اغلب لولههای تولیدی باتوجهبه جنس، نحوه ساخت و ابعاد، کارکردهای متفاوتی دارند. اگر شما بهعنوان مصرفکننده به دنبال خرید لوله باشید حتماً باید این لولهها را با جزئیات بیشتری بشناسید تا بتوانید تفاوتهای آنها را تشخیص دهید. به طور مثال مقایسه لوله فولادی و لوله پلیاتیلن یا مقایسه لوله گالوانیزه و لوله پلیاتیلن برایتان مفید خواهد بود. به همین دلیل در ادامه به بررسی تفاوت لوله پلیاتیلن و لوله فلزی خواهیم پرداخت و به شما خواهیم گفت هریک از انواع لوله فولادی و لوله پلیاتیلن چیست، چه آلیاژی در ساخت آنها به کار میرود، تحمل فشار و حرارت آنها تا چه حد است، مشخصات ابعادی آنها چیست و در حال حاضر چه برندهایی از آنها در بازار موجود هستند.
لوله فولادی چیست؟
یکی از انواع لولههای فلزی، لوله فولادی است که در بازار با آلیاژهای متفاوت به فروش میرسد. قیمت لوله فولادی بر اساس قیمت آهن تعیین شده و در حال حاضر در بازار به 2 صورت درزدار و بدون درز با ضخامت، استحکام، قطر خارجی و قطر داخلی متفاوتی یافت میشوند. کاربرد لولههای فولادی بر اساس آلیاژی که در ساخت آنها به کار میرود، تعیین میشود. قطر خارجی لوله، مورد دیگری است که تعیینکننده کاربرد لولههای فولادی است. درواقع قطر خارجی لوله یکی از مواردی است که در تعیین ضخامت آن مؤثر بوده و در نهایت مشخصات لوله از روی همین ضخامت مشخص میشود.
لوله پلیمری چیست؟
در حال حاضر لولههای پلیمری در انواع متفاوتی تولید میشوند که از جمله آن ها میتوان به لولههای پیویسی، پیلن، پلیاتیلن و… اشاره کرد که نوع پلیاتیلن از پرکاربردترین آنها به شمار می رود.
مهمترین تفاوت لوله فولادی و لوله پلیاتیلن
وزن، فشار، اتصالات، حرارت، عمر مفید، جدار داخلی، زنگزدگی و قابلیت اشتعال از جمله مهمترین تفاوت های لوله پلیاتیلن و لوله فلزی است که در ادامه با جزئیات بیشتری به بررسی این موارد خواهیم پرداخت. البته بهتر است قبل از هرچیز راهنمای خرید لوله فولادی را نیز بخوانید.
تفاوت لوله پلیاتیلن و لوله فلزی از لحاظ وزن
لولههای پلیاتیلن نسبت به لولههای فولادی بسیار سبکتر هستند. برای درک بهتر این جمله بهتر است سری به جدول وزن لوله فولادی بزنید و مقادیر آن را با وزن لولههای پلیمری مقایسه کنید.
مقایسه لوله فولادی و لوله پلیاتیلن از لحاظ اجرا و اتصالات
به دلیل وزن پایینتری که لولههای پلیمری نسبت به لولههای فولادی دارند، حمل، اتصالات و نصب آنها هم سادهتر انجام میشود. ازآنجاییکه برای اتصالات لولههای فولادی نیاز به جوشکاری وجود دارد، فرایند نصب آنها بسیار سختتر و زمانبرتر خواهد بود. البته از سوی دیگر احتمال نشت از اتصالات لولههای فلزی کمتر است.
مقایسه لوله فولادی و لوله پلیاتیلن از لحاظ تحمل فشار
لولههای فولادی نسبت به لولههای پلیمری تحمل فشار بالاتر و ضریب مقاومتی بیشتری دارند. به طور مثال اغلب لولههای پلیاتیلن برای فشارهای 5، 6 و 10 بار ساخته شده اند و در مصارفی مانند سیستمهای فاضلاب ساختمان مورداستفاده قرار میگیرند.
تفاوت لوله پلیاتیلن و لوله فلزی از جهت تحمل حرارت
لولههای فلزی به دلیل ضریب انبساط حرارتی پایینتر، تحمل حرارتی بالاتری نیز داشته و در دمای دمای بالا، شکل ظاهری آنها تغییرات زیادی نخواهد داشت.
مقایسه لوله فولادی و لوله پلیاتیلن از لحاظ عمر مفید
از لحاظ عمر مفید هم لولههای فلزی نسبت به لولههای پلیمری ارجحیت بیشتری دارند. عمر مفید لولههای پلیمری تنها 12 سال است.
تفاوت لوله پلیاتیلن و لوله فلزی از جهت جدار داخلی
باوجود تمام مزیتهایی که لولههای فولادی در برابر لولههای پلیمری دارند اما از نظر جدار داخلی به دلیل احتمال زنگزدگی ممکن است نتوانند انتقال سیالات را بهدرستی انجام دهند. درحالیکه جدار داخلی لولههای پلیمری صاف و صیقلی بوده و بهراحتی سیالات را منتقل میکنند.
مقایسه لوله فولادی و لوله پلیاتیلن درمورد میزان اشتعالپذیری
متأسفانه لولههای پلیمری با وجود تمام مزایایی که دارند، اشتعالپذیر هستند و بنابراین نمیتوان آنها را برای انتقال مواد آلی، نفتی یا پتروشیمی به کار برد. اما لولههای فولادی دراینخصوص از ایمنی بالاتری برخوردارند.
تفاوت لوله پلیاتیلن و لوله فلزی در میزان زنگزدگی
یکی از مهمترین ویژگیهای لولههای پلیمری مقاومت بالا در برابر زنگزدگی است، اما لولههای فلزی بهمرورزمان دچار زنگزدگی میشوند. به همین دلیل از فولاد ضدزنگ برای تولید لوله استفاده میشود.
مقایسه لوله گالوانیزه و لوله پلیاتیلن+مهمترین تفاوتها
همانطور که اشاره کردیم، یکی از مشکلات لولههای فولادی زنگزدگی آنهاست، برای جلوگیری از این مشکل، لولههای گالوانیزه به بازار عرضه شد. قیمت لوله گالوانیزه نسبت به لولههای فولادی معمولی بیشتر بوده اما دوام و ارزش افزوده بالاتری هم دارند. اگر میخواهید دلیل این تفاوت قیمت را بدانید بهتر است به مقاله لوله گالوانیزه چیست سری بزنید تا از ویژگیها و مزایای این نوع لوله اطلاع یابید. در مقابل لولههای پلیاتیلن از قیمت پایینتری برخوردارند اما استحکام و دوام لولههای گالوانیزه را ندارند.
مهمترین تولیدکنندگان لولههای فولادی، گالوانیزه و پلیاتیلن
در حال حاضر دو شرکت لولهسازی اهواز و لولههای دقیق کاوه ایرانیان از مهمترین تولیدکنندگان لوله مانیسمان یا بدون درز در ایران بوده و کارخانههای سپاهان، سپنتا و کالوپ هم از برجستهترین تولیدکنندگان لولههای درزدار محسوب میشوند.
لوله و پروفیل ساوه، لوله و پروفیل سپنتا و برند درپاد تبریز هم از مطرحترین تولیدکنندگان لوله گالوانیزه در ایران به شمار میروند. از کارخانههای تولیدی لوله پلیمری هم میتوان به پلیران اتصال، حافظ پلاستیک و لوله پارس پلاست زندهرود اشاره کرد.
در این مقاله علاوه بر مقایسه لوله فولادی و لوله پلیاتیلن، کارخانههای تولیدکننده این محصولات در ایران را معرفی کردیم. همچنین به شما گفتیم لوله گالوانیزه چیست تا بتوانیم مقایسه لوله گالوانیزه و لوله پلیاتیلن را انجام دهیم. حال که تفاوت لوله پلیاتیلن و لوله فلزی را با لولههای گالوانیزه میدانید، خواهید توانست در مواقع لزوم بهترین کالا را برای پروژه خود انتخاب کنید. امیدواریم اطلاعات این مقاله برایتان مفید باشد.