ورق سیاه و ورق روغنی باوجود شباهتهایشان، تفاوتهای زیادی هم با یکدیگر دارند. برای خرید این دو محصول بهتر است بدانید تفاوت ورق سیاه و روغنی در چیست؟
برای پاسخ به این سؤال باید تفاوت در فرایند تولید ورق سیاه و ورق روغنی، تفاوت کیفیت و تفاوت قیمت آنها را بدانید. همچنین با شناخت تولیدکنندگان ورق سیاه و روغنی، کاربردهای ورق سیاه و ورق روغنی و مزایا و معایب ورقهای سرد و گرم میتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.
تفاوت اول: فرایند تولید در ورق سیاه و ورق روغنی
تفاوت ورق روغنی و سیاه در فرایند تولید اولین فرقی است که بین این دو ورق وجود دارد. ورق سیاه طی فرایند نورد گرم تولید شده و ورق روغنی حاصل از نورد سرد است.
برای تولید ورق سیاه تختالها و شمشها بهعنوان مواد اولیه در کوره پیش گرم با دمای بالا قرار گرفته و از قفسههای نورد عبور داده میشوند تا به محصولات نهایی دیگر تبدیل گردند. در ادامه محصولات تولید شده در نورد گرم هم میتوانند با انجام فرایند نورد سرد به قطعات صنعتی و پرکاربرد تبدیل شوند.
در فرایند تولید ورقهای روغنی از ورقهای سیاه با ضخامت بالاتر بهعنوان ماده اولیه استفاده شده که پس از اسید شویی، روغنکاری میگردند. ورقهای روغنی ازنظر ظاهری شفافتر بوده و قابلیت جوشکاری و رنگآمیزی دارند.
تفاوت دوم: ورق سرد و گرم
فرایند نورد گرم و نورد سرد، بهمنظور کاهش ضخامت مقاطع فولادی با حفظ کیفیت به کار میروند. درباره تفاوت فرایند تولید ورق سرد و گرم باید گفت اگر این کاهش ضخامت در دمایی پایینتر از نصف دمای ذوب ماده صورت گیرد به آن نورد سرد و اگر در دمای بالاتر اتفاق بیافتد به آن نورد گرم میگویند.
در این فرایندها هرچه غلتکها بهتر تنظیم شوند، ضخامت نهایی ورق به مقدار دلخواه نزدیکتر خواهد بود. ورقهایی که با نورد گرم تولید میشود استحکام بالاتر و دقت ابعادی کمتری دارند.
تفاوت سوم: کیفیت ورق سیاه و ورق روغنی
تفاوت کیفیت ورق سیاه و ورق روغنی از چند جنبه قابل بررسی است. از یکسو ورق سیاه به دلیل وجود کربن بیشتر، استحکام بالاتری نسبت به ورق روغنی دارد؛ زیرا فولاد ورقهای روغنی به دلیل انجام فرایند آنیلینگ بسیار نرم میشوند.
از سوی دیگر ورقهای روغنی کیفیت ابعادی بالاتری نسبت به ورقهای سیاه داشته و سایز دقیقتری دارند. در ادامه توضیح درباره تفاوت کیفیت ورق سیاه و ورق روغنی باید بدانید، به دلیل فرایندهای صورت گرفته روی محصولات تولید شده به روش نورد سرد، علاوه بر سطحی صافتر و یکنواختتر، انعطافپذیری بالاتری هم دارند.
تفاوت چهارم: قیمت ورق سیاه و قیمت ورق روغنی
جالب است بدانید تفاوت قیمت ورق سیاه و قیمت ورق روغنی بسیار زیاد بوده و ورق روغنی قیمت دو برابری دارد.
تفاوت قیمت ورق سیاه و قیمت ورق روغنی به روش تولید آنها بازمیگردد. ورقهای روغنی دارای فرایند تولید پیچیدهتری نسبت به ورقهای سیاه هستند و به همین دلیل قیمت ورق روغنی هم بالاتر از قیمت ورق سیاه خواهد بود.
از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت ورقهای فولادی میتوان به ضخامت ورق، برند آن، قیمت جهانی ورق، قیمت ارز، میزان عرضه و تقاضای ورق در بورس کالا، ابعاد ورق و شیت یا رول بودن آنها نام برد.
تفاوت پنجم: تولیدکنندگان ورق سیاه و روغنی
انواع ورقهای فولادی سیاه و روغنی تولید داخل و صادراتی در بازار وجود دارند. تولیدکنندگان ورق سیاه و روغنی در داخل کشور را برایتان آوردهایم.
ازجمله کارخانههای تولیدکننده ورق سیاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مجتمع فولاد مبارکه اصفهان
- گیلان
- قطعات
- ورق کاویان
- فولاد اکسین
و ازجمله کارخانههای تولیدکننده ورق روغنی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فولاد مبارکه اصفهان
- فولاد غرب
- هفت الماس
معمولاً قیمت ورق روغنی فولاد مبارکه اصفهان از قیمت ورق روغنی هفت الماس و فولاد غرب بالاتر است.
کاربردهای ورق سیاه و ورق روغنی
کاربرد ورق سیاه و ورق روغنی بسیار گسترده بوده و هر یک مصارف خاص خود را دارند. معمولاً ورق سیاه به دلیل قیمت پایینتر در مواردی که دقت ابعادی بالایی نیاز نباشد کاربرد بیشتری داشته و ورقهای روغنی در مواردی که دقت و ظاهر مهم است استفاده میشوند. در ادامه به تفکیک کاربرد ورق سیاه و ورق روغنی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
کاربردهای ورق سیاه:
- صنعت ساختمان
- ساخت سوله
- ساخت قطعات خودرو
- ساخت تجهیزات کشتیسازی و سازههای دریایی
- تانکرسازی و ساخت مخازن نفت و گاز
- ساخت لولههای انتقال آب، نفت و گاز
- صنایع مبلمان اداری و خانگی
- ساخت تجهیزات کشاورزی
- ساخت لوازمخانگی مانند یخچال، ماشین لباسشویی، جاروبرقی و ...
کاربردهای ورق روغنی:
- ساخت قطعات خودرو
- ساخت لوازمخانگی
- ساخت قفسههای فلزی
- ساخت پنلهای غیرقابل انعطاف
- ساخت تأسیسات مکانیکی و الکتریکی مانند کابینت
- ساخت قوطی و پروفیلهای ساختمانی
- ساخت پروفیلهای مبلی
مزایا و معایب ورقهای سرد و گرم
مزایا و معایب ورقهای سرد و گرم از دیگر نکاتی است که باید در بررسی تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی به آن پرداخت. همانطور که گفته شد ابعاد ورق سرد نسبت به ورق گرم دقیقتر بوده و انعطافپذیری بالاتری نسبت به ورقهای سیاه دارند. اما مزیت ورق سیاه در برابر ورقهای روغنی در تنوع شکل و طراحی، ابعاد بزرگتر و قیمت پایینتر آنهاست.
در فرایند تولید ورقهای سیاه، هنگامیکه خنک میشوند و دمای آنها کم میشود، دچار انقباض شده و حجمشان هم کم میشود. به همین دلیل میزان کنترل دقیق سایز برای ورقهای سیاه کمتر است.
درواقع ورق گرم طی فرایند نورد گرم در دمای بالا تولید میشود و به همین دلیل یک لایه اکسیدی روی سطح آن قرار میگیرد که درنهایت بر کیفیت محصول نهایی تأثیرگذار خواهد بود. اما در نورد سرد با طی مرحله اسید شویی، این لایه حذف شده که یکی از دلایل کیفیت بهتر ورق سرد تولید شده به این روش است.
شاید در نگاه اول تنها تفاوت ورق سیاه و ورق روغنی در روش تولید آنها به نظر برسد؛ اما همانطور که دیدیم این ورقها تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند که باید هنگام خرید به آنها توجه کنید.