مهم‌ترین نکات استاندارد لوله مانیسمان چیست؟

ASTM، ASME، DIN و API چهار مورد از مهم‌ترین استانداردهای لوله مانیسمان در جهان
انتشار: 1400/10/13
اخبار بروزرسانی: 1402/06/26
مهم‌ترین نکات استاندارد لوله مانیسمان چیست؟

 

ویژگی اصلی لوله مانیسمان، بدون درز بودن آن است که به همین دلیل مقاومت زیادی در فشارهای بالا خواهد داشت. اما ساخت یک لوله فولادی بدون درز کار چندان ساده‌ای نخواهد بود و باید استانداردهای لوله مانیسمان را به‌دقت در نظر گرفت. برای این کار قبل از هر چیز باید بدانید لوله مانیسمان چیست و با جدول استاندارد لوله مانیسمان نیز آشنا شوید. در این مقاله قصد داریم شما را با همین موارد آشنا کنیم.

 

 

لوله مانیسمان چیست؟

گاهی نیاز است در صنایع مختلف از لوله‌هایی استفاده کرد که هیچگونه درزی نداشته باشند. تکنولوژی ساخت این لوله‌ها کمی پیچیده‌تر بوده و در ساخت آنها دقت بیشتری انجام می‌شود. تولیدکنندگان لوله مانیسمان در تعیین نرخ این محصول علاوه بر قیمت آهن این پیچیدگی‌ها را نیز در نظر می‌گیرند. به همین دلیل قیمت لوله مانیسمان از قیمت لوله‌های معمولی بالاتر است.

 

مهم‌ترین استانداردهای لوله مانیسمان

 

آیا با استانداردهای لوله مانیسمان آشنا هستید؟

در حال حاضر برای انواع مختلف مقاطع فولادی استانداردهای متفاوتی تعریف شده که البته در جزئیات بسیار به یکدیگر نزدیک هستند. اگر تاکنون راهنمای خرید لوله مانیسمان را خوانده باشید می‌دانید که باید با استانداردهای این محصول هم آشنا باشید تا بتوانید محصولات موجود در بازار را با این استانداردها مقایسه کنید. اما آیا می‌دانید در حال حاضر چند نوع استاندارد لوله مانیسمان در جهان وجود دارد؟ 
در جواب به این سؤال باید به شما بگوییم که در حال حاضر استانداردهای ASTM، API، ASME و DIN ازجمله مهم‌ترین استانداردهای مقاطع فولادی در جهان محسوب می‌شوند که در تمامی آنها بخشی هم برای لوله‌های مانیسمان در نظر گرفته شده است. در ادامه با ما همراه باشید تا جدول استاندارد لوله مانیسمان ذکر شده در هریک را برای شما شرح دهیم.


آشنایی با استاندارد ASTM و سایر استانداردهای لوله مانیسمان

در جدول استاندارد لوله مانیسمان ASTM، بیشتر در مورد آلیاژ این محصول صحبت شده است. جالب است بدانید بیش از 100 مورد از استانداردهای ASTM به انواع لوله‌های مانیسمان مربوط می شود که از مهم‌ترین آنها می‌توان به استانداردهای لوله مانیسمان ASTM A53 و ASTM A106 اشاره کرد.
هریک از لوله‌هایی که مطابق با این استانداردها ساخته می‌شوند کاربری خاص خود را دارند. به طور مثال اغلب از لوله‌های A53 در انتقال مواد (مانند بخار، هوا، آب، نفت و ...) با فشار کم استفاده می‌شود. از سوی دیگر برای انتقال موادی با دما و فشارهای بالاتر، لوله‌های A106 به کار می‌روند. البته تمامی این تفاوت‌ها به دلیل ترکیب شیمیایی و ساختار متفاوتی است که در تولید این لوله‌ها به کار گرفته می‌شوند.

 

استاندارد din

استاندارد din یکی دیگر از استانداردهایی است که مواردی را مخصوص لوله مانیسمان به خود اختصاص داده است. اولین‌بار این استاندارد در کشور آلمان تدوین شد و در حال حاضر هم در اتحادیه اروپا کاربرد بسیاری دارد.
در استاندارد din بیشتر به ابعاد لوله‌ها توجه می‌شود و به طور خاص استاندارد DIN 2448 در این مجموعه، مخصوص لوله‌های بدون درز و مانیسمان است.

 

جدول استاندارد لوله مانیسمان
 

استاندارد API

اغلب در کاربردهای مربوط به صنایع نفت و گاز که اغلب لوله‌ها برای جابه‌جایی مواد اشتعال‌پذیر به کار می‌روند از استاندارد API استفاده می‌شود. تدوین استاندارد API با دقت بسیاری انجام شده تا ریسک خطرات احتمالی به حداقل مقدار ممکن برسد. استاندارد API 5L ویژه لوله‌های مانیسمان در نظر گرفته شده که بیشتر هم موارد ایمنی و توجیه‌پذیری اقتصادی را در آن در نظر می‌گیرند و شما برای استانداردهای مربوط به ابعاد باید به استاندارد ASTM مراجعه کنید.

 

استاندارد ASME

استاندارد ASME اولین‌بار در سال 1980 توسط مهندسین آمریکایی تدوین شد و شباهت زیادی به استاندارد ASTM دارد. ازآنجایی‌که این استاندارد به‌منظور طراحی ساخت دیگ‌های بخار و سیستم‌های تحت‌فشار و دمای بالا معرفی شده، برای لوله‌های مانیسمان هم کاربرد بسیاری دارد.
در میان استانداردهای ASME، استاندارد ASME B36.10 مخصوص کاربرد لوله‌های مانیسمان است. با مطالعه جدول استاندارد لوله مانیسمان که بر طبق ASME تدوین شده، متوجه خواهید شد که برای تحمل هر فشاری، باید از چه ضخامتی از لوله مانیسمان استفاده کنید.

 

ترکیب شیمیایی لوله مانیسمان در استانداردهای مختلف چگونه است؟

همان‌طور که گفته شد انواع لوله مانیسمان بر اساس ابعاد و آلیاژ با یکدیگر متفاوت‌اند و هریک کاربرد مخصوصی دارند. ترکیب شیمیایی لوله مانیسمان در استانداردهای مختلف هم بر اساس همین کاربرد تعیین می‌شود.

 

استاندارد ضخامت لوله مانیسمان

 

استاندارد علامت‌گذاری لوله‌های مانیسمان چیست؟

معروف‌ترین استاندارد علامت‌گذاری لوله‌های مانیسمان استاندارد MSS SP-25 است که طبق آن تولیدکنندگان ملزم خواهند بود بسیاری از مشخصات شیمیایی و فیزیکی را برای مصرف‌کنندگان تعیین نمایند. ازجمله مهم‌ترین این مشخصات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1.    نام و علامت تجاری سازنده
2.    درجه‌بندی
3.    نوع ذوب (در صورت نیاز)
4.    مشخصات مواد
5.    شماره رده یا ضخامت اسمی دیواره
6.    ابعاد و سایز اسمی لوله

 

استاندارد اتصال لوله مانیسمان چیست؟

در استاندارد ASTM به اتصال لوله‌های مانیسمان هم اشاره شده و به طور خاص استاندارد ASTM A234 برای این مورد درنظر گرفته شده است. از دیگر استانداردهای اتصال لوله مانیسمان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1.    ASME B16.9
2.    ASME B16.11
3.    MSS SP-43
4.    ASME B16.34
5.    ASTM 193
6.    ASTM 194

 

استاندارد ضخامت لوله مانیسمان چیست؟

ضخامت لوله‌های مانیسمان ارتباط مستقیمی با فشار موادی دارد که قرار است در داخل این لوله‌ها جریان داشته باشد و برای انتقال مواد با فشار بالاتر باید لوله‌های مانیسمان با ضخامت بیشتری را به کار برد. در نظر داشته باشید که قیمت لوله مانیسمان هم براساس نوع و ضخامت آن تعیین می‌شود.

آن‌طور که گفته شد، مهم‌ترین استانداردهای لوله مانیسمان به چهار دسته اصلی ASTM، ASME، DIN و API تقسیم شده که در هر یک موارد خاصی تحت عنوان جدول استاندارد لوله مانیسمان در نظر گرفته می‌شوند. آلیاژ، علامت‌گذاری، ابعاد و حتی الزامات مربوط به اتصالات از مواردی هستند که در این استانداردها به آنها پرداخته شده است. اگر شما هم اطلاعات بیشتری در خصوص استانداردهای لوله مانیسمان دارید، در انتهای این مقاله آن را با ما به اشتراک بگذارید.
 

سوالات متداول
سوالات متداول
پاسخ :

ضخامت لوله‌های مانیسمان ارتباط مستقیمی با فشار موادی دارد که قرار است در داخل این لوله‌ها جریان داشته باشد و برای انتقال مواد با فشار بالاتر باید لوله‌های مانیسمان با ضخامت بیشتری را به کار برد.

پاسخ :

معروف‌ترین استاندارد علامت‌گذاری لوله‌های مانیسمان استاندارد MSS SP-25 است که طبق آن، تولیدکنندگان ملزم خواهند بود بسیاری از مشخصات شیمیایی و فیزیکی را برای مصرف‌کنندگان تعیین نمایند.

ارسال نظر جدید