جوشپذیری بالای این ورق نیز موجب شده که در موارد زیر نیز کاربرد داشته باشد:
- ساخت یدککش
- ساخت فانوس دریایی
- انتقال آب، نفت و گاز از دریا به خشکی
- ساخت اسکله دریایی
- ساخت پمپهای حفاری در دریا
- ساخت دکل نفتی
- سازههای مجاور دریا
- ساخت شناور
- ساخت یدککش
- ساخت لندینگ گراف
کدام کارخانهها ورق دریایی تولید میکنند؟
معمولاً بزرگترین تولیدکنندگان ورق سیاه در ایران مثل کارخانههای اکسین خوزستان و فولاد مبارکه اصفهان، ورق دریایی a36 را نیز تولید میکنند؛ اما از آنجایی که تولیدات این کارخانهها جوابگوی نیاز داخل نیست، ورق دریایی را از کارخانههای خارجی زیر خریداری و وارد میشود:
- کارخانه ایلیچ اکراین
- کارخانه دوفرکو بلژیک
- کارخانه هیوندای کره
- کارخانه دانکوک کره
- کارخانه اورال استیل روسیه
ورق دریایی از جمله محصولاتی است که نمیتوانید آن را در هر جایی پیدا کنید. برای خرید آسان این ورق، میتوانید به وب سایت آهنگر مراجعه کنید و ورق دریایی وارداتی یا ورق دریایی ساخت کشور روسیه را بهصورت آنلاین سفارش دهید. قیمت آهن در این سایت منصفانه است و بار شما پس از تضمین کیفیت به دستتان میرسد.