بهترین سایز تیرآهن سقف کدام است؟ + روش اجرای سقف تیرآهن

با وجود فراگیر شدن انواع سقف‌های بتنی سبک، استفاده از سقف تیرآهن هنوز رواج دارد و در بسیاری از پروژه‌های سازه فولادی از این نوع سقف استفاده می‌شود.
انتشار: 1402/01/21
اخبار بروزرسانی: 1402/06/26
بهترین سایز تیرآهن سقف کدام است؟ + روش اجرای سقف تیرآهن

 

با وجود فراگیر شدن انواع سقف‌های بتنی سبک، استفاده از سقف تیرآهن هنوز رواج دارد و در بسیاری از پروژه‌های سازه فولادی از این نوع سقف استفاده می‌شود. اگر قصد استفاده از سقف تیرآهن را دارید، این مقاله مخصوص شما است چون به معرفی انواع سایز تیرآهن سقف و نحوه اجرای سقف تیرآهن اختصاص دارد. پیش از آشنایی با انواع سقف تیرآهن، بهتر است با پرکاربردترین و محبوب‌ترین انواع سایز تیرآهن سقف آشنا شوید.

 

 

بهترین سایز تیرآهن سقف کدام است؟

معمولاً از انواع تیرآهن IPE، هاش و IPN به عنوان شاه تیر یا همان تیرهای اصلی استفاده می‌شود. سایز تیرآهن سقف تأثیر زیادی در هزینه‌های تمام شده پروژه دارد و علاوه بر این طول و ارتفاع دهانه سقف را نیز تعیین می‌کند. هرچه سایز تیرآهن بالاتر برود، امکان اجرای دهانه‌های عریض‌تر و پهن‌تر به وجود می‌آید. در ادامه با رایج‌ترین انواع سایز تیرآهن سقف آشنا می‌شوید:

 

  تیرآهن سقف

 

تیرآهن 12

تیرآهن 12 یکی پرکاربردترین سایزهای تیرآهن در ساختمان‌سازی است که از آن بیشتر به عنوان تیر فرعی در سقف تیرآهن استفاده می‌شود. در پروژه‌های کوچک‌تر از این تیرآهن به عنوان شاه تیر و ستون هم استفاده می‌کنند.

 

تیرآهن 14

احتمالاً تیرآهن 14 رایج‌ترین تیرآهن در ساختمان‌سازی و پرکاربردترین سایز تیرآهن سقف است. استفاده از نوع معمولی این تیرآهن به جای تیر اصلی و مقاوم‌سازی سقف با میلگرد و قوطی پروفیل، منجر به صرفه‌جویی در هزینه‌های پروژه می‌شود. البته تا جایی که ملاحظات فنی اجازه انجام این کار را بدهند. در غیر این صورت باید از تیرآهن‌های سایز بزرگ‌تر استفاده کرد.

 

تیرآهن 18

تیرآهن 18 در انواع معمولی، هاش و IPN ساخته می‌شود و هر 3 نوع آن در ساخت سقف تیرآهن کاربرد دارد. اختلاف وزن این سایز تیرآهن سقف با سایر سایزها محسوس است و به همین دلیل باید در ساختمان‌هایی استفاده شود که ستون‌ها تحمل وزن آن را داشته باشند.

 

تیرآهن سایز 20

در بین رایج‌ترین انواع سایز تیرآهن سقف، تیرآهن 20 کاربرد کم‌تری دارد چراکه وزن آن از سایرین بیشتر است و برای کاربرد آن به عنوان شاه تیر، باید محاسبات فنی دقیقی انجام شود تا مقاطع فولادی زیرین بتوانند وزن آن را تحمل کنند و سقف سنگین نشود. از این تیرآهن به عنوان ستون هم استفاده می‌شود.

 

تیرآهن سایز 20

 

با سقف طاق ضربی، رایج‌ترین سقف تیرآهن آشنا شوید

سقف طاق ضربی یکی از رایج‌ترین انواع سقف‌های سنتی است که در سازه‌های مدرن از آن کمتر استفاده می‌شود چون وزن زیادی دارد و برای جلوگیری از افزایش فشار به سایر بخش‌های سازه باید محاسبات دقیقی را انجام داد. این سقف تیرآهن از چند تیرآهن سایز بالا (مثل سایز 18، 20 و...) به عنوان تیر اصلی و چند تیرآهن سایز پایین (مثل سایز 12 و 14) به عنوان تیر فرعی ساخته می‌شود که وظیفه تیرهای فرعی افزایش مقاومت کششی سقف است.

فاصله بین تیرآهن‌های سقف طاق ضربی باید بین 0.7 تا 1.3 متر و حداکثر ارتفاع مجاز دهانه این نوع سقف تیرآهن 5 متر است.

سقف طاق ضربی با استفاده از آجر فشاری، گچ و خاک به عنوان مصالح پرکننده فضای میان تیرهای فرعی تکمیل می‌شود. امروزه استفاده از این سقف تیرآهن به دلیل مشکلات اجرای تأسیسات، وزن بالای آهن آلات مورد نیاز و گران تمام شدن قیمت آهن به کاررفته در آن، کمتر استفاده می‌شود و سقف‌های بتنی مثل سقف‌های دال بتنی، کامپوزیتی و... جایگزین آن شده‌اند.

 

سقف طاق ضربی

 

سقف تیرآهن طاق ضربی چگونه ساخته می‌شود؟

برای ساخت سقف تیرآهن طاق ضربی 3 مرحله اصلی طی می‌شود:



 

  1. تیرریزی سقف

در این مرحله از تیرآهن‌های معمولی، هاش یا IPN به عنوان تیر اصلی استفاده می‌کنند و فاصله میان آن‌ها را با تیرآهن 12 پر می‌کنند که رایج‌ترین سایز تیرآهن سقف است. فاصله بین این تیرآهن‌ها باید بین 70 تا 110 سانتیمتر باشد. برای افزایش استحکام سقف از میلگرد سایز 10 به منظور جوش دادن اجزای سقف به تکیه‌گاه اصلی استفاده می‌کنند.

 

  1. آجرچینی

در این مرحله از آجر فشاری به عنوان مصالح اصلی و خاک و گچ به عنوان ملات استفاده می‌کنند و سقف تیرآهن طاق ضربی را به‌صورت قوس‌دار با آن پر می‌کنند. نسبت خاک به گچ در این ملات 2 به 1 است و در این ترکیب از مواد زودگیر استفاده می‌شود. برای قرار دادن نخستین آجر، ابتدا داخل تیرآهن‌ها ملات ماسه سیمان می‌ریزند. برای جلوگیری از باز شدن دهانه‌ها بر اثر فشار آجرها، آجر ریزی دهانه‌ها به صورت همزمان انجام می‌شود.

 

  1. نصب میلگرد کلاف

بزرگ‌ترین نقطه‌ضعف این نوع سقف تیرآهن، لرزشی است که هنگام راه رفتن روی آن ایجاد می‌شود. برای رفع این مشکل، تیرآهن‌های این سقف را با میلگرد کلاف (با سایز حداقل 10) به یکدیگر جوش می‌دهند. استفاده از این مقطع فولادی مقاومت کششی سقف را افزایش می‌دهد.

 

مهم‌ترین نکات اجرای سقف تیرآهن طاق ضربی چیست؟

همانطور که گفتیم اجرای این سقف تیرآهن چالش‌ها و مشکلات زیادی دارد که با رعایت نکات زیر می توان آن‌ها را به حداقل رساند:

  • آجرهای مورد استفاده در سقف را باید ابتدا در آب قرار داد تا خام نباشند و منجر به ریزش طاق نشوند.
  • برای افزایش استحکام سقف، تمامی دهانه‌ها باید همزمان اجرا شوند. 
  • ارتفاع و میزان قوس تمامی دهانه‌ها باید یکسان باشد.
  • هنگام محاسبه سایز تیرآهن سقف، باید فاکتوری مثل اضافه شدن تسمه فولادی یا میلگرد به آن را هم در نظر گرفت. این مقاطع فولادی به‌صورت ضربدری روی تیرآهن اضافه می‌شوند. 
  • طول مستطیل ضربدری نباید از 1.5 متر و مساحت تحت پوشش آن نیز نباید از 25 متر مربع بیشتر شود.


 

برای خرید انواع سایز تیرآهن سقف و اجرای سقف تیرآهن با کیفیت بالا، می‌توانید به سایت آهنگر مراجعه کنید. قیمت تیرآهن، میلگرد و سایر مقاطع فولادی در این سایت مقرون‌به‌صرفه است و با خرید تمامی مقاطع فولادی مورد نیازتان به صورت یکجا از این سایت، در هزینه حمل‌ونقل بار صرفه‌جویی خواهید کرد.

 

ارسال نظر جدید